Skocz do zawartości

Mikul - początki

MIKUL

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jestem profesorem, ale niedawno miałem problemy ze spacingiem i kilka osób mi bardzo pomogło:). Wydaje mi się że między 6 a 7 przelotką jest za duża przerwa proponowałbym bardziej poprzesuwać przelotki od 3-6 od strony szczytówki

z tego co przeliczyłem to masz takie odstępy między przelotkami

11

12,5

11,5

15

16,5

31,5

28

26

są trochę nieproporcjonalne, bo raczej powinno być tak, że odległości między kolejnymi przelotkami powinny się stopniowo zwiększać, a u ciebie raz rosną raz maleją, a między 6 a 7 przelotką masz największy odstęp co od razu widać po lince, a później znowu maleje.

Edytowane przez MateuszDDZ

możliwe że wyrobisz się w tylu przelotkach co masz na początek proponuje skorzystać z uniwersalnego wzoru - ustalić odległość między szczytową a kolejną po niej, ustalić odległość od kołowrotka, a później przeliczyć procentowy skok między poszczególnymi przelotkami......

może lepiej to przeliczę od szczytu:

11

12,9

14,9

17,2

19,6

22,4

25,4

28,7

to jest tylko baza później poprzestawiaj na czuja, albo wstaw fotki obczaimy. Odległości są podane pomiędzy pierścieniami przelotek.

Edytowane przez MateuszDDZ

Przed chwilą przestawiłem przelotki wg waszych wskazówek... i macie absolutną rację ... już na oko wygląda to proporcjonalnie. Wstyd mi za mój spacing "na szybko" Ani składu, ani ładu :mellow: 

Chciałem uciec dalej z przelotkami w okolicy łączenia składów, by ich nie usztywniać jeszcze bardziej. A pierwszą Y chciałem dać bliżej ,by dolnik wchodził szybciej w ugięcie.

MateuszDDZ - ten sposób z przeliczeniem o ile % rośnie, jest świetny...klaruje i daje fajną baze. :) 

Jutro zrobię foty... teraz światło lipne. 

Jeżeli chce się zaczynać ustawiać spacing to trzeba mieć takie dane jak jakie to są w ogóle przelotki i w jakim systemie zamierzasz je ustawić ? .Ze zdjęcia widać niewiele tylko tyle że masz osiem przelotek które są jak na razie ustawione at hoc ,raczej fatalnie i nie ma prawa to funkcjonować . Kij to trój-skład i trzeba będzie się dobrze gimnastykować aby ochronić złącza , poza tym myślę że osiem przelotek to chyba o jedną za mało do kija 275 cm ale jakby je ustawić w tradycyjnym stożku działającym na prawie całej długości to wystarczy w zupełności.Chodzi mi o taki układ 30 HV lub 30 SV,20 SV,16 SV,12 SV,10 SV,8 LV,8 LV,8 LV top 8 PST  tylko to jest już nieco stary system ale zapiekli konserwatyści tak zbroją i na 152 cm będzie to wyglądało mniej więcej tak: 13/ 27,4 / 43,3 / 60,9 / 80,4 / 102 / 125,7/ 152

Jest to ustawienie wyjściowe od którego zacząłbym cokolwiek robić ,potem bym to korygował .

Poza tym coś mi bardzo nie gra w twoim kijaszku bo masz przelotki ustawione na 152 cm , odległość do stopki wynosi 60 cm co daje 212 cm, blank ma 9 ft a więc 274 cm z tego wynika że odległość środka stopki do końca blanku to 62 cm więc rękojeść to jakiś horror .Czy zamierzasz suszyć mokrą bieliznę podczas wędkowania ? ,bo przy tej długości oraz siły blanku jakimś standardem jest 35 do 40 cm ,ale może niektórzy lubią takie dziwaczne konstrukcje a zdjęcia tego "spacingu" ....lepiej nie komentować ale żart przedni :)

Edytowane przez mrWhite7

przelotki:
Y 25 16 10

L 7 6 3x 5,5 FST 5,5

fore 56mm

rear 260mm

fore+rear+uchwyt 430mm

Masz rację - żart przedni. Pokombinuje z ustawieniem , jeszcze dziś postaram się wrzucić foto. Czy  dziwaczne konstrukcja - być może - w każdym razie pod moje "widzimisię" więc pewenie dziwna  :)

