Skocz do zawartości

Krzywa szpula- jak i gdzie naprawić, wyprostować?

Hcv

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Ostatnio zauważyłem że w mojej nowiuśkiej Certatce jest krzywa szpula. Nie wiem jakim cudem, czy to moja wina czy firm transportowych czy wcześniejszego właściciela. No ale cuż, stało się... Może ktoś wie gdzie takie coś można naprawic i czy w ogóle jest sens? Mi osobiście to bardzo mocno nie przeszkadza, ale chciałbym być doinformowany o takiej sprawie-tak po prostu, dla siebie ;)

Przy nawijaniu linki na kołowrotek jak i przy rybie mam wrażenie, że szpula ociera się o rotor. Na szczęście go nie rysuje i nie ma żadnych śladów.

P.S. jeśli był już taki temat to proszę o przeniesienie mojego wpisu.

Zapraszam do dyskusji.

WIL

Edytowane przez WIL

Mi osobiście to bardzo mocno nie przeszkadza, ale chciałbym być doinformowany o takiej sprawie-tak po prostu, dla siebie ;)

Przy nawijaniu linki na kołowrotek jak i przy rybie mam wrażenie, że szpula ociera się o rotor. Na szczęście go nie rysuje i nie ma żadnych śladów.

Wymaga naprawy.

Pewnie komuś "wymskła"  się z ręki lub przydepnął , a następnie wiadomo ...... 

Dobrze , że to tylko szpulka ucierpiała, a nie cały kołowrotek - bo byłoby nie wesoło i pewnie bardzo drogo  ;)  :( .

Edytowane przez miramar69

Nawet mierzyć nie musiałem. Widać na gołe oko, że na górnej krawędzi jest troche srzywiona. Ajjajajjjj... :D

attachicon.gifIMG_20170716_234728.jpg

Gołym okiem widać że to nie jest zbyt duży problem i temat da się załatwić bez kąpieli w misce z gorącą wodą i wałkiem do plandek. Ale tak też można.

Może ośka,łożysko...bo szpulka to niespotykane.

NIESPOTYKANE ? - nieprawda,deformacja rantu szpuli jest często spotykana w Certate w wyniku niedbalstwa i nieodpowiedniego obchodzenia się ze sprzętem. 

Gołym okiem widać że to nie jest zbyt duży problem i temat da się załatwić bez kąpieli w misce z gorącą wodą i wałkiem do plandek. Ale tak też można.

NIESPOTYKANE ? - nieprawda,deformacja rantu szpuli jest często spotykana w Certate w wyniku niedbalstwa i nieodpowiedniego obchodzenia się ze sprzętem.

Wskazówka Łukasza przydatna...metal ma strukturę krystaliczną termika i twarda guma wzkazane.

W pierwszym poście nie ma mowy o rancie...

Dopiero zdjęcie nieco wykazało.

Chęć rewanżu zaślepia.

Edytowane przez darek1

Wskazówka Łukasza przydatna...metal ma strukturę krystaliczną termika i twarda guma wzkazane.

W pierwszym poście nie ma mowy o rancie...

Dopiero zdjęcie nieco wykazało.

Chęć rewanżu zaślepia.

Żadna chęć rewanżu mnie nie zaślepia,nie ma powodu i nie jestem mściwy.Ale dobitnie widać,że przez takich frywolnych użytkowników forum traci na swojej wartości .

Tyle w temacie.

Edytowane przez Józef Lesniak
  • Like 1