Skocz do zawartości
  • 0

Echosonda (w tym flasher) i kamera podwodna na lodzie

wisnia023

Pytanie

Witam! Zima zbliża się wielkimi krokami i już powoli zaczyają się przygotowania do sezonu (na południu Norwegii są już przymrozki...). Chciałbym zapytać jak radzicie sobie z echosondą na lodzie? Za każdym razem żeby sprawdzić nowe miejsce wiercicie przerębel, czy macie na to jakieś sposoby? Słyszałem o przetworniku włożonym do torebki z wodą i położonym na powierzchni lodu, ale czy to działa? A może ktoś ma jakieś inne sprawdzone sposoby? Pozdrawiam!

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jest translator np. Google, lub można bezpośrednio z Chrome tłumaczyć całe strony. Co prawda wiele do życzenia to pozostawia, ale się da coś wyłuskać.

Będzie pasował wskazany przez Ciebie przetwornik do HDS.

Kieruj się kolorem wtyczki - niebieska pasuje do serii HDS ;)

• 0

Tak z innej beczki , ale w temacie. Testował ktoś ekran dotykowy na mrozie? HDS2gen i wyżej to w większości Touch. Nie mam, ale ciekawi mnie sprawnosć tego rodzaju obsługi na mrozie i ewentualna podatność na uszkodzenie matrycy niską temperaturą.

• 0

nie wiedzialem ze mam kierowac sie kolorem wtyczki Dzieki

Teraz pytanie HDS - 1 czy 2 generacji

chce uzywac  nie tylko spod lodu, ale także w sezonie na sumy

Ponoć dwójka jest szybsza bo ma nowszy procek. Ja latam jeszcze na Gen2 w lato. 

Tak z innej beczki , ale w temacie. Testował ktoś ekran dotykowy na mrozie? HDS2gen i wyżej to w większości Touch. Nie mam, ale ciekawi mnie sprawnosć tego rodzaju obsługi na mrozie i ewentualna podatność na uszkodzenie matrycy niską temperaturą.

Myślę że zakres temperatur pracy jest ujęty w specyfikacji technicznej urządzenia i tam należało by szukać tej informacji.

• 0

Kurcze nie wyobrazam sobie dotykowej obslugi czesto zmarznietymi paluchami

Ok a czy te echa HDS z rynku USA maja nasz jezyk ,i czy na pewno sa blokady GPS,pytam bo mam możliwości zakupu zza-wielkiej wody tego echa ,kumpel by mi przytargal za kilka tygodni

Edytowane przez robisum1

• 0

Witam,

Jako, że porządnie skuło lodem dwie "moje" wody, na których jest zakaz pływania to pomyślałem, że to dobra okazja połazić po lodzie z echo i zrobić sobie taką małą mapkę batymetryczną na swoje potrzeby :) czy jest jakiś sposób, żeby nie było potrzeby wiercić dziur co kilka metrów? Po prostu, żeby echo pokazywało głębokość w danym miejscu (więcej mi zasadniczo nie potrzeba) przez lód? Da się jakoś ustawić echo? Mam Lowrance Elite 3x.

Z góry dzięki za pomoc :)

• 0

Torebka foliowa z wodą, a w niej przetwornik. Lód musi być gładki bez śniegu oraz bez bąbli powietrznych. Idziesz i co jakiś czas kładziesz torebkę z wodą i przetwornikiem na lód. 

Ewentualnie polewaj wodą lód i przykładaj przetwornik, pod warunkiem że masz płaski, np. taki typowy na lód.

• 0

Jak jest wypełnione gazem to pewnie azotem. Konstrukcyjnie nie każdy model da się uszczelnić, wystarczy że ma slot na karty SD i już po szczelności. To było widać po zdjęciu tylnej pokrywy. Wodoszczelność owszem, ponieważ jest uszczelka wokół całej obudowy i uszczelka na drzwiczkach od slotu SD.

• 0

Jednym z zaleceń eksploatacji elektroniki jest wyrównanie temperatury urządzenia i otoczenia. Chodzi o zjawisko kondensacji pary wodnej. 

Ale to w sytuacji przeniesienia z zimnego do ciepłego, a nie na odwrót. Jak przenosisz z ciepłego do zimnego to żadna wilgoć się nie wytrąca.

• Like 1

• 0

Tak. Użyj pianki izolacyjnej do rur, zrób po prostu duży, centralnie przelotowy spławik. Żadnych klamotów, zawsze w pionie.

P.s nie używasz uchwytu, wieszasz na kablu, który zawijasz w pętelke nad przetwornikiem , by był w poziomie.

P.s powyższy sposób nie sprawdzi się w długich przetwornikach np. Lowrance.

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 1