Leszczu Opublikowano 24 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2011 Witam Nadchodzi jesień, więc i szczupaki. Przez lato nabyłem nową wędziutkę węglową (IM8). Bardzo z zakupu się cieszę, wędka jest szybka, leciutka i w ogóle naj, naj, naj Ale mam pewien problem. Jak łowiłem szczupce na wklejankę, to bez żadnych problemów używałem do połowów plecionki. Jednak czy przy węglowym, szybkim spinningu i plecionce nie będzie spadać mi za dużo rybek? Bo wolałbym łowić plecionką, mam świetne wachadłówki do jerkowania, a nie wiem czy z żyłką to będzie to samo Jak myślicie, co będzie lepsze? Wolę raczej wybrać taką linkę aby mniej ryb mi spadało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 24 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2011 łowię szczupłe na szybkie kije i tylko na pleciony.rodzaj linki nie ma znaczenia bo wszystkie są prawie zerowej rozciagliwosci.po zacięciu trzeba pamiętać o napiętym blanku i to wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 24 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2011 (...) Przez lato nabyłem nową wędziutkę węglową (IM8). (...) Jednak czy przy węglowym, szybkim spinningu i plecionce nie będzie spadać mi za dużo rybek?(...) Z IM8 nie spadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszczu Opublikowano 25 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2011 Dlaczego akurat z IM8 nie spadają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 25 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2011 wazniejsza jest akcja wędki nie rodzaj węgla.jeśli łowisz na gumki z pojedyńczym cienkim hakiem to lepsza może być parabolka a jeśli na woby z solidnymi kotwicami lub jerki to wybrałbym szybki kij żeby było czym zaciać rybkę bo więcej będzie odbić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tench77 Opublikowano 25 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2011 (edytowane) . Edytowane 22 Grudnia 2013 przez tench77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roch Opublikowano 25 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2011 szybkość(akcja) blanku nie mają żadnego wpływu na spadanie ryb Sztywny kij plus plecionka to spore ułatwienie dla szczupaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tench77 Opublikowano 25 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2011 (edytowane) . Edytowane 22 Grudnia 2013 przez tench77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalB Opublikowano 27 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 @up myli pojęcia @upTylko akcja(szybkość) w żadnym stopniu nie opisuje sztywności kija a jedynie reakcje po wymachu. IMHO szybkość jest zawsze pożądana, sztywność(szczytowe ugięcie) nie koniecznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 27 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 Niekoniecznie to raczej większość producentów używa określenia akcja na opisanie charakterystyki ugięcia. Tymczasem ściśle rzecz ujmując te dwa pojęcia można rozróżnić i wtedy mozemy mówić o: (i) akcji jako czasie reakcji wędki / powrotu do stanu stablinego po odkształceniu oraz (ii) ugięciu wędki czyli tego w jaki sposób blank odkształca się pod obciązeniem ( to jest obecnie opisywane powszechnie mianem akcji) Prawdopodobnie powszechnie stosowany skrót myślowy bierze się stąd, iż rzeczywiście bardzo często wędki o krótkim czasie reakcji (szybkiej akcji) mają jednocześnie szczytową charakterystykę ugięcia, ale jednak są też wędki głęboko uginające sie o krótkim czasie reakcji. Warto tez zauważyć iż owa akcja tak ładnie wyrysowywana przez producentów, czy też charakterystyka ugięcia - to w praktyce rzecz bardzo względna bo zależąca od tego jakiemu obciązeniu poddawany jest blank. Są blanki od których szczupaki w poniżej 1 kg po prostu się odbije podczas gdy pod mterówką zapewnią wspaniałą amortyzację i komfort holu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalB Opublikowano 27 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 Są blanki od których szczupaki w poniżej 1 kg po prostu się odbije podczas gdy pod mterówką zapewnią wspaniałą amortyzację i komfort holu Zaskakujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 27 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 Michale, to że ktoś popełnia powszechnie ten sam błąd, albo powiedzmy - stosuje ten sam skrót myślowy - to nie znaczy że trzeba w to brnąć. Zapewniam Cię że jak porozmawiasz z co bardziej światłymi rodbuilderami, również w USA, nie będa mieli problemu z rozróznieniem akcji i ugięcia. Mogę też podesłać kilka artykułów z Rodmaker Magazine gdzie ta tematyka była dokładnie omawiana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 27 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 No właśnie, właśnie: jak opisać jednym terminem szklaka o szczytowym ugięciu typu Ugly Stik? Ex. Fast? A jak opisać węglówkę z wysokiego modułu (krótki CD XLS o mocy podajże 12lb) o małej zbieżności i grubej ściance, która pracuje aż po rękojeść nawet przy rzucie, będąc przy tym cholernie sztywnym kijem? Slow? Moderate? Zdecydowanie jestem za rozgraniczeniem pojęć. Zgadzam się, że „czas powrotu” etc. zależy od materiału, zbieżności, modułu, splotu, grubości ścianki i „czego tam jeszcze sobie Marysia życzy”, ale czy nie warto by tego jakoś usystematyzować (abstrahując od tego, która część wędki pracuje pod jakim obciążeniem)? Rozdzielenie wzmiankowanych dwóch cech wędziska jest próbą powiedzenia o nim czegoś więcej, niż mówi hasło rzucone w ramach marketingowego bełkotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszczu Opublikowano 27 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 Wędeczka jest czuła na pracę przynęty. Przy Meppsie Agila 3 już pięknie się ugina. Czyli reasumując, zostać przy plecionce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tench77 Opublikowano 28 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2011 (edytowane) . Edytowane 22 Grudnia 2013 przez tench77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daro_d Opublikowano 21 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 Ja bym został przy plecionce, pewniejsze zacięcie i nie zauważyłem żebym miał więcej spadów na plecionce. Jeśli chodzi o delikatne brania i natychmiastową reakcję to według mnie tylko plećka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi