Skocz do zawartości
  • 0

Echosonda (w tym flasher) i kamera podwodna na lodzie

wisnia023

Pytanie

Witam! Zima zbliża się wielkimi krokami i już powoli zaczyają się przygotowania do sezonu (na południu Norwegii są już przymrozki...). Chciałbym zapytać jak radzicie sobie z echosondą na lodzie? Za każdym razem żeby sprawdzić nowe miejsce wiercicie przerębel, czy macie na to jakieś sposoby? Słyszałem o przetworniku włożonym do torebki z wodą i położonym na powierzchni lodu, ale czy to działa? A może ktoś ma jakieś inne sprawdzone sposoby? Pozdrawiam!

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Gość buszmen

Nie znam się na echosondach , nie lubię też ciągać dużo gratów na lodzie , dlatego też kupiłem deepera , ale nie będę go zachwalał , bo jeszcze go nie poznałem i w sumie nie widzę na nim ryb  :(  może dlatego że ich nie ma? jak w ustawieniach ustawisz ikonki ryb to pokazuje ,a jak nie ustawisz to nie , z tego co wyczytałem to jak ryba się przemieszcza to na echu jest pokazana w formie łuku , a jak stoi to jako kreska . Co do tych stożków    to im węższy tym lepiej bo jak jest szeroki stożek i duża głębokość to ryba wcale nie musi być pod naszą dziurą, ale gdzieś obok :   https://deepersonar.com/pl/jak-dziala-sonar/ tak tu piszą . Najlepiej by było więc mieć kamerę.

• 0

z tego co wyczytałem to jak ryba się przemieszcza to na echu jest pokazana w formie łuku , a jak stoi to jako kreska

I ty stoisz i większość ryb stoi, ewentualnie przemieszcza się bardzo wolno. Na ekranie nie będziesz miał żadnych łuków, tylko kreski  :)

Ja używam Garmina Echomap 70dv z włączonym trybem a-scope

• 0

Ciekawa sprawa z tego co piszecie ale musialbym na zywo to zobaczyc i przejsc szkolenie z kims kto tego uzywa[emoji6]moze sobie strzele cos takiego na nastepny sezon.

Mój wisiał na giełdzie za sensowne pieniądze, po przeróbkach to już raczej go nie puszczę.

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka

• 0

Na normalnej echo nie pokazuje żadnych łuków :rolleyes:  przecież stoimy w miejscu a widok przynęty, jaki i rybeńków to linie :P które w zależności od wielkości ryb, mają kolor od ciemnego granatowego przy małych, do żółto czerwonych przy większych :D kto używa, to wie o czym pisze i po kilku wyprawach jestem w stanie po kolorach poznać jakie ryby są pod nogami :) jak kogoś stać może mieć zwykłe echo do łodzi i "zabawke" jak z filmików, osobiście od dwóch sezonów używam echo na lodzie i nie mam powodów twierdzić że coś nie tak pokazuje. Tak więc jak ze wszystkim, ilu wędkarzy tyle opinii. :good:

• 0

i po kilku wyprawach jestem w stanie po kolorach poznać jakie ryby są pod nogami :)

To poproszę po kolei screeny z echa, (mogą być focie telefonem)

1. Okoń wymiar PZW OM 15 cm.

2. Okoń byczek 40 cm.

3. Płoć dorodną czyli jakieś 30 cm.

4. Na okrasę leszcza , a niech tam 1 kg chociaż.

pokaż że się da, nikt tu nie potrafi z pod nóg czytać tak echa jak Ty.

Czekam z niecierpliwością.

Edytowane przez Pietruk
  • Like 6

• 0

No przyznam,że to co kolega napisał to wyższa szkoła jazdy.

