Skocz do zawartości
  • 0

Echosonda (w tym flasher) i kamera podwodna na lodzie

wisnia023

Pytanie

Witam! Zima zbliża się wielkimi krokami i już powoli zaczyają się przygotowania do sezonu (na południu Norwegii są już przymrozki...). Chciałbym zapytać jak radzicie sobie z echosondą na lodzie? Za każdym razem żeby sprawdzić nowe miejsce wiercicie przerębel, czy macie na to jakieś sposoby? Słyszałem o przetworniku włożonym do torebki z wodą i położonym na powierzchni lodu, ale czy to działa? A może ktoś ma jakieś inne sprawdzone sposoby? Pozdrawiam!

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam! Zima zbliża się wielkimi krokami i już powoli zaczyają się przygotowania do sezonu (na południu Norwegii są już przymrozki...). Chciałbym zapytać jak radzicie sobie z echosondą na lodzie? Za każdym razem żeby sprawdzić nowe miejsce wiercicie przerębel, czy macie na to jakieś sposoby? Słyszałem o przetworniku włożonym do torebki z wodą i położonym na powierzchni lodu, ale czy to działa? A może ktoś ma jakieś inne sprawdzone sposoby? Pozdrawiam!

Artykuł o zimowym wędkowaniu ze skuterem śnieżnym, echosondą, GPSem i kamerą podwodną. Nadal trzeba się zalogować ale tylko do środy w przyszłym tygodniu :D

http://www.e-sonar.pl/webpage/zima-na-gasienicach.html

• 0

Odświeżam temat, żeby nie zakładać nowego :D Może ktoś podpowie jak montuje (zwykły) przetwornik w przeręblu? Myślę, że kupowanie zimowego przetwornika na te kilka wypadów w roku nie ma sensu, więc może ktoś opisze swój jakiś patent i ewentualnie wrzuci jakieś fotki? :D

• 0

Kawał dechy i przykręcenie do niego uchwytu?

Podobnie jak tu

http://muskie.home.pl/index.php?option=com_content&task= view&id=200&Itemid=99999999

tylko zamiast robić dziurę w desce zwyczajnie przykręcić uniwersalny uchwyt. Taki bezinwestycyjny pomysł :D

• 0

Moze nawiercenie 2 przerebli zalatwi sprawe, do drugiego echo i po sprawie. Jak beda obok siebie to mozna tez wyciagnac wieksza rybe :D

To jest dobry pomysł w przypadku stacjonarnego łowienia np płoci lub leszczy - warunek - drugi otwór nie może być za daleko bo powiększa się martwa strefa czujnika - tzn echosonda nie będzie widziała mormyszki bezpośrednio przy dnie. Jeśli ktoś łowi okonie to wie, że czasami trzeba się mocno nachodzić i nawiercić. Łowcy okoni powinni się raczej zastanowić nad zimowym przetwornikiem plus patent który opisałem tutaj http://www.e-sonar.pl/webpage/test-mormyszki-.html . Dla nich im mniejsze gabaryty akcesoriów tym lepiej. Właśnie pracuję nad minimalistycznym rozwiązaniem przekształcającym zwykły przetwornik pawężowy na przetwornik zimowy. Jak to dopracuję oczywiście podzielę się z Wami :D

• 0

podepnę sie pod temat z jednym pytankiem,mianowicie chce sie dowiedzieć czy jest możliwość sądowania kształtu dna i głebokości np.ciągnąc powoli echosądę (np.na sankach) i wiercić dopiero w ciekawych dla nas miejscach.Miał ktoś doświadczenia albo pomysły w takim temacie???

• 0

no tak ale to już wyższa szkoła, i sporo dobrego sprzętu a ja posiadam zwykłą Piranie max ;) ,sądziłem że jak na pierwszym czystym lodzie umieszczę czujkę w małym plastikowym wiaderku z wodą i ustawię ja tuż nad taflą to bedą tego efekty.Nie próbowałem dlatego chcem zaczerpnąć opinii.

• 0

no tak ale to już wyższa szkoła, i sporo dobrego sprzętu a ja posiadam zwykłą Piranie max ;) ,sądziłem że jak na pierwszym czystym lodzie umieszczę czujkę w małym plastikowym wiaderku z wodą i ustawię ja tuż nad taflą to bedą tego efekty.Nie próbowałem dlatego chcem zaczerpnąć opinii.

Sa czasami takie warunki gdy na lodzie jest woda, wtedy mogłoby się udać. Ale na pewno w normalnych warunkach zniszczyłbyś czujnik bardzo szybko:-)

• Like 1

• 0

Witam.

