Skocz do zawartości
  • 0

Mierzenie temperatury wody na głębokościach.

Abborre

Pytanie

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nie mierzymy B)

Choć teoretycznie jest to mo?źliwe - np. poprzez spuszczenie przetwornika sonaru na kablu na taka głębokość. Echosonda wska?źe wtedy temperaturę na głębokości, na jakiej jest przetwornik. Problem polega na tym, ?źe:

1. kabel ma ograniczoną długość,

2. przetwornik ma pewnie bezwładność, zanim się wychłodzi to trochę czasu minie.

Mo?źe jakiś termometr z czujnikiem na kabelku? Pewnie nawet początkujący majsterkowicz elektryk coś takiego by sklecił. Inny patent, kt?łry przychodzi mi do głowy: opuszczenie termometru z cię?źarkiem na wskazaną głębokość, szybkie wyciągnięcie i odczytanie temperatury. Ale wtedy pomiar będzie tylko na tyle precyzyjny, na ile termometr nie zdą?źy się ogrzać (lub schłodzić ) w g?łrnych partiach wody

• 0

Nie mierzymy B)

Choć teoretycznie jest to mo?źliwe - np. poprzez spuszczenie przetwornika sonaru na kablu na taka głębokość. Echosonda wska?źe wtedy temperaturę na głębokości, na jakiej jest przetwornik. Problem polega na tym, ?źe:

1. kabel ma ograniczoną długość,

2. przetwornik ma pewnie bezwładność, zanim się wychłodzi to trochę czasu minie.

Mo?źe jakiś termometr z czujnikiem na kabelku? Pewnie nawet początkujący majsterkowicz elektryk coś takiego by sklecił. Inny patent, kt?łry przychodzi mi do głowy: opuszczenie termometru z cię?źarkiem na wskazana głębokość, szybkie wyciągnięcie i odczytanie temperatury.

Opuszczenie zegarka z termomterem z ciezarkiem... na wedce i wyciagniecie jej szybko przy pomocy kolowrotka.

• 0

kurcze kiedys na alledrogo byly takie fajne termometry wlasnie do mierzenie temp wody. zaleta ich bylo to ze mialy ok 10m kabelek i ... wyswietlacz na ktorym bylo widac aktualny odczyt - fajna spraw ai kosztowalo to jakies smieszne piniezki. to tego kawalek olowiu + ew linka asekuracyjny (zeby olowiu na kalbu nie ciagac bo wyrwac sie moze) i po sprawie :D

• 0

Mam w swoich zasobach takie coś...mierzy to głebokość i temperaturę wody. kupione dawno temu za czas?łw karpiowania. nie pamiętam teraz jak to obsługiwać bo instrukcję chyba mole wcieły :lol: :lol: :lol: ale działało :twisted:Oczywiście opuszcza się to na dno przy pomocy jakiejś lineczki.

http://iv.pl/images/57851489759862985680.jpg

• 0

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Pitt, m?łgłbyś napisać coś więcej?

Chodzi mi oczywiście o łowienie sandaczy i ciekaw jestem jakich termometr?łw u?źywają specjaliści od łowienia sandaczy, z kt?łrymi przeprowadziłeś kiedyś dla nas wywiad o łowieniu vertykalnym sandaczy.