Ja po kolorze tylko wiem,czy ryba wpływa w stożek(ciemnogranatowy) i czy zbliża się do osi stożka(pomarańczowy,czerwony)  :)

Na Flasherze jest dokładnie tak samo(znaczy w zakresie kolorów generowanych przez flasher), no i paski zwiększają szerokość wraz z wielkością ryby. Niezależnie od obrazowania, największą siłą flasha jest transmisja live i dokładność obrazowania pochodna od wąskich kątów przetwornika. Co może być jeszcze istotne - wielkość tarczy z diodami. Im większa, tym czytelniejsze te paski. Jeżeli ktoś chce się spierać, że zwykłe echo daje to samo co flasher- jego opinia. Fakty są natomiast inne. Więcej informacji od flashera może dać tylko kamera podwodna.

Skoro nawet na wschód od nas wywijają tym sprzętem, to jest coś na rzeczy.

• 0

Pietruk - tak nieco ironicznie "pojechałeś" Damiano - napisz czy na Flasherze jesteś w stanie odróżnić wielkości/gatunki - ewentualnie ile ryb wychodzi do Twojej przynęty?

Ja łowię z "normalnym" echem i bardzo często da się rzeczywiście odróżnić z czym mamy do czynienia:) - poza leszczem który raczej nie lubi podnieść się za wysoko do przynęty.

Może masz ochotę na mała lodową konfrontację:) Flasher vs Lowrance 200khz:)

• 0

To poproszę po kolei screeny z echa, (mogą być focie telefonem)

1. Okoń wymiar PZW OM 15 cm.

2. Okoń byczek 40 cm.

3. Płoć dorodną czyli jakieś 30 cm.

4. Na okrasę leszcza , a niech tam 1 kg chociaż.

pokaż że się da, nikt tu nie potrafi z pod nóg czytać tak echa jak Ty.

Czekam z niecierpliwością.

"Każdy cygan swoje dzieci chwali" nie będę się wdawał w zbędną dyskusje czy lepsze to , czy tamto ponieważ widzę że i tak masz swoją rację a ja mam swoją :rolleyes: ale w szczególności kłania się czytanie ze zrozumieniem tekstu :wacko: proszę podkreśl gdzie była mowa o gatunkach i wymiarach w cm. tak więc nie popadajmy w paranoje, mi echo się sprawdza i będę się tego trzymał, nie musi pokazywać dokładnie w cm. ale na pewno można rozpoznać czy mamy do czynienia z drobnicą czy większymi sztukami B)  nie będę wnikał czy używałeś cha na lodzie czy nie, może używałeś nie właściwie i dlatego tak cie to frustruje, nie wiem nie wnikam nie leży to w mojej naturze :(

• 0

Damiano, nie ma sensu porównywać flasha z echem tradycyjnym, mam jedno i drugie, oba pomagają, decyduje wygoda użycia flashera, który jest bardzo intuicyjny i ma bardziej czytelny ekran niż LCD. Jakimś kompromisem jest użwanie trybu flasher+tradycyjne 2D  na wyświetlaczu, czyli ten wąski pasek dający real-time data.

Pietruk - tak nieco ironicznie "pojechałeś" Damiano - napisz czy na Flasherze jesteś w stanie odróżnić wielkości/gatunki - ewentualnie ile ryb wychodzi do Twojej przynęty?

Ja łowię z "normalnym" echem i bardzo często da się rzeczywiście odróżnić z czym mamy do czynienia:) - poza leszczem który raczej nie lubi podnieść się za wysoko do przynęty.

Może masz ochotę na mała lodową konfrontację :) Flasher vs Lowrance 200khz:)

Próbowałem oba echa, 200khz nie urywa tyłka przy łowieniu w toni, co innego ocena twardości dna. Robiłem tesyt porównawcze flashera i Helixa5, nawet przypiąłem je na jednym holderze do echa, w każdym przypadku poza wygodą mapy w echu flasher jest lepszy:Większy ekran=czytelniejszy, większa czułość urządzenia. Zaznaczam, że nie mam typowego ducera ice, ale nawet on daje wiązkę 20/60 stopni, a to już za dużo, zwłaszcza na urozmaiconym dnie(ostre uskoki, zatopione drzewa). Widać  dużo, ale nieczytelnie - dużo ryb wkleja się w dno, choć niekoniecznie są na dnie. Ot, uroki martwej strefy przetwornika.

