Skocz do zawartości
  • 0

Wyrobisko pożwirowe

piotrrd

Pytanie

Witam, mam problem z namierzeniem kaczodziob?łw w wyrobisku po?źwirowym. Miejsce jest dosyć trudne średnia głebokość to 15-20metr?łw, woda bardzo czysta jak i bardzo zimna. Przekr?łj zbiornika ma kształt zbli?źony do litery U, czyli bardzo strome zbocza i płaskie dno. Roslinnosc jest, ale tylko w niewielkiej odległosci od brzegu. I tu moje pytanie łowienie z opadu nie daje efekt?łw, jak wiec dobrac sie do ryby w tym zbiorniku?

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mam podobny zgryz:) Głęboki zbiornik - Mo?źe nie tak jak Tw?łj, ale 80% to płaskie dno i około 10 - 11m. Woda czysta jak kryształ. Łowię tam sandacze, ale udaje się je łowić tylko w jednym miejscu na wypłyceniu. Wtedy kiedy aktywnie ?źerują. Jak nie ?źerują i nie ma ich w łowisku, to jest lipa. Muszą być gdzieś w tych głębokich miejscach, tylko gdzie? Jak je znaleźć, jak łowić? Jeszcze nie rozgryzłem tego. Obławiam więc swoją miejsc?łwkę i albo są albo ich nie ma. To całkiem inne łowienie ni?ź na zapor?łwkach, gdzie zawsze mo?źna o wydłubać.

• 0

Albo ich nie szukaj, tylko daj się znaleźć. pr?łbowałeś na du?źe i bardzo du?źe przynęty? Spr?łbuj bardzo leniwie prowadzić w toni (a w płytszych partiach bli?źej dna) przynęty wolnotonące i suspending, powinno coś gryźć. Jeśli zbiornik jest zimny, szczeg?łlnie warto się przekonać, gdzie jest najmniej zimny.

Jak du?źy jest to zbiornik? Mo?źe warto skupić się na jednym wygodnym / obiecującym miejscu i uparcie obławiać te 15 metr?łw wody od powierzchni po samo dno, od jerk?łw, przez blachy i woby, po grumy do stukania w dno i latania nad nim? Uwa?źam, ?źe taka strategia ?źmudnego obławiania metr po metrze, popłaca w nowych nieurozmaiconych miejscach - łatwiej rozgryźć wodę i wyjdziemy na tym lepiej, ni?ź szukając aktywnych ryb, no chyba ?źe zamierzamy być tam rzadko. Aha, świt i zmrok.

Pozdrawiam

Grzesiek

• 0

no jakiś pontonik by się zdał.szukaj szczupoli w najpłytszych miejscach zbiornika,przy zielsku i trzcinach.oczywiście na spadach tak?źe.tak do 6ciu metr?łw max 8m.wyjątkiem są skupiska drobnicy warto takie miejsca obłowić.chyba ?źe polujesz na okazy wtedy nie ma ?źadnych reg?łł.

• 0

Ponton jest w planie na przyszły sezon i bardziej z przeznaczeniem mazurskim Na łowisko mam 15minut jazdy i wiem, ?źe ryby tam jest sporo (tylko z tymi okazami jest ponoć problem woda niczyja a nurkowie tłukli najwieksza rybe kusza)

Myślałem własnie o obławianiu wielka przyneta o leniwym tempie prowadzenia np: savage 4 soft 13-19cm z hakami ofsetowymi. Czy zda to egzamin nie wiem;)

Z tymi spadkami jest problem bo w niekt?łrych miejscach jest po prostu urwisko/sciana i tam juz nie ma po czym prowadzic przynety :wacko: Czyli dno tak głebokiego zbiornika odpuscic? i ryby szukac sporo wy?źej?

• 0

Miejscowi łowia tylko na ?źywca grunt około 2-3m czyli ryba musi podchodzic wy?źej i trzymac sie blizej brzegu. Miejsca gdzie roślinnosc wystepuja sa z łagodniejszymi spadami, wiec tam w przyeszłym czasie bede czesał wode czekam tylko na 19cm 4 soft z lekkim docia?źeniem tak ?źeby przyneta byała właśnie pare metr?łw pod woda.