Skocz do zawartości

Orvis Floating Braided Leader System

randomrodmaker

Rekomendowane odpowiedzi

Używam od niedawna, kupiłem ze względu na świetne recenzje Kol. Między inn. @Zielony i @robert. bednarczyk z wątku: http://jerkbait.pl/topic/69249-pleciony-przypon-do-suchej-muchy/

Sam przypon jest świetny, mięciutki, bez pamięci i wyglada na niezwykle trwały.

Pozdrawiam

Sent from my iPhone using Tapatalk

Edytowane przez Grzegorz78

Plecione przypony świetnie się sprawdzają szczególnie przy delikatnej prezentacji do łowienia lipieni, posiadam ten orvisowski od sezonu bardzo dobrze się sprawdza mam też kilka przyponów od kolegi Foam Fly które są świetne stosunek jakości do ceny bardzo fajny za cenę przyponu orvisa możesz zakupić kilka przyponów foam fly w różnym wariancie kolorystycznym bardzo ładnie wykładają muchę są wytrzymałe i nawet przy splątaniu co czasem niestety podczas wiatru zdarza się każdemu idzie go rozplątać. 

Edytowane przez MaverikZagan
  • Like 1

Dodam jeszcze, ze przypon jest koloru właśnie zielonkawego, a tippet jasnozielony. Tippet nieistotny, bo można przecież używać własny. Na ostatniej wyprawie łowilem nim na małym, płytkim strumieniu, który można przeskoczyć, wyjąłem z niego trzy pstrągi i nie zauważyłem, aby przypon ploszyl ryby.

7832d2dd486ff90914d135d505b70519.jpg

0c4ee0ed243de2ba414d077a309ff294.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

• Like 3

Grzegorz, dzięki za informacje.

Wynika z tego, że podają długość z tippetem pisząc np. system 9 stóp.

Jak oceniasz przechodzenie miejsca łączenia przez szczytową przelotkę, np. przy holu

nic nie blokuje? Myślę o 9 stopowym do krótszych wędzisk stąd moje wątpliwości.

Nie ma sprawy. W internetach niewiele dokładnych informacji. Tak. Długość podawana razem z tippetem. Przechodzenie przez przelotke szczytową łagodne, gdyż pętla przyponu jest zrobiona bezwęzlowo. Też zwracam na to uwagę, gdyż drażni mnie to bardzo. Do tej pory używałem gotowych przyponów RIO Powerflex Trout, gdzie węzeł przy pętli przeszkadza.

Edit/ w prawym dolnym rogu widoczny węzeł pętelki. Dodatkowo przypon jest odkształcony w spiralę i często leży tak na wodzie. Trochę pomaga kilkukrotne przeciągnięcie między palcami po wyjęciu z torebki, ale szału nie ma. Z trwałością zreszta tez, ale tu pewnie tez moja technika, a raczej jej brak zawodzi[emoji3]52a311ec7aca3f5f64c61062fab1d5f9.jpg