Oczywiście nie neguję użycia LCD, i jeżeli ogonię mego flashera, to wezmę też flashera, ale LCD ;). Warunek jest jeden - 8/20 stopni kąta wiązki, duża dokładność, znaczy separacja celu.

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Może masz ochotę na mała lodową konfrontację :) Flasher vs Lowrance 200khz:)

Nie jestem w stanie, chyba że złowię jedną to wiem czego się spodziewać. A i często jest to inny gatunek niż ryba poprzednia.

A jak nie biorą to zachowanie płoci czy okonia jest podobne.

Dawaj na Dadaj jutro, będziemy czarować  ;)

Oczywiście nie neguję użycia LCD, i jeżeli ogonię mego flashera, to wezmę też flashera, ale LCD ;). Warunek jest jeden - 8/20 stopni kąta wiązki, duża dokładność, znaczy separacja celu.

Mam Vexilar Ice-Ducer Tri-Beam - na płytkiej szeroko jest OK, na głębokiej jednak wole wąski ustawić.

A co do LCD w flasherze, to chyba to trochę przerost formy nad treścią, może poza wyświetlaniem jakiś cyferek  w postaci głębokości, napięcia, temperatury i większy pobór prądu. 

• 0

Bez przesady. Ten marcum troller to praktik na sterydach, Widziałeś ile ruski wynalazek kosztuje, a tutaj jest o dobre 200zł więcej. Niestety ma tylko 20 stopni cone angle. Showdown jest dużo droższy, ale ma lepsze flaki i ducer.

Edytowane przez Maciej_K

• 0
Gość buszmen

A co tu skrobać jak miałem go ze 3 razy na lodzie - głębokość pokazuje   , jak ustawisz ikonki ryb to też , jak bez ikonek to ja nic nie widzę . Widać blaszkę czy mormyszkę ale żadnych ''wyjść'' ryb chociaż bierze , a już ten flasher to dla mnie magia .

• 0

A właśnie że tam magii jest zdecydowanie mniej niż w tradycyjnym lcd-ku, masz tylko paski różnej szerokości i koloru. Interpretacja wielkości jest po szerokości paska i jego kolorze ewentualnie- im ryba większa, tym kolor sygnału powrotnego czerwieńszy. Dno jest zawsze dnem, tylko umieszczone w różnych miejscach wyświetlacza- w zależności od nastaw mocy sygnału - czyli zakresów głębokości dna. No i do tego pokrętło czułości, ew. zoomu i niewiele więcej.

• 0

Nie jestem w stanie, chyba że złowię jedną to wiem czego się spodziewać. A i często jest to inny gatunek niż ryba poprzednia.

A jak nie biorą to zachowanie płoci czy okonia jest podobne.

Dawaj na Dadaj jutro, będziemy czarować  ;)

Mam Vexilar Ice-Ducer Tri-Beam - na płytkiej szeroko jest OK, na głębokiej jednak wole wąski ustawić.

A co do LCD w flasherze, to chyba to trochę przerost formy nad treścią, może poza wyświetlaniem jakiś cyferek  w postaci głębokości, napięcia, temperatury i większy pobór prądu. 

Dadaj to tym razem ciut za daleko:) 

Liczyłem na coś pomiędzy Łomżą a Wawą :)

Moje echo pozwala często określić czy rybka jest okoniem, płocią czy wychodzi kilka czy jedna i takie tam...

póki będzie lodek to jeszcze można gdzieś na Mazowszu  w tygodniu na parę godzin p-południowych wyskoczyć:)

Flashera próbowałem - dla mnie słaby .... nieczytelny.....:( - pewnie się nie znam:)