Skocz do zawartości
  • 0

Woblery na Sandacza w nocy

smasher

Pytanie

Witam,

Jakich uzywacie Woblerow na Sandacza nocą na wielkich rzekach. Ja zam?łwiłem koniec Sierpnia w FM Gloog Nike 100F w kolorze NG i musze powiedziec ze to killer nocny na sandacze. Złapalem juz na niego 8 Sandaczy,najwiekszy 77cm, suma i duzego Klenia. czy są lepsze?

post-5132-1348915867,0091_thumb.jpg

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Bardzo ciekawą propozycją na nocne (i nie tylko) sandacze jest Salmo Whacky. Mo?źna go u?źywać zar?łwno do trollingu jak i spiningowania (tak?źe w rzece).

Trochę więcej informacji o tej przynęcie mo?źecie znaleźć tutaj:

http://np.netpublicator.com/netpublication/n15119482/4

http://np.netpublicator.com/netpublication/n15119482/46

Pozdrawiam,

Marcin

post-4101-1348915877,5222_thumb.jpg

• 0

Od świeże temat koledzy a jak u was ma wpływ grzechotka pomaga czy wręcz odwrotnie.

U mnie grzechotka nie zdaje egzaminu.

Przykładowo Flat Rap 8cm - 7gr.  Super łowny.

Clackin Minnow 7cm - 7gr. Totalne zero.

Stosowane naprzemiennie,o różnych porach dnia,w tych samych miejscach,z jednakowym

zaangażowaniem graniczącym z masochizmem i co? - Flat ciągle wygrywa. Niestety. :angry:

• 0

U mnie grzechotka nie zdaje egzaminu.

Przykładowo Flat Rap 8cm - 7gr.  Super łowny.

Clackin Minnow 7cm - 7gr. Totalne zero.

Stosowane naprzemiennie,o różnych porach dnia,w tych samych miejscach,z jednakowym

zaangażowaniem graniczącym z masochizmem i co? - Flat ciągle wygrywa. Niestety. :angry:

Ciekawe skojarzenie, że przyczyną braku wyników jest grzechotka... a porównałeś pracę tych woblerów? Wystarczy popatrzeć na szczytówkę wędki i porównać częstotliwość jej drgań... ja też nigdy nie złowiłem sandacza na clackin minnowa  :D

• 0

Ciekawe skojarzenie, że przyczyną braku wyników jest grzechotka... a porównałeś pracę tych woblerów? Wystarczy popatrzeć na szczytówkę wędki i porównać częstotliwość jej drgań... ja też nigdy nie złowiłem sandacza na clackin minnowa  :D

Ponieważ na CM nigdy nic nie złowiłem (nie tylko sandacza),uznałem ten wobler za totalną porażkę.

Po uciszeniu grzechotki poprzez zalanie klejem,wobler działa lepiej,akcja nie uległa zmianie i nareszcie wobler łowi. :)

Przerobiłem w ten sposób dwa woblery i stąd te ... "ciekawe skojarzenia". Postanowiłem więcej nie eksperymentować.

Szkoda czasu i kasy.

• Like 1

• 0

Ja też na clackin monnowa nie łowiłem sandaczy, choć po prawdzie za bardzo z nim nie chodziłem. Większość moich sandaczowych wobków jest bez grzechotek rapala floater, count down, gloog nike, shad rap ale z drugiej strony husky, fat rap czy woblery jackal'a mają grzechotki i w niczym nie przeszkadza to sandaczom.

• 0

Uklejki J. Widły jak najbardziej, Rapala Orginal 7,9 także ok. Jeszcze kiedyś miałem dobre wyniki na smukłego Yo-Zuri ok. 7 cm, niestety zaległ

gdzieś po stronie Tarchomina...... A do tego mogę dodać jeszcze cykady Marka Pokutyckiego (może to nie woblery, ale efekty są :D )

• 0

Spośród ogólnodostępnych: Rapala Original i Flat Rap. Poza tym Gloogi Nike 8 i 10 (pomimo słabego umocowania sterów oraz słabych kotwiczek). 

Sporą zawartość mojego pudełka stanowią jednak hand made - co jakiś czas ląduje w nim jakiś "wyjątkowy", taki na czarną godzinę ;)

Odnośnie wobków z grzechotką - u mnie zdecydowanie bardziej łowne są te modele bez. 

• 0

A dorado stick 6cm? Ktoś próbował na nie łowić sandałki?

