Skocz do zawartości
  • 0

Echosonda (w tym flasher) i kamera podwodna na lodzie

wisnia023

Pytanie

Witam! Zima zbliża się wielkimi krokami i już powoli zaczyają się przygotowania do sezonu (na południu Norwegii są już przymrozki...). Chciałbym zapytać jak radzicie sobie z echosondą na lodzie? Za każdym razem żeby sprawdzić nowe miejsce wiercicie przerębel, czy macie na to jakieś sposoby? Słyszałem o przetworniku włożonym do torebki z wodą i położonym na powierzchni lodu, ale czy to działa? A może ktoś ma jakieś inne sprawdzone sposoby? Pozdrawiam!

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Adam, a nie prościej będzie kupić jakąś sportówkę z obudową hermetyczną,  rozwiercić kable wyprowadzić i zalać silikonem/żywicą? Możesz kupić samą obudowę i układ optyczny z ebaya i się pobawić.

Sam używałem kama do rozpoznawania miejscówek karpiowych no i w pełni popieram kolegów powyżej - woda musi być czysta, czyli zima najlepiej ;) grzebanie w planktonie latem jest słabe, mało co widać.

• 0

Tak tylko w tych obudowach typu go pro obudowa jest spasowana a wyjście jest mini USB 

. Wtyczka jest dość duża.  Można to ciapkac jakimś silikonem itp. Wolał bym coś  ala water wolf . Bądź coś takiego co sprzedają z monitorkami.  Tam kabel jest odrazu zarobiony. A monitorek mi zbedny

• 0

Flashery są proste jak instrukcja cepa.

Raz ze masz głębokość. a dwa czy jest tam jakieś życie, nie męczysz dziury jak jest studnią (kontekst jedynie wędkarski)

A niech się pojawi woda na lodzie to jeszcze pomaga znaleźć skupiska ryb.

Polecam gadżet.

• 0

Te cuda od vexilar to dziwne urzadzeniaprzynajmniej na pierwszy rzut oka ten "wyswietlacz" mnie zaintrygował..

Dzięki wąskiemu stożkowi widzisz dokładnie okolice przynęty, a nie kilka metrów na boki, gdzie nie ma gwarancji, że ryba dojrzy mormychę np. Poza tym obraz jest bardziej czytelny nad samym dnem np. na stromym stoku. Wąskie kąty ograniczają martwą strefę. Poza tym transmisja obrazu jest live, na zwykłym echu LCD - bez trybu flasherowego widzisz historię tego co dzieje się pod tobą.

• Like 1