Edytowane przez MIKUL

przelotki:

Y 25 16 10

L 7 6 3x 5,5 FST 5,5

fore 56mm

rear 260mm

fore+rear+uchwyt 430mm

Masz rację - żart przedni. Pokombinuje z ustawieniem , jeszcze dziś postaram się wrzucić foto. Czy  dziwaczne konstrukcja - być może - w każdym razie pod moje "widzimisię" więc pewenie dziwna  :)

Nie chodzi mi o wymiary fore czy też rear tylko o odległość środka stopki do końca blanku bo w.g obliczeń to jest 62 cm i na mój gust to trochę dużo a jak chcesz ustawiać te przelotki to potrzebna będzie jeszcze jedna 5,5 i wtedy można się pobawić  :) 

Panowie - rozkminiam spacing..

(wreszcie!) :lol:

i trochę dylematów mam jak Pepso... :P   i przydałby się KKR= korespondencyjny kurs rodbuildingu  :D 

Chciałbym poznać Waszą subiektywną opinie, na temat tego, co przedstawiają zdjęcia.

Dla przypomnienia 9ft do 15lbs wg producenta 7-28g x/fast 3-skład Daiwa 2500 dolnik łokciowy.

Zdjęcia przedstawiają ugięcie pod 300-500-710g Wartości podane w cm - od ringu do ringu. Licząc od szczytowej. Dla przejrzystości linka na czarno w paincie ( dzięki za inspiracje mr White B) )

Pierwsza przelotka od strony kręćka przyjmuje linkę centrycznie. Na kolejnych linka dołem leci... pionowe czerwone kreski = łączenie składów.

Pozdrawiam  :)

Oglądając te zdjęcia coś mi się nie wydaje żeby to był kij do 28 g - bardziej ugięcie pod tymi ciężarami przypomina kij 40 a może nawet 50g,- ale mogę się mylić bo nie znam tego blanku,- jeśli się mylę to przepraszam i już nie zaśmiecam....

Mr White od szczytówki do środka stopki 222,5 cm

Dzisiaj połowiłem porzucałem... na gliniankach (rozkład przelotek wg koncepcji Mateusza) W porównaniu do kiepskich badyli którymi łowiłem do tej pory to miazga.. dystans nieporównywalny. Ale wydaje mi się, że pierwsza przelotka jest jednak za daleko od środka stopki. Widzę ją na 65 a może nawet na 60 ( muszę to sprawdzić) W planach: zamówię  jedną L ke 5,5 

Zmasakrowało mnie czucie przynęty...  to moja pierwsza węda tzw "wysokomodułowa" i x/fast

Na rzece... czucie pracy woblera fenomenalne:D zameldował się szczupak 56 cm:D i hol na taśmie...  walczył jak szalony ... Już  teraz wyłania się obraz świetnej wędy.Tylko, żeby to przelotkowo dopracować...

Zdjęcia przedstawiają propozycje MateuszaDDZ

Dzięki

Rheinangler - nie rzucałem więcej niż 25 g ale z pełną dynamiką... może aż za mocno, przecież przelotki tylko na taśmie :P

post-50646-0-62407300-1379437753_thumb.jpg

post-50646-0-83056700-1379437757_thumb.jpg

post-50646-0-02942700-1379437762_thumb.jpg

post-50646-0-24836000-1379437766_thumb.jpg

Na rzece... czucie pracy woblera fenomenalne:D zameldował się szczupak 56 cm:D i hol na taśmie...  walczył jak szalony ... Już  teraz wyłania się obraz świetnej wędy.Tylko, żeby to przelotkowo dopracować...

To jest właśnie najfajniejsze w testach spacingu z przelotkami na taśmach. Chciałbyś i boisz się.... :)

Mr White od szczytówki do środka stopki 222,5 cm

Dzisiaj połowiłem porzucałem... na gliniankach (rozkład przelotek wg koncepcji Mateusza) W porównaniu do kiepskich badyli którymi łowiłem do tej pory to miazga.. dystans nieporównywalny. Ale wydaje mi się, że pierwsza przelotka jest jednak za daleko od środka stopki. Widzę ją na 65 a może nawet na 60 ( muszę to sprawdzić) W planach: zamówię  jedną L ke 5,5 

