Skocz do zawartości

Spining UL od 0g - małe cw, duży problem

kuq

Rekomendowane odpowiedzi

(...) Jedną z chyba najważniejszych rzeczy, to żeby nie była to wklejka, ale chyba przynęty, które wymieniłem to  same przez siebie ją wykluczyły.

Czemuż to? Nie podzielam Twoich wątpliwości.

Mam i polecam Ultris Micron 232/0,5-6 (link wyłącznie poglądowy, sklepu nie polecam). Wędzisko wyjątkowe, które można by nazwać "wklejanka-niewklejanka", z powodzeniem łączy w sobie cechy obydwu tych konstrukcji. Nie odczuwam dyskomfortu używając do niego przynęt, o których pisałeś. Kijek z powodzeniem poradzi sobie z przyłowem szczupaka "niewstydliwych" rozmiarów.

Ten okoń złowiony właśnie na Ultrisa.

804c853b6d36e8e7med.jpg

Edytowane przez Alexspin

Witam  Na początek apetyt idzie z para jedzenia .Każdy kijek od 1-10g czy wklejka ogarnie takie przynęty.Żyłka jest o wiele lepsza do tych przynęt 1-3g gumeczki, smużaki itp. To tylko trzeba wiedzieć jaka ryba docelowa łowienia .Jeden przyłów na rzece i robi się problem .Wędkarska myśl dlaczego zabrał przynętę chyba za cienko łowię za słaby sprzęt.Zaczyna się problem czy może na plecionkę a tu zong za gruba nie da się łowić .Moja domena że nie ma uniwersalnej wędki na mikro jigi i woblery,gumy.Tak też nie ma wędek do jednego gatunku ryb .Niech ktoś złowi na wędkę szczupakową klenie ,jazia .Może ale to przypadek.Kije dobiera się do wody i ryb jakie się chce łowić to daje komfort łowienia .Małe przynęty żyłki .Duże plecionki.

• Like 1

Ja sie troszke nie zgodze z tym ze kij dobiera sie pod wode i gatunek jaki chce sie lowic. Ja osobiscie dobieram kijek pod przynęty jakich chce uzyc, dlatego zeby lowienie bylo jak najbardziej komfortowe. A gadanie ze klenik 40cm rozniesie zestaw UL albo ze zdarza sie szczupakowy przylow i trzeba miec 'zapas mocy' w dolniku wkładam między bajki. Kilka dni temu szczupaczek 64cm wyjechał na kijku na blanku matagi tr60 do 3,5g w niecała minute, a wędkami UL wyciagnałem juz wiele większych ryb, takze mozna łowić troszkę większe rybki za pomoca malutkich przynęt. Ale faktem jest ze warunki srodowiskowe troche ograniczaja, z łódki mozna sobie pozwolic na znacznie więcej.

Edytowane przez Karpiu95
  • Like 3

Ja sie troszke nie zgodze z tym ze kij dobiera sie pod wode i gatunek jaki chce sie lowic. Ja osobiscie dobieram kijek pod przynęty jakich chce uzyc, dlatego zeby lowienie bylo jak najbardziej komfortowe. (...)

Czy to nie wychodzi na jedno? Jeśli zamierzam stosować mikro jigi, to przecież jest to jednoznaczne, że nie wybieram się na sumy a nawet nie na szczupaki i nie będę nimi łowił w Zat. Puckiej albo z kołobrzeskiej plaży. ;)

(...) A gadanie ze klenik 40cm rozniesie zestaw UL albo ze zdarza sie szczupakowy przylow i trzeba miec 'zapas mocy' w dolniku wkładam między bajki. Kilka dni temu szczupaczek 64cm wyjechał na kijku na blanku matagi tr60 do 3,5g w niecała minute, a wędkami UL wyciagnałem juz wiele większych ryb, takze mozna łowić troszkę większe rybki za pomoca malutkich przynęt.(...)

Z tym zgadzam się w pełni. Obecne wędziska to nie bambusówki, dla tego m. in. pisałem o tym, że Ultris nie przestraszy się przyzwoitego szczupaka, tyle że żyłka 0,10 jakiej używam do "paproszenia" może nie wytrzymać i dla tego ta "niecała minuta" to trochę przesada, trzeba nieco więcej czasu poświęcić by uzyskać sukces w postaci lądowania takiego przyłowu. :)

Edytowane przez Alexspin

No cóż, "każdy ma swoich znajomych", dla mnie do UL-a wyłącznie żyłka. Jak na razie MIKADO Ultra Violet 0,10 sprawdza mi się w 100%%, choć nie wiem jak zachowa się gdy na 1-gramowego paprocha połakomi się szczupak 60-tak. ;)

1 gramowy paproch a wedka do 10g  , zylka 0.10mm, cos mi tu nie gra. Chyba ze ten kij to taka kluska, ktora wczesniej sie skonczy niz zylka peknie. Ja lacze kij z linka w taki sposob aby linka nie poszla w polowie pracy kija, inaczej nie ma sensu, zapracuje szczyt i zylka strzela. Kij pod przynety, przynety wiadomo pod dana ryba, przylowy jak maja byc to beda .

