Skocz do zawartości

Szczupaki - węgiel + plecionka/żyłka?

Leszczu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ;)

Nadchodzi jesień, więc i szczupaki. Przez lato nabyłem nową wędziutkę węglową (IM8). Bardzo z zakupu się cieszę, wędka jest szybka, leciutka i w ogóle naj, naj, naj :mellow: Ale mam pewien problem. Jak łowiłem szczupce na wklejankę, to bez żadnych problemów używałem do połowów plecionki. Jednak czy przy węglowym, szybkim spinningu i plecionce nie będzie spadać mi za dużo rybek? Bo wolałbym łowić plecionką, mam świetne wachadłówki do jerkowania, a nie wiem czy z żyłką to będzie to samo :wacko: Jak myślicie, co będzie lepsze? Wolę raczej wybrać taką linkę aby mniej ryb mi spadało :mellow:

Niekoniecznie to raczej większość producentów używa określenia akcja na opisanie charakterystyki ugięcia. Tymczasem ściśle rzecz ujmując te dwa pojęcia można rozróżnić i wtedy mozemy mówić o:

(i) akcji jako czasie reakcji wędki / powrotu do stanu stablinego po odkształceniu oraz

(ii) ugięciu wędki czyli tego w jaki sposób blank odkształca się pod obciązeniem ( to jest obecnie opisywane powszechnie mianem akcji)

Prawdopodobnie powszechnie stosowany skrót myślowy bierze się stąd, iż rzeczywiście bardzo często wędki o krótkim czasie reakcji (szybkiej akcji) mają jednocześnie szczytową charakterystykę ugięcia, ale jednak są też wędki głęboko uginające sie o krótkim czasie reakcji.

Warto tez zauważyć iż owa akcja tak ładnie wyrysowywana przez producentów, czy też charakterystyka ugięcia - to w praktyce rzecz bardzo względna bo zależąca od tego jakiemu obciązeniu poddawany jest blank.

Są blanki od których szczupaki w poniżej 1 kg po prostu się odbije podczas gdy pod mterówką zapewnią wspaniałą amortyzację i komfort holu

Michale,

to że ktoś popełnia powszechnie ten sam błąd, albo powiedzmy - stosuje ten sam skrót myślowy - to nie znaczy że trzeba w to brnąć. Zapewniam Cię że jak porozmawiasz z co bardziej światłymi rodbuilderami, również w USA, nie będa mieli problemu z rozróznieniem akcji i ugięcia. Mogę też podesłać kilka artykułów z Rodmaker Magazine gdzie ta tematyka była dokładnie omawiana :D

No właśnie, właśnie: jak opisać jednym terminem szklaka o szczytowym ugięciu typu Ugly Stik? Ex. Fast? A jak opisać węglówkę z wysokiego modułu (krótki CD XLS o mocy podajże 12lb) o małej zbieżności i grubej ściance, która pracuje aż po rękojeść nawet przy rzucie, będąc przy tym cholernie sztywnym kijem? Slow? Moderate?

Zdecydowanie jestem za rozgraniczeniem pojęć. Zgadzam się, że „czas powrotu” etc. zależy od materiału, zbieżności, modułu, splotu, grubości ścianki i „czego tam jeszcze sobie Marysia życzy”, ale czy nie warto by tego jakoś usystematyzować (abstrahując od tego, która część wędki pracuje pod jakim obciążeniem)? Rozdzielenie wzmiankowanych dwóch cech wędziska jest próbą powiedzenia o nim czegoś więcej, niż mówi hasło rzucone w ramach marketingowego bełkotu.

• 4 tygodnie później...