Skocz do zawartości
  • 0

Echosonda (w tym flasher) i kamera podwodna na lodzie

wisnia023

Pytanie

Witam! Zima zbliża się wielkimi krokami i już powoli zaczyają się przygotowania do sezonu (na południu Norwegii są już przymrozki...). Chciałbym zapytać jak radzicie sobie z echosondą na lodzie? Za każdym razem żeby sprawdzić nowe miejsce wiercicie przerębel, czy macie na to jakieś sposoby? Słyszałem o przetworniku włożonym do torebki z wodą i położonym na powierzchni lodu, ale czy to działa? A może ktoś ma jakieś inne sprawdzone sposoby? Pozdrawiam!

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Piszę z pytaniem do kolegów, a mianowicie czy ktoś z Was używa bądz używał do łowów podlodowych prostej echosondy jak Np. humminbird piranha max 10 .Ma taką sprawną i zastanawiałem się czy była by uzyteczna na lodzie oprócz wskazywania głebokości.Szkoda mi trochę ciągać Elitki przy minusowych temperaturach.

• 0

Używałem naście lat temu jakiegoś Garmina.

Owszem, pokazywał, ale trzeba uważać bo starsze echa monochromatyczne nie mają podświetlania takiej mocy jak obecne i można uszkodzić kryształy ekranu, które po prostu zamarznąć mogą. Wypada wtedy cała linia na wyświetlaczu. Dotyczy to zwłaszcza długiego wychłodzenia ekranu bez włączenia.

Nowsze echa są bezpieczniejsze- silny led grzeje kryształki.

• 0

Piszę z pytaniem do kolegów, a mianowicie czy ktoś z Was używa bądz używał do łowów podlodowych prostej echosondy jak Np. humminbird piranha max 10 .Ma taką sprawną i zastanawiałem się czy była by uzyteczna na lodzie oprócz wskazywania głebokości.Szkoda mi trochę ciągać Elitki przy minusowych temperaturach.

Lowrance x125 działał bez problemu i pokazywał dobrze - ale nie bój się zabierać elitki - nic złego się nie dzieje, bardziej trzeba uważać na transport.

Na youtubie widziałem filmy z helixem 12 mega :)

• Like 1

• 0

Tylko teraz problem z przetwornikiem bo tochę długi ;) a kupwać specjalnie dedykowanego na lód raczej nie myślę. Ale widziełem tez filmik jak chłopaki wkładają pod kątem jakoś do otworu po świdrze 13..Muszę sprawdzić.

Są sposoby na długie przetworniki. Trochę inżynierii garażowej i będziesz miał co trzeba. Wyrysowałem w paincie- więc tak tylko poglądowo. .

Kłopotliwe będzie wyciąganie go  w sytuacji holu ryby- ale mniej niż umieszczonego pod lodem -jak to napisałeś powyżej.

post-55901-0-34428400-1547275022_thumb.png

Edytowane przez Maciej_K

• 0

A do poczytania więcej jest w instrukcjach.

https://drive.google.com/drive/folders/0B6O6hqT9O0J6OVY5bnRRMjRWWTQ

Zawsze też można umówić się na wspólne wiercenie dziur 

Dzieki Piotrek  

Poczytałbym z checia instrukcje gdyby byla pisana w jezyku mi dobrze  znanym -)

- czy mozna jakos przetlumaczyc te instrukcje online

Wczoraj mialem luzna godzinkę to nie zastanawiając sie wiele wyskoczyłem na najbliższe bajorko przetestować flashera .

Lod cienki  ale woda do 1.2m to właziłem bez stresu 

pytanko czemu podnoszac przynete widze ja dopiero gdy jest  okolo 5-10cm nad dnem a nie od samego dna 

• 0

Kopiujesz interesujący Cię fragment i wklejasz w https://translate.google.pl/ lub https://www.bing.com/translator

Branżowe i techniczne średnio tłumaczy, reszty się domyślisz :)

Miękkie dno i pik/ping odbija się dopiero jak przejdzie przez muł i trafi na twardą strukturę.

Spróbuj na twardym. Zawsze też możesz spróbować powiększenie zastosować, ale przy tej głębokości to mija się z celem. Przy metrze to też nie ma co wkładać przetwornika do przerębla bo na bank wystraszy ryby jak się będzie im tuż na głowami dyndał ;)

• 0
 Przy metrze to też nie ma co wkładać przetwornika do przerębla bo na bank wystraszy ryby jak się będzie im tuż na głowami dyndał  ;)

Nie wystraszylem co prawda młodzież sama brała ale nie jechałem tam po okazy tylko na testy  ..