Mylisz się wędka 0,5-6g i wcale nie kluska. Ten okoń zacięty na 1,5” twistera na haczyku bez główki, żyłka Techron 0,10mm.

Miesiąc wcześniej wyholowałem na niej 1,5 kg zaczep (nasiąknięta drągowizna).

Edytowane przez Alexspin

ostatnio zanabyłem grafitowego leadera 792-ul-t i myslę że spełnił by twoje oczekiwania. Pierwsze próby z plećką PE0,8 i ala kaitkiem 2" na główce 1,5 g wypadły super. Główka 5g z jaskółką 3,5-4" to max. Myślę że przy plecionce PE 0,4 będzie można zejść poniżej 1g. Ale sprawdzę to później.

Ja z ciekawosci kupiłem kiedyś patyk robiony przez Z. Kawalca na blanku Sekura. 4-składowy kij o długości 240cm, mocy 5-6lb i opisanych wyrzucie 1-5g. Rzuca to wszystko, czego nie widać, dosłownie. Najmniejszy kretlik leci z kija na zadowalająca odległość. Główki jigowe 1g (najlżejsze jakie mam) z twisterkiem 1.5cm machalem na lince PE0.6 na duże odległości, wiec podejrzewam, ze na cienkiej żyłce czy jeszcze cieńszej lince będą latały jeszcze lżejsze przynety.

Niestety, nie podchodzi mi takie łowienie XUL i kijek się tylko kurzy :(

Z wyżej wymienionych kijków posiadam Parabellum 198 0-5g. W moim odczuciu rzuca wszystkim od 1g. Jigiem 0,5g. też da radę komfortowo rzucić tylko trzeba by zejść z grubością żyłki. U mnie najcieńsza to 0,14 i cieńszej już nie zakładam ze względu na przyłowy. Odnośnie ich to bez problemu ogarnęła letniego pstrąga 43 z szybkiego nurtu i jazie 40+

Kluskowata? Hmm. Nie można liczyć że każda ryba zatnie się sama ale za to po zacieciu nie spadnie. Trzeba po prostu nauczyć się nią łowić.

U mnie wedeczka służy do zabawy więc w tych pieniądzach świetnie się sprawdza.

Co sądzicie? Wędka Spinningowa Mitchell Mag Pro R 152 1.50M 0-3G pod białoryb

Witam serdecznie

Tak jak w tytule proszę o opinie czy warto kupić w tej cenie owy sprzęt? Wędka pod białoryb zależy mi na tym aby ryba 20cm+ dawała frajde z holu i gięła sie po sam dolnik.

Szukam wędki do 500zł zależy mi aby blank przy rękojeści był jak najcieńszy. Nie tak jak jest w większosci wklejek ,że kij od miotły przy dolniku a szczytówka cieniutka i tylko ona pracuje w wędce. Fajnie jak by mormyszke 0,5 grama była w stanie wyrzucić.

https://www.raven-fishing.pl/mitchell-mag-pro-r-152-150m-0-3g-wedka-spinningowa/pl/product/31396/

Jeżeli ktoś z was posiada lub zna takie wędki proszę o informacje.

Co za czasy nastały żeby wymagać od 20cm rybci gięcia wędki po korek...

Miałem kiedyś coś takiego tylko w wersji 1.80m, rzucało to już samą agrafka, hol pstrąga w zakrzaczonej rzeczce masakra, zero kontroli nad czymkolwiek, szybko się jej pozbyłem.

• Like 2

Co za czasy nastały żeby wymagać od 20cm rybci gięcia wędki po korek...

Miałem kiedyś coś takiego tylko w wersji 1.80m, rzucało to już samą agrafka, hol pstrąga w zakrzaczonej rzeczce masakra, zero kontroli nad czymkolwiek, szybko się jej pozbyłem.

Wędke dobieram do przynęty ,którą mam zamiar łowić głównym targetem będą płocie wzdręgi i japońce. Mógłbyś podać model nazwe wędki której sie pozbyłeś?

• Like 1

Ja ze swojej strony polecam Favorite Arena sul-632  ładnie się gnie , pięknie trzyma rybę, hol okonia 30cm na tym kiju fajna zabawa. Poradzi sobie z przyłowem typu szczupak 50cm,leszcz  ciągałem nią takie ryby. realny zakres to od 0,5gr na plecionce 0,03 do 7gr+ 3"kajtek mówię o wodzie stojącej. Fajnie ogarnia mikro blaszki jak i małe woblery.Tnie się tym rybę w tempo.

• Like 2