Chciałbym zabrać echo na lód ale nie bardzo wiem jak rozwiązać sprawę uchwytu do przetwornika. Czy znacie może jakąś sprawdzoną konstrukcję która będzie w miarę kompaktowa, pozwoli na dużą mobilność (częsta zmiana łowiska) i będzie do wykonania w oparciu o komponenty dostępne w Castoramie i osiedlowym sklepie metalowym? :)

• 0

Miałem w starej sondzie zrobiony z dwóch pretów stalowych. Na krzyz zespawanyck plus na dłuższym ramieniu była podkładka przyspawana do przykrecania przetwornika. Górne ramiona leżały na lodzie. No i kabel przymocowałem opaska zeby cie nie majtał. A teraz w nowej sondzie zakupiłem przetwornij pod lód i zalozylem pływak z pianki. Tyle ze ten nowy przetwornik w sumie wisi na kablu bo ma juz budowe odpowiednia.

Edytowane przez MIGOTKA

• 0

Nie zawsze ten sposób przejdzie. Czesto przetwornik ma mocowanie i wejscie kabla z boku i takie powieszenie powoduje ze pokazuje obraz nie pod nami a ze skosa. Nieraz przetwornik misi byc na sztywno mocowany.

No właśnie tak jest u mnie (Lowrance Mark 5x). Pokombinuję coś z tym krzyżakiem, powinno działać. Dzięki za rady.

• 0

W zwiazku z pojawieniem sie, zapewne dla sporej rzeszy uzytkownikow, nowego zagadnienia, otwieram niniejszy watek.

Aby bylo cos namacalnego do rozwazan z niechecia wkleilem link do sklepu...

http://lowisko.net/?392,flasher-echosonda-fl-18-propack-ii-vexilar

Szczerze mowiac to jakos tego nie widze w moim lowieniu, nie kojarze tez za bardzo co mi to da w zestawieniu ze standardowa echosonda.

Ale temat jest...i ciekawy bo firma Vexilar jest najstarsza chyba produkujaca sondy...

Zapraszam do omowienia tematu, przede wszystkim tych, ktorzy mieli okazje korzystac.

Gumo

• 0

Używam FL-20 -  pierwszy raz to czarna magia z tymi latającymi kreseczkami - ale z każdym użyciem to magiczne urządzenie pokazuję co jest warte jeśli chodzi o podlodowe łowienie, nie wyobrażam sobie teraz aby go nie mieć na lodzie. Nie męczę się nad przeręblem jak nic nie ma, rąbie następny i do przodu.

Polecam.

Brakuję mi tylko potrójnego stożka jak jest płycej, ale myślę że do następnego sezonu zimowego sobie ściągnę zza wielkiej wody.

@Gumofilc - standardowa echosonda pokazuje Ci statyczny obraz, czyli ping strzeli pokaże rybę/przynętę i ta sobie lecie przez ekran, a w tym czasie może już ryby już nie być, a tu masz live, ręka Ci drgnie z mormyszką i to widzisz, ryba się czai gdzieś z boku to też widzisz, patrzysz że stoi sobie na głębokości 2,35 m,to opuszczasz na tą głębokość ochotkę na mormyszce i ją pracujesz aż Ci sie kiwok wygnie czy wyprostuje i walczysz z żyłką 0,1 w palcach i okoniem 38 cm na końcu, ach powspominać .... :D

Edytowane przez Pietruk
  • Like 2

• 0

Rozumiem o co chodzi, jezeli mozna rozrozniac bardzo drobne przedmioty typu mormyszka to jest w tym detalu lepiej niz w standardzie...aczkolwiek jak juz bylo powiedziane, mozna wykorzystac do tego funkcje fastrack, ktora przekazuje w sposob ciagly info.

Zdaje sie, ze mozna ustawic fastrack na caly ekran...czy mozna jednak rozrozniac pod lodem ruchy mormyszki tego nie wiem. Przypuszczam, ze przy "standardowej" czestotliwosci to bardzo trudne.

Do kompletu z taka sonda to i wiertlo spalinowe sie przydaje :) , zwlaszzca na wodach tzw. ogolnodostepnych....

@Pietruk

Widzisz, podstawowy problem to taki, ze wiekszosc jest nastawiona na odbior. w poczatkowej fazie istnienia J.pl czesto bylo tak, ze tematy ciagneli glownie moderatorzy i ich bliscy koledzy. Jednak trudno wymagac zeby to mialo miejsce na okraglo...

Dlatego dziekuje za post.

Osobiscie, znajac realia lowiskowe, raczej sie nie szarpne na spec. urzadzenie na lód ale jak ktos ma zaciecie to czemu nie...

Gumo

p.s.Aczkolwiek jak zerknalem na parametry sondy z linku to moc i czestotliwosc niepowalajaca, jest tez okreslona minimalna wielkosc widzianych obiektow... :(