Skocz do zawartości

Wody w okolicach Gdańska

Wędkarz87

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

Podobno w Kiezmarku pod mostem (lub w okolicy) jest zimowisko ryb.

Czytając nowe zasady ucieszyłem się, jest kilka powodów m.in. zakaz połowu ze środków pływających na jednym z jezior :mellow:

a także okres ochronny dla okonia, @rapia masz rację okoń stał się najcenniejszą rybą i zabieraną na potęgę...może ciut a ciut się poprawi :D

Ciekaw jestem w jakim celu wprowadzili zakaz spinningowania w Kiezmarku od grudnia do lutego...

Tam jest zimowisko gdzie wędkarze w majestacie prawa łowią ( katują zgrupowane ryby ) przez 24 godziny, bardzo dobrze że wprowadzili tam zakaz, tylko żeby jeszcze były tam regularne kontrole

:unsure:

Pzdr.

Tarłoś

U nas regularne kontrole kto ich ostatnio widział,bo ja już bardzo bardzo dawno nie :angry:

Ja bym jeszcze bardziej zaostrzył przepisy i za związkowe pieniądze opłacił odpowiednich ludzi do częstych i wnikliwych kontroli.W tedy byśmy wiedzieli za co płacimy a nie utrzymujemy leśnych dziadków z PZW :(

Witam ponownie.Z tymi kontrolami w okolicy Kiezmarka nie jest tak żle .Nie jestem zbyt częstym bywalcem nad Wisełką a mimo to parę razy zdarzyło mi się zaliczyć kontrolę.Prawdopodobnie dlatego że łowię w okolicach mostu , tam jest dobry dojazd więc i kontrolerom łatwiej dotrzeć do wędkarzy , a po chaszczach nie chce im się pewnie łazić.Jeśli chodzi o okonie ,mój prywatny wymiar ochronny to 22cm.Większość moich kolegów również wierna jest temu wymiarowi ,a i zabranych rybek z nad wody też nie za wiele(średnio 5 okonków na łebka)przecież za kilka dni też jest dzień i miło by było coś złowić a nie tylko mielić wodę.Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...

Cześć koledzy, zastanawiam się jak tam wygląda nowe Centrum Wędkarstwa w Gdańsku,podobno jest już otwarte. Niestety jestem na statku w Indonezji i muszę się męczyć z łowieniem ryb na samą żyłkę ale lepsze to niż nic ;)

Czy ktoś był już np na otwarciu czy zakupach? Słyszałem że sklep ma oferować duży wybór wszelakich sprzętów i przynęt. Jak tam asortyment, obsługa, no i przede wszystkim jak cenowo to wygląda

Z góry dzięki za info. Połamania na majowych łowiach !

Byłem na otwarciu. Sprzętu sporo, zwłaszcza morskiego ale ze spinningiem tez jest bardzo dobrze. Jak na polskie warunki to będzie doskonały sklep. Z resztą ten i ów mi znajomy człek zadba o to zapewne. Wiem też jedno, uzyskasz rzetelna poradę od praktyków a nie paparuchów co im się wydawało.

• 1 miesiąc temu...

Nie wiem czy się podniosła, nie mam skali porównawczej. Łowię na tym jeziorze dopiero od maja br. Wiem natomiast, że wczoraj fajnie gryzły jerki. Szczupaki niewielkie, 40-60cm, ale można było się pobawić, wypróbować różne kolory, sposoby prowadzenia. Gumą też nie gardziły.

• 1 miesiąc temu...

Witam.

Zadam pytanie trochę odbiegające od tematu połowów ryb ogólnie uznanych jako drapieżne, może nie dostane bana. Czy ktoś jest w stanie polecić mi jakieś jezioro / staw / sadzawkę w promieniu powiedzmy 20 - 25km od Gdyni lub w samym Trójmieście (tak w zasięgu popołudniowego wyjazdu po pracy) gdzie można połowić lina? Zależy mi na tym, żeby posiedzieć sobie z wieczorem z matchówką i połowić czegokolwiek, co wygnie szczytówkę, jednak interesuje mnie głównie wspomniany gatunek bo to mój ulubiony z ryb spokojnego żeru.

Aha, jeszcze jedno pytanie. Czy ktoś ma może jakieś informacje na temat jeziora Osuszyno w okolicach Kartuz i Łapalic? Jakieś tam szczątkowe informacje znalazłem, ale są sprzed kilku lat więc nie wiem czy aktualne... Interesuje mnie generalnie jakaś niewielka woda (do kilkudziesięciu hektarów), gdzie można by było wyskoczyć na jeden dzień, kupić zezwolenie, wypożyczyć łódkę i połowić coś na spinning, nie muszą być metrówki, fajnie by było, żeby przynajmniej jakieś okonie brały :D

Z góry dzięki :D

• 2 tygodnie później...