Wiecie moze jakia powierzchnie dna obrazuje przetwornik w tym  modelu na głębokości powiedzmy 1m, 2m ,3, itd mozna to jakoś przeliczyc ?

• 0

Nie wystraszylem co prawda młodzież sama brała ale nie jechałem tam po okazy tylko na testy  ..

Wiecie moze jakia powierzchnie dna obrazuje przetwornik w tym  modelu na głębokości powiedzmy 1m, 2m ,3, itd mozna to jakoś przeliczyc ?

Daj namiar to prześlę fotkę strony z instrukcji z tabelką. 

• 0

Daj namiar to prześlę fotkę strony z instrukcji z tabelką. 

Podziel się ze wszystkimi, chyba że to tajna wiedza....

Jeśli zaś chodzi o zamorskie jednostki miary to w instrukcji str. 51 jest tabela, tam tylko wybierz sobie przetwornik jaki posiadasz i przelicz na nasze....

• 0

Podziel się ze wszystkimi, chyba że to tajna wiedza....

Jeśli zaś chodzi o zamorskie jednostki miary to w instrukcji str. 51 jest tabela, tam tylko wybierz sobie przetwornik jaki posiadasz i przelicz na nasze....

Podziel się ze wszystkimi, chyba że to tajna wiedza.... Jeśli zaś chodzi o zamorskie jednostki miary to w instrukcji str. 51 jest tabela, tam tylko wybierz sobie przetwornik jaki posiadasz i przelicz na nasze....

Proszę bardzo

post-45653-0-90919900-1548148132_thumb.jpg

post-45653-0-91243000-1548148326_thumb.jpg

• Like 2

• 0

O superowo  dziekuje @starydrwal

Mozna gdzieś zakupić taka instrukcje do fl-18 ?

jaki  przetwornik  bedzie odpowiedni na male glebokosci do 5m

Ja swoją dostałem z firmy Salmo gdzie kupowałem FL-18 i była w formie pliku do wydrukowania. Niestety nie mam już tego pliku. Pisz do Gietrzwałdu, jeżeli mają to z pewnością pomogą. Instrukcję widziałem też na Diplodok, spróbuj wygooglować. Jeżeli nic nie wypali to daj znać, coś wymyślimy, jakieś ksero np. Przetwornik mam na trzy kąty stożka, szerszymi łatwiej zorientować się w sytuacji natomiast wąski jest najbardziej precyzyjny. 

Edytowane przez starydrwal
  • Like 1

• 0

Kombinuję z Moją Lowrance Elite 7ti coś na lód wyrzezbic. I mam pytanko jak sądzicie czy jak bym wiercił 2 dziury tak oko 10-15cm od siebie , w jednej umieszczał ten długi przetwornik a w grugiej łowił to ta minimalna odległośc w niczym nie bedzie przezkadzała i będe widział mormychę i rybki przy niej,próbował ktoś tak ? Boję się że w razie holu wiekdzej ryby mogło by zaczepiać o przetwornik w tej samej dziurze.

• 0

Kombinuję z Moją Lowrance Elite 7ti coś na lód wyrzezbic. I mam pytanko jak sądzicie czy jak bym wiercił 2 dziury tak oko 10-15cm od siebie , w jednej umieszczał ten długi przetwornik a w grugiej łowił to ta minimalna odległośc w niczym nie bedzie przezkadzała i będe widział mormychę i rybki przy niej,próbował ktoś tak ? Boję się że w razie holu wiekdzej ryby mogło by zaczepiać o przetwornik w tej samej dziurze.

ja tak robie. wiercę dwa otwory około 20 cm od siebie i łowie w jednym a w drugim wisi na kablu przetwornik. Wystaje pod lodem okolo 30-50 cm( zależnie od grubości lodu)Mi w niczym to nie przeszkadza ale zawsze możesz zrobić regulację na pływaku i ustawiać tak aby wystawał z 5 cm poniżej lodu.

• Like 1

• 0

Może ktoś się przypieprzyć o taki rozstaw dziur, pomimo tego, że widywałem nawet takowe w WW.

Sama zasada nie przeszkadza, no może na płytkiej wodzie, ale tu echosonda raczej niepotrzebna.