Skocz do zawartości
  • 0

Woblery na Sandacza w nocy

smasher

Pytanie

Witam,

Jakich uzywacie Woblerow na Sandacza nocą na wielkich rzekach. Ja zam?łwiłem koniec Sierpnia w FM Gloog Nike 100F w kolorze NG i musze powiedziec ze to killer nocny na sandacze. Złapalem juz na niego 8 Sandaczy,najwiekszy 77cm, suma i duzego Klenia. czy są lepsze?

post-5132-1348915867,0091_thumb.jpg

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Będę kombinował ;-)

Z tego co wszyscy mówią - sandał jak go już trafić to łatwiejszy niż kropek. A te to wyciągałem z dziur nieraz za 5 podejściem, kwestia uporu. Jak wiem ze tam siedzi to coś musi go sprowokować. Czasem jeden wabik drażnił a na drugi dopiero byl atak. A czasem po prostu czułem ze tam jest i brał w pierwszym rzucie.

Miejscowki na sandała mam dwie wytypowane, na razie czas (praca) i upał mnie trochę powstrzymuje ale niebawwm sprawdzę.

• 0

Wideł rulez :) później Flat Rap 8 cm i nic więcej mieć nie trzeba....jak nie biorą na w/w można iść spokojnie do domu bo nikt i na nic ich nie złowi :)

I do tej dwójki dokładam dorado Tender 7 lub 9cm i nic więcej nie potrzeba!

• 0

Nie bedę sie powtarzał. I nie zgadzam się z opinią ,że sandacz to głupia ryba - zawsze głodna i jak mu coś koło pyska przelatuje to "WALI!!!!"  bez opamietania ;).

Nocek i wieczorków nad NIMI już pewnie kilka setek jak nie tysięcy przerobiłem. Potrafi być bardzo delikatny, nieufny i żekłbym ze czasami "WREDNY"   

Pomimo tego ,co by o niej powiedziano to moja NAJ NAJ bardziej godna zmierzenia się rybka ;) . To przeciwnik weryfikujący umiejetności wedkarza i jego szybki sposób dostosowania sie do realiów każdego dnia, a czasami każdy potrafi być diametrialnie inny. Życzę przyszłym łowcom niespokojnych wieczorków i nocek oraz ogromu cierpliwości!!!

PS: Uprzedzając - odpowiem ,że wiem i zdaję sobie sprawę że nasz PRZECIWNIK ma "słabsze dni" i żeczywiscie WALI we szystko co koło gęby pływa, (nawet w wiadro i podpaski ;)  :D ), ale takie dni są pojedyncze w skali roku i to jest jak - 6 w TOTKA.

http://jerkbait.pl/topic/26902-zachowanie-nocnych-sandaczy/page-3

• 0

Mariusz nie napisałem że Sandacz nocny to głupek :)

Jeśli ma już kila sezonów przeżytych to oczywiście jest czujny jak ważka w czasie sto....ku :P

Natomiast z pewnością jest łatwiejszy do złowienia nocą niż gdy stoi przyklejony do jakiegoś kantu w środku upalnego dnia.

Aktywny sposób pobierania pokarmu sprawia że porusza się wzdłuż opaski lub podpływa do niej z rafy i w kamieniach wyjada drobnicę.

On nie czeka w nocy w nurcie za filarem aż go trafisz gumą w głowę....

Głupi nie jest, porostu jest głody i to go gubi dosłownie :(

• 0

Przemek - z tym  oczywiście muszę się zgodzić ,że w ostoi nocy jest trochę mniej czujny i faktycznie łatwiejszy do złowienia , ale ja pisałem o sandaczach przez duże "S"-  75+. "Młodzież"  jak najbardziej mysli o tym aby sie nażreć i czasami nie zważają na chałas, świecenie po wodzie i tym podobne rzeczy, lecz w miejskich zadeptanych warunkach nawet i one czasami potrafią doprowadzic do szewskiej pasji. 

• 0

Gdyby ktoś miał watpliwość ile jest naprawdę warty FLATRAP to może sobie popatrzeć tu:    

http://allegro.pl/wobler-rapala-flat-rap-flr-8s-8cm-i5562377866.html 

PS: To jest za 1(jedną) szt

Edytowane przez miramar69
  • Like 1

• 0

Gdyby ktoś miał watpliwość ile jest naprawdę warty FLATRAP to może sobie popatrzeć tu:    

Kolor (S)  jest tak "cenny",tylko i wyłącznie dlatego,że ładnie wygląda.

