Skocz do zawartości
  • 0

Woblery na Sandacza w nocy

smasher

Pytanie

Witam,

Jakich uzywacie Woblerow na Sandacza nocą na wielkich rzekach. Ja zam?łwiłem koniec Sierpnia w FM Gloog Nike 100F w kolorze NG i musze powiedziec ze to killer nocny na sandacze. Złapalem juz na niego 8 Sandaczy,najwiekszy 77cm, suma i duzego Klenia. czy są lepsze?

post-5132-1348915867,0091_thumb.jpg

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Gdybym to wiedział to nie siedział bym tu dziś przed kompem. 

Tak to panie już z nimi jest, raz walą jak głupie w co podejdzie, drugim razem tylko w duże ,innym tylko skubią i odprowadzają wobka pod nogi ,a najczęściej  to ich trudno namierzyć. Ta rybka chodzi swoimi i bardzo krętymi drogami. Najlepszy środek to być jak najczęściej nad wodą i trzymać nerwy na wodzy oraz posiadać ogromną cierpliwoś i nie przejmować się niepowodzeniami. Kiedyś nadchodzi taki dzień w którym sobie wszystko odbijesz.

• Like 1

• 0

Ano rekordowe nizowki to ciezkie lowienie...chociaz ja ogolnie lubie lowic przy niskiej wodzie. Cieplutkie, ladne nocki, malo komarow, piekne niebo, pospacerowac od miejscowki do miejscowki mozna ;) A i rybki widac jak sie chlapia ;) Baa....czasem cos nawet woblerka skubnie ;) Co do zanderkow co sa namierzone a brac nie chca, to ja bardziej kombinowalbym z prowadzeniem woblera. Np podszarpywanie, mozliwie nieszablonowe, raz tak, raz inaczej, chwila zatrzymania, chwila wolnego sciagania, pare szarpniec zeby tylko 'fiknal' w miejscu niemal... od paru lat smieszy mnie jak wieczorem ktos lowi na woblera, zarzuca i wolniusienko kreci korbka czekajac az ryba popelni samobojstwo. Przeciez to takie nudne.... Nie ma posmaku gruntowej zasiadki gdzie mozna z browarkiem wygodnie posiedziec, nie ma posmaku spinningowego polowania, skuteczne za bardzo tez nie jest...taka samolowka. Rzuc i krec az cos samo sie powiesi. 

*nie dotyczy przypadkow, kiedy sandacze wola jednostajnie plynaca przynete

• 0

Dlaczego używamy mniejszych???dużymi woblerami też dużo gorzej się rzuca(chyba że castem) częściej się zaczepiają w locie o przypon po trzecie w nocy gdzie przeważnie jest cisza pierdyknięcie takiego woblera o wodę robi niezłe zamieszanie!jak atak drapieżnika!ryby(małe czyli ofiara)raczej nie pływa sobie w te i z powrotem po miejscówce tylko stoi pod brzegiem po cichu i bez zbędnych ruchów więc moim zdaniem woblery duże są lepsze za dnia i nie ma sensu podszarpywać czy robić różnych myków woblerem bo tak drobnica w nocy się nie zachowuje!

Edytowane przez Raffaello

• 0

Wobler to genialna przynęta ale trzeba się jej nauczyć. Ja na początkach pstragowania zapieprzałwm wobkiem jak na bolki prawie i wielkie zdziwienie że brak wyników. Im cieplej bylo tym wiecej ryb łowiłem aż mnie olśniło - w zimnej wodzie one nie nadążały po prostu.

Z sandaczami na woblery mam nikłe doświadczenie, ale skoro na trollu w bialy dzień potrafią uderzyć w przynęty płynące 2-3 węzły to bez histerii z tym wolniutko. Zresztą żadna, a szczególnie chora ryba nie płynie jednostajnie.

Dziś już sprzet spakowany i na pewno nocka z mętnookim na wobki. Am nadzieję że z sensownymi wynikami.

A nocne zasiadki mają swój urok, tylko towarzystwo musi być dobre. Mimo miłości do spina przyznaję że "odjazd" na trupka daje emocje. Samo oczekiwanie w dobrym towarzystwie też ma swój urok, sęk w tym zeby to towarzystwo miało zgodny temperament i oczekiwania. Przerabiałem łowienie z nerwusem abstynentem jak i z radosnym "konsumentem", i oba były dla mnie bez sensu. Miotać się po brzegu i kląć że nie biorą? O nie.. Upić się? No, znam lepsze miejsca i okazje jak już niż wędkowanie.