Wydają się być dobre, uklejkopodobne, praca chyba odpowiednio drobna. Przygodę z sandaczami dopiero zaczynam, wlasciwie nie mam wobków pod nie, i jak dotąd moj jedyny sandacz na wobka siadł na Dorado scout 6cm, raczej nietypowego bo przecież pękaty i masywny. Wytlumaczenie mam takie że sandał rzygał okoniami, a scout pracą przypomina okonia (bo kolor mam akurat płoć/kleń).

• 0

Na sticka jakoś szczególnie nie łowiłem. Dorado ma kilka dobrych sandaczowych woblerów. A na pękate też biorą. ShadRap we wszystkich niemal wersjach to świetna przynęta , a typowo baryłkowaty FatRap mi się bardzo dobrze sprawdza.

• Like 1

• 0

Jak myślicie,nada się taki wobler do sandaczowania w Wiśle?

http://www.youtube.com/watch?v=TzIMG5WPVkA

Akcja wydaje mi się odpowiednia,delikatna i oszczędna...

Jak dla mnie to nawet na choinkę się nie nadaje ;) ,a do rzucania za psami za lekki  !!!!!   Szybko bym go oddał koledze :) który będzie wiedział jak go użyć :D

• 0

Jak myślicie,nada się taki wobler do sandaczowania w Wiśle?

http://www.youtube.com/watch?v=TzIMG5WPVkA

Akcja wydaje mi się odpowiednia,delikatna i oszczędna...

U mnie Flat Rap 10 to jeden z bardziej lotnych woblerów w moim sandaczowym pudełku. Dobry do obławiania końcowej części warkocza przy łowieniu ze szczytu ostrogi. Poza tym nie zawsze trzeba miotać daleko  ;)

• Like 1

• 0

Stick 6,7 i 9 są doskonałymi opaskowcami sandaczowymi ale nie koniecznie w nocy, bo schodzą trochę za głęboko i łowisz pod rybami....Ale w dzień to co innego ;)

Tomek Miernik ma dobre nocne opaskowce 6 i 9 cm.

Flat Rap 8cm jest bardzo dobrym nocnym sandaczowym woblerem, ale najlepsze i najbardziej wszechstronne wydają mi się Widły 7 i 9 jak je Janusz nazywa nocne-płytkie sandaczówki  :) działające zarówno na opaskach jak i rafach i innych kamieniskach które odwiedzają w nocy sandacze....

• 0

A to bardzo dobra wiadomość, bo sticki polubiłem przy pstragach i dość dobrze opanowalem prowadzenie tego wobka. A łowić zamierzam o zmierzchu do nocy, czyli stick bedzie miał sens. Zresztą nie wiem jak 9cm, ale 6 mozna poprowadzić płytko szczególnie na rzece - szczytówka wysoko, i technika typu mini-jerk.

Na pełną noc w takim razie jakieś boleniówki wezmę, plus starego balzer colonel 10cm. Tyle ze on chyba za szeroko pracuje.

Generalnie cały temat jest dla mnie kompletnie nowy i kombinuje bardziej wg wiedzy o rybach niż doświadczenia. Myślę tez nad gumami bez obciążenia, albo wrecz z drewnianą główką zeby uzyskac suspending z jakąś wagą rzutową.

• Like 1

• 0

Przemku, jak ktoś mi mowi ze mozna isc do domu to zawsze kombinuję na przekór. Żaden ze mnie spec ale łowiłem pstrągi 40cm w południe w upalny dzień.

A widlaki na pewno bede chciał kupić, tylko czekam na okazję żeby osobiście odebrać i przy okazji pomieszać w Dunajcu kijem. Pewnie w sezonie pstrągowym już nie zdążę więc z nadmiernym optymizmem pomyślę o głowatce w październiku. A do tego czasu coś na sandałki chcę skompletować na Wisłę, w miarę uniwersalnego.

• Like 2

• 0

Wieczorny sandacz to nie pstrąg w dziurze :)

Sandacz jest głodny zły i szuka żarcia :P nie w głowie mu kombinacje na przekór :) sprawę rozwiązuje szybko....coś płynie to to zjada i cześć.

Nie zawsze za to widać że są w łowisku i że są aktywne. Czasem żerują bardzo dyskretnie, bez typowych powierzchniowych ataków i pogoni.

Seryjnie to Flat Rap 8 cm kolory obojętne, bo i tak łowisz w nocy. Ważna jest akcja wabika, mi pasuje drobne migotanie o dużej amplitudzie.