Faktycznie wieczorkiem i w nocy inne kolory są o wiele łowniejsze od silvera . :P  

• Like 2

• 0

Taki Flat Rap to dopiero musi być killer! Taki wyjątkowy, "ostatni Mohikanin" ;) Bo panie, tylko na takie biorą...

No cóż... Działanie typowe dla tzw. konika wietrzącego łatwy szmal.. Jest popyt, jest i podaż. A nuż ktoś się skusi...

• 0

Jakie kolory zatem lepiej Ci się sprawują?

Godziny wieczorne to FT,oraz limitowany w tym modelu kolor SFC (był rewelacyjny,teraz nie do zdobycia).

Gdy bardzo ciemno,lub woda trącona to "choinkowe" tj:CLN ,CH ,SB.

Powyższy ranking dotyczy oczywiście sandacza.

Szczupak,okoń,boleń to nie tylko inne rozmiary ale również odmienne kolory.  Pora dnia też inna.

Najmniejszy (6 cm) w kolorze TR lub G sprawdza się na pstrągu (w spokojniejszych miejscówkach).

• 0

Wobler widziany w nocy od spodu na tle nieba za bardzo kolorystyka nie oszalamia ;) Mnie pieski pstrykaly w dowolna maszkare jaka zrobilem, o ile miala od 8 do 20cm, waska akcje i plytko schodzila (bo jak nie schodzila plytko, to pare/parenascie rzutow i wzbogacala dno wisly na stale). Stosowalem kolory 'nie chce mi sie tego malowac wiec tylko posmaruje klejem zeby wody nie wpijal i ster wkleje', 'biel podkladowa', 'parenascie godzin precyzyjnego wycinania kazdej luski osobno a'la arcydziela kolegi @Melanzyk polaczone z paroma godzinami malowania aerografem, pedzlem, napylaniem opalizacji w celu uzyskania naturalnego piekna'. Ogolnie najskuteczniejsza okazala sie biel podkladowa bo chyba sandacz mimo wszystko cos widzi, a woba robionego na szybko nie szkoda bylo wrzucac w co bardziej przynetozerne miejsca. Tymczasem modelarskie precjoza okazaly sie do takiego lowienia totalna porazka. Podejrzewam, ze drogie zabawki 'dobrych' firm maja te sama ceche. 

Pytanie do doswiadczonych wielkorzecznych kolegow :) Czy probowal ktos nocnego sandaczowania woblerami wiekszymi niz 20cm? 

• 0

To moze być ciekawe jak dużą przynętę może zassać sandał. Przytocze przykład sprzed wielu lat z niegdyś świetnego łowiska z Krakowa. Zaznaczam że działo się to 20 lat temu.

Sandacze poławiano wtedy tam na "trupka". Najlepszy był kiełb, i to raczej nie większy niż 5-6cm.

Jako szczyl przesiadujący nad rzeczkami ze spławikiem kiełbie zawsze miałem, przy czym nie zawsze małe. Zdarzyło się że założyłem trupka 13-15cm, co spotkało się z pukaniem w czoło wśród doświadczonej ekipy. Śmiech skończył się dość szybko, bo sandał miał dobre 85-90, i gdyby jeden dziad nie rzucił się na niego z podbierakiem byłby na brzegu. Po tym wydarzeniu jeden z " nocnych sandaczowców" zaczął łowić na solidnych rozmiarów filety śledziowe. Miał wyniki naprawdę ładne.

• 0

Jeżeli zależy ci na braniach i kłuciu "osesków" to załuż 5cm, ale gdy chcesz połowić "sandaczy" to trzymaj standard  ;) .

Mariusz,ten standard to ile ? ;)

Ja za poradą Kamila vel Predatorhunter stosuję wobki od 11-13cm i czasem też "oseski" siadają.

• 0

Jak to u was koledzy jest teraz , kiedy przy opaskach woda gotuję się od sieczki 2-3cm , czy z powodzeniem nadal stosujecie większe woblery ? czy schodzicie z długością woblera poniżej sandaczowego standardu ?  

Teraz jest dziwnie, moje dotychczasowe doświadczenia całkowicie "poległy".

Pomimo sieczki w łowisku, najbardziej łowna jest dziesiątka  Flat Rap.  :)

Dotychczasowy killer (8cm) został zdetronizowany. 

Woblerki małe i maleńkie są totalnie ignorowane. Trudno wytłumaczyć ten fakt.

Wygląda na to,że sandacze polują nie na narybek,lecz na amatorów narybku.