• 0

Nieważne ile jest chorych ryb, sandacz jest urodzonym selekcjonerem ktory zawsze woli łatwiejszą zdobycz.

Domyslam się że pomysł łowienia na trupka budzi u Ciebie złe emocje. A ambony myśliwskie za plecami mam nieraz goniąc za pstrągiem, i nie rusza mnie to. Myśliwsto w formie obecnej w naszym kraju jest dla mnie niestrawne. Sama idea - jak najbardziej. Gdybym mógł polować z łukiem to bym to robił. Niestety to nie Kanada, a myśliwi to klub polityczno-biznesowy. Tu akurat nasze niepiękne PZW ma zaletę że nie trzeba mieć ani milionów ani wujka w sejmie. I wsaystkim postulującym elitarność wędkarstwa daję to pod rozwagę - bo chyba nie o to chodzi żeby tylko "kolesie z plecami" mogli łowić. Wtedy to dopiero bedzie miesiarstwo i samowola. Dziadek z rosówką jest do opanowania. Poseł z 12 lipieniami w bagażniku - nie. Jaki sąd naruszy immunitet dla kilku ryb? W tym chorym kraju? O

Oj, ulało mi się, gorąco jest, ale może to da komuś do myslenia. Nie wątek i nie temat ku temu na pewno za co z gory przepraszam.

• Like 1

• 0

Krotka pilka kolego Raffaello. Drapieznik jaka ofiare wybiera - zdrowa czy chora? :) Chora ryba jednostajnie nie plywa. Tyle w temacie prowadzenia woblera. 

A co do halasu woba wpadajacego do wody....20cm smukly wobler wazy powiedzmy 20g, moze 25. Nie pamietam ile dokladnie mialy moje zabawki, nie przekraczaly na pewno 30g a blizej im bylo do 20. Nie zaobserwowalem jakichs spektakularnych chlapan, pluskow ploszacych ryby czy cos ;) Co do lepszego rzucania castem....nie wiem, nigdy nie trzymalem zestawu castingowego w reku (chociaz w przyszlosci pewnie i tej techniki bede sie uczyl :D). 

A, i pisze o lowieniu w rzekach, na tych, ktore odwiedzalem w nocy drobnica pluska pod wierzchem. Calkiem zwawo nawet. Jak nocka dobra, to pod brzegiem jaziki i kleniki tepia sieczke, na rafach widac brzany, tu czy tam narybek suma robi zamet a gdzies w tym wszystkim sa sandacze :) Male i duze(taka mam nadzieje)... i pojawia sie pytanie najwazniejsze - co zra te duze? :) Do stosowania duzych woblerow natchnal mnie pewien grunciarz - zlowil rankiem zandera na filet z 20cm klenia. Sandaczyk nawet ladny byl, taki pod 3kg pewnie. Wogole z fajna akcja sie to wiazalo - gosc wyciagnal jeden aparat fotograficzny...nie dzialal...wyciagnal drugi....tez nie dzialal...wiecej aparatow nie mial, wiec zadzwonil po kumpla zeby przyjechal zrobic mu zdjecie. Sandacza ubil kamieniem, wbil w ziemie solidna podporke pod wedke, taka metalowa, rozsuwana, zaczepil na niej sandacza za pokrywe skrzelowa i tak sobie rybka radosnie wisiala. Toto przy bulwarze sie dzialo. Dopoki nie zrobilo sie naprawde zimno, nie dalo sie tam juz lowic, zawsze paru grunciarzy okupowalo miejscowke. 

• 0

Z racji tym czym się zajmuję zawodowo znam paru myśliwych(a nawet więcej niż kilku) i tak jak w PZW i PZŁ wszędzie znajdziesz czarne owce! a myślisz że wśród posłów-osłów nie ma wędkarzy? Palikot wędkuje :D .

Ale my tu nie o tym tylko o sandaczach! nie raz tak jest że na płytkiej wodzie lepiej działa wobler głęboko schodzący np,,zaczarowany ołówek,,JW dziób dziób w dno i j...b!branie

• 0

Nocny sandacz i woblery  na niego to temat rzeka :) Specializuję się w tych przynętach od lat i nic mnie już nie zaskakuje. Twierdzenie że jak biją to biorą na wszystko oczywiście to totalna bzdura .Nocny sandacz jest rybą podobnie wymagającą jak np.boleń.Oczywiście mam na myśli duże ryby a nie jakieś rybie dzieci. Często widzę jak na tzw.pigalakach stoi kilkunastu wędkarzy  ,ryba tłucze po wierzchu a tylko kilka osób ma na nią odpowiednie  przynęty i potrafi je skutecznie użyć.Gusta sandaczy potrafią się zmieniać z dnia na dzień.Tydzień biorą np. na 9 cm. o agresywnej akcji by nie wiadomo z jakiej przyczyny kolejny wieczór reagują wyłącznie na szósteczki o akcji bardzo drobnej. Uważam że zgodnie z aktualnymi przepisami max sandaczowa wielkość woblera to 13 cm.Można takiego woblera uzbroić w dwie kotwice nr 4.Od większych kotwic często sandacze się odbijają.Jakoś nie bardzo widzę 20 cm . uzbrojonego na sandacza w dwie kotwice :) Ochłodziło się od dwóch dni to i sandaczyki wieczorkiem fajnie klepią.U mnie aktualnie najskuteczniejsze są powierzchniowe woblery 7-8 cm.o wyrażnej akcji .

• Like 3

• 0

Panie Januszu :) Oczywiste, ze sandacz jest wymagajacy...poniekad. Niemniej do tematu podejsc mozna na wiele sposobow i metoda jednemu przynaszaca wspaniale wyniki u innego na tej samej wodzie, tego samego dnia okaze sie porazka :) Czemu? Pewnie detale w zastosowaniu metody, ale to juz opieranie zagadnienia o magie i mistycyzm ;) Stapajac po twardym gruncie faktow - gdyby sandacz byl tak grymasna ryba jak  niektorzy go opisuja, toby z glodu zdechl :) 

To prawda, ze dwie kotwiczki przy dlugim woblerze, przypominajacym moze troche wieksza wersje rapali max rap to za malo. Szukalem metody na obejscie tego problemu i jej nie znalazlem. No trudno, najwyzej mnie ktos na jerkbait skrytykuje za 3 kotwiczki w woblerze zamiast 2, bo kontroli nad woda od ponad 10 lat nie spotkalem niestety, wiec mandatu mi za to nie wlepia. Kiedys motoroweczka PSR stawala przy Rusalce, a sympatyczni panowie straznicy slodko w niej kimali...od paru lat jednak tam juz nie sypiaja. Ciekawe czy zmienili zwyczaje czy miejsce z racji budowy tego...parku rozrywki stalo sie niedogodne :) No, ale mialo byc o woblerach a ja tu sie niepotrzebnie bulwersuje.

Panskim zdaniem na czym najczesciej zeruje wielkorzeczny sandacz noca na rafach od powiedzmy poczatku wrzesnia? 

• 0

Tak jak piszesz Night Walker uzbrojenie większego woblerka sandaczowego   wymaga trzech kotwic. Sam lubię większe woblery w nocy ale odkąd wolno łowić na dwie kotwice nie stosuję woblerów większych jak 12 cm. Zawsze stosuję się do aktualnych przepisów bez względu czy są debilne jak w tym przypadku czy mają jakieś racjonalne wytłumaczenie.Sandacz żeruje na tym czego ma najwięcej i jest najłatwiej dostępne.Jak będą to okonki 5 cm . to będzie pożerał tylko takie przynęty ,jak ukleje śledziuwy po 15 cm. to ciężko go dostać na coś mniejszego.U mnie aktualnie gryzie ukleje 8-9 cm.Bardzo lubię tą wielkość woblera."Zaczarowane ołówki " 9 cm. płytko chodzące to u mnie killerek.Co wieczór mam na niego kilka sandaczy i ładnych kleni. Znajomi ,wyznawcy Rapalki zachodzą w głowę o co chodzi że jeszcze miesiąc temu Flat Rapy fajnie działały a teraz można je zostawić w domu bo ryba zrobiła się bardzo wymagająca i już na ten model kompletnie nie reaguje :)

• Like 2

• 0

Witam Panie Januszu.O ile się nie mylę,to widziałem coś podobnego do Flat Rapa-wobler w kolorze Clown. :) To Pana dzieło?

Ja nabyłem w wędkarskim leciutką  Rapale Original 11cm 6g S-to tylko na sandacza i suma,czy też na bolenia?

Nie wiem za bardzo JAK JĄ PROWADZIĆ?Jak daje wędzisko poziomo i zwijam w ``nocy``-powoli,to smuży po samej powierzchni wody-to tak ma być? Mam szybciej zwijać,czy dać szczytówkę wędziska samego lustra wody?Czy trzymać wędzisko poziomo.W nocy chyba trzeba bardzo wolno zwijać,bo ryba nie złapie po ciemku szybko prowadzonej przynęty? :(

Rapala%20Original%20Floater%20ms1.jpg

• 0

A ambony myśliwskie za plecami mam nieraz goniąc za pstrągiem, i nie rusza mnie to. Myśliwsto w formie obecnej w naszym kraju jest dla mnie niestrawne. Sama idea - jak najbardziej. Gdybym mógł polować z łukiem to bym to robił. Niestety to nie Kanada, a myśliwi to klub polityczno-biznesowy. Tu akurat nasze niepiękne PZW ma zaletę że nie trzeba mieć ani milionów ani wujka w sejmie. I wsaystkim postulującym elitarność wędkarstwa daję to pod rozwagę - bo chyba nie o to chodzi żeby tylko "kolesie z plecami" mogli łowić.

Z tymi ambonami myśliwskimi chyba nie chodziło o porównywanie wędkarstwa i myśliwstwa, lecz o to, by nocny łowca sandaczy nie dostał nad brzegiem rzeki w zastępstwie dzika kilku gram ołowiu w plecy :D

• 0

Witam Panie Januszu.O ile się nie mylę,to widziałem coś podobnego do Flat Rapa-wobler w kolorze Clown. :) To Pana dzieło?

Ja nabyłem w wędkarskim leciutką  Rapale Original 11cm 6g S-to tylko na sandacza i suma,czy też na bolenia?

Nie wiem za bardzo JAK JĄ PROWADZIĆ?Jak daje wędzisko poziomo i zwijam w ``nocy``-powoli,to smuży po samej powierzchni wody-to tak ma być? Mam szybciej zwijać,czy dać szczytówkę wędziska samego lustra wody?Czy trzymać wędzisko poziomo.W nocy chyba trzeba bardzo wolno zwijać,bo ryba nie złapie po ciemku szybko prowadzonej przynęty? :(

Paweł, łowisz tym woblerem w Polsce?  :blink:

• 0

Paweł, łowisz tym woblerem w Polsce?  :blink:

A gdzie mam nim łowić w Rosji :D Odczepiam środkową kotwiczkę,bo u Nas w PL wolno łowić na dwie,tylko nie wiem jak Rapale Original 11cm 6g S prowadzić,bo jak zwijam w nocy bardzo powoli a wędzisko trzymam poziomo,to jak dopływa do brzegu  ``smuży po powierzchni``.Jedyny wobler którego nie ogarniam.

• Like 1

• 0

c0296d4abb5f587dmed.png

1 - RAPALA na głębsze burty oraz dołki

2 - RAPALA

3 - RAPALA UL MINNOW

4- KENART

5/5A - KRAKUSEK

6 - BONITO (jak na swój rozmiar da się nim daleko machnąć)

7 - DORADO

Osobiście bardzo lubię wprowadzać przynętę w przelew i ją nad nim przeprowadzać. Najwięcej brań łowiąc w taki sposób miałem na przynęty nr. 5A i 7. Do 3 lubią wychodzić bolki. Bynajmniej tak wygląda sprawa na mojej Oderce. Co do przynęty nr.2 Rapali nie pamiętam nazwy modelu w każdym bądź razie jest to floating.

• 0

Dodam od siebie że krakusek z nr 5 na zdjeciu czyli model NR1 7cm kolor S to u mnie jeden z najskuteczniejszych w ogóle woblerów jakie miałem.

Natomiast kenart ze zdjęcia tylko w innym kolorze wbrew rozmiarowi to killer na grube klenie - i to nie tylko moja obserwacja.

• Like 1