Skocz do zawartości

Spining UL od 0g - małe cw, duży problem

kuq

Rekomendowane odpowiedzi

Co sądzicie? Wędka Spinningowa Mitchell Mag Pro R 152 1.50M 0-3G pod białoryb

Witam serdecznie

Tak jak w tytule proszę o opinie czy warto kupić w tej cenie owy sprzęt? Wędka pod białoryb zależy mi na tym aby ryba 20cm+ dawała frajde z holu i gięła sie po sam dolnik.

Szukam wędki do 500zł zależy mi aby blank przy rękojeści był jak najcieńszy. Nie tak jak jest w większosci wklejek ,że kij od miotły przy dolniku a szczytówka cieniutka i tylko ona pracuje w wędce. Fajnie jak by mormyszke 0,5 grama była w stanie wyrzucić.

https://www.raven-fishing.pl/mitchell-mag-pro-r-152-150m-0-3g-wedka-spinningowa/pl/product/31396/

Jeżeli ktoś z was posiada lub zna takie wędki proszę o informacje.

pod twoje wymogi polecam ci matagi twj 562 cw do 1gr ;)

https://www.youtube.com/watch?v=b37YsCGkAzM&t=334s

Edytowane przez Michał.

Co sądzicie? Wędka Spinningowa Mitchell Mag Pro R 152 1.50M 0-3G pod białoryb

Witam serdecznie

Tak jak w tytule proszę o opinie czy warto kupić w tej cenie owy sprzęt? Wędka pod białoryb zależy mi na tym aby ryba 20cm+ dawała frajde z holu i gięła sie po sam dolnik.

Szukam wędki do 500zł zależy mi aby blank przy rękojeści był jak najcieńszy. Nie tak jak jest w większosci wklejek ,że kij od miotły przy dolniku a szczytówka cieniutka i tylko ona pracuje w wędce. Fajnie jak by mormyszke 0,5 grama była w stanie wyrzucić.

https://www.raven-fishing.pl/mitchell-mag-pro-r-152-150m-0-3g-wedka-spinningowa/pl/product/31396/

Jeżeli ktoś z was posiada lub zna takie wędki proszę o informacje.

Kolego a przyglądaleś się ofercię wędek PHOENIX:

http://www.sklep.phoenix-fishing.com/wedki-c-56.html

może tutaj coś znajdziesz dla siebie  :) 

• 4 tygodnie później...

A ja pokusiłbym się na kolegi miejscu o jakiś kijek pod nazwą favorite.

Moim zdaniem cena do jakości rewelacja. Dwa miesiące temu zamówiłem u znajomego , ktory wyjeżdżał na Ukrainę 2 kijki :

Favorite Arena cw. 1-4g

Favorite Blue Bird cw 1-7g

Cena Areny -270zł , a blue birda 160zł. O właściwościach nie bedę się rozpisywał ,jest tego w necie sporo, ale technicznie nie ma się do czego przyczepić.

Zastanawiam się teraz nad młynkiem tej firmy.

• 4 miesiące temu...

Wiem ze ma sie to nijak do spinningu, ale skoro lowicie na ultra małe przynęty to może warto przemyśleć wędkę muchową, sam taką sobie sprawiłem i pokochałem tą metodę na amen. Przy bardzo małych przynęta typu blaszki czy jakieś gumki sie to niestety nie sprawdzi z wiadomych powodów. Ale większość kupuję tak cienkie witki pod microjigi zamiast nich lepiej sprawdzą sie muchowe nimfki, mokre muchy, a zamiast smuzaczkow suche muche. Jeśli ktoś lubi urozmaicać to polecam ;) pozdro :D

• Like 1

• 5 lat później...

Myśle ze nic lepszego nie wymyślisz: https://allegro.pl/oferta/wedka-savage-gear-sg2-ultra-light-game-198-1-5g-12074667414

przynajmniej nie Chińczyk typowy.

Jest jeszcze wersja 0-2g ok 200pln.

Mam taką 1-7 tyle ze 271i jest naprawdę spoko. Dziś ją testowałem na 3g razem z sky dream’em za ponad 700 i Oczywiscie, jest lepszy, lżejszy, itd ale jakiejś kolosalnej różnicy nie ma. Ja tę swoją 1-7 lubię i to bardzo jak na te kasę. Do tego ma spory zapas.

Cześć. Szukam ultralighta o cw od 0/0.5 do 3/4g w kwocie max 250zł ale chętnie zszedłbym poniżej 200 bo zaczynam dopiero z tym tematem. Macie jakieś sprawdzone kijki budżetowe?

Flagman Areata do 3,5g, ale to totalna giętka trzcinka, ale uczciwie rzuci paprochem i to dobrze. To specyficzny kij, co nie znaczy, że zły i bawič się będziesz raczej dobrze.

Jeszcze może jakaś Seika Shinto do 2,5g i Mimik do 4g, ale obie powyżej budżetu.

W cw kijów Savage Gear z kolei bardzo nie wierzę.

No i jest opcja najlepsza - dozbieraj 50zł i napisz do użytkownika Mekamil, żeby ci zrobił "długą wklejkę do 3g".

Edytowane przez Andżej

Cześć. Szukam ultralighta o cw od 0/0.5 do 3/4g w kwocie max 250zł ale chętnie zszedłbym poniżej 200 bo zaczynam dopiero z tym tematem. Macie jakieś sprawdzone kijki budżetowe?

http://www.okonek.com.pl/konger-wdka-ultris-micron-p-7770.html praktycznie obsługuje przynęty 0,2-8,0g, w pełnym komforcie 0,7-5,0g.

(Link wyłącznie poglądowy, sklepu nie polecam!)

Edytowane przez Alexspin

http://www.okonek.com.pl/konger-wdka-ultris-micron-p-7770.html praktycznie obsługuje przynęty 