Zmasakrowało mnie czucie przynęty...  to moja pierwsza węda tzw "wysokomodułowa" i x/fast

Zdjęcia przedstawiają propozycje MateuszaDDZ

Dzięki

Rheinangler - nie rzucałem więcej niż 25 g ale z pełną dynamiką... może aż za mocno, przecież przelotki tylko na taśmie :P

Chodziło mi raczej o odległość końca blanku od strony grubszej do środka stopki 

Chciałbym także wiedzieć jaką w końcu masz odległość środka stopki do otwierającej oraz odległość otwierającej do przelotki topowej czyli szczytowej 

Nie sądzę ponadto aby przy tych odległościach w stożku był on współśrodkowy ,to rozmieszczenie nadawałoby się do długiego stożka bo jest zauważalna ładna progresja ugięcia , ale nie jest to system NC a przelotki masz z tego systemu więc ustaw rozmieszczenie tak jak w systemie NC a więc współśrodkowy stożek na trzech przelotkach oraz tunel który poprowadzi linkę

Edytowane przez mrWhite7

Przy 9' wędce 222,5 od topu do środka stopki daje odległość od dołu do środka stopki 42,5cm. Przy mojej długości przedramienia, to za łokieć wystaje dobre 9cm. Jak dla mnie za dużo, ale różne są preferencje.

Edytowane przez yankis

Yankis... w całych rozważaniach odnośnie blanku pisałem o długości 8,6 ... nie wiem skąd mi się tam ta 9 wzięła. Już edytowałem.Przepraszam za zamieszanie;/ Od końca do środka stopki 33cm. W ostatniej konfiguracji Od tipu do środka stopki jest 158 cm. Dolnik nie wystaje za łokieć....

• 1 rok później...

Cześc

Dawno mnie tu nie było.

Wędka dawno skończona, łowimy przeszło rok, i chyba się mocno polubiliśmy- nie mam podstaw, by nazywac ją pechową, trochę ryb już na niej wyjechało:)

Poniżej kilka fotek.

Dziękuję wszystkim, którzy pomogli/służyli radą przy moim projekcie.

Pozdrawiam krętaczy.

post-50646-0-77701600-1438884430_thumb.jpg

post-50646-0-60239000-1438884437_thumb.jpg

post-50646-0-32070100-1438884456_thumb.jpg

post-50646-0-77847400-1438884467_thumb.jpg

post-50646-0-23430100-1438884511_thumb.jpg

post-50646-0-60741400-1438884522_thumb.jpg

post-50646-0-71961600-1438884552_thumb.jpg

post-50646-0-95027900-1438884600_thumb.jpg

post-50646-0-01427300-1438884935_thumb.jpg

post-50646-0-45117600-1438884984_thumb.jpg

• Like 11

ano, lubie klasyke:)

Lakier jeszcze sprawia troche problemów, najbardziej wkurza mnie, jak odsłania się pierwszy zwój na omotce, ta dłubanina wykałaczką, by wyszło idealnie sprawia mi jeszcze sporo trudnosci.

Rewelacyjne pod względem merytorycznym są wskazówki @krzyśka ... chyba w wątku jbk ? Polecam. Bez tych rad byłbym w ... lesie:)

ano, lubie klasyke:)

Lakier jeszcze sprawia troche problemów, najbardziej wkurza mnie, jak odsłania się pierwszy zwój na omotce, ta dłubanina wykałaczką, by wyszło idealnie sprawia mi jeszcze sporo trudnosci.

Rewelacyjne pod względem merytorycznym są wskazówki @krzyśka ... chyba w wątku jbk ? Polecam. Bez tych rad byłbym w ... lesie:)

A szpilką lub cieniutkim drucikiem nie jest łatwiej?

Edytowane przez trout master

Cześc

Dawno mnie tu nie było.

Wędka dawno skończona, łowimy przeszło rok, i chyba się mocno polubiliśmy- nie mam podstaw, by nazywac ją pechową, trochę ryb już na niej wyjechało:)

Poniżej kilka fotek.

Dziękuję wszystkim, którzy pomogli/służyli radą przy moim projekcie.

Pozdrawiam krętaczy.

Ładnie zrobiłeś tego retro old schoola .Ciekawy uchwyt , mógłbyś zdradzić co to za jeden i gdzie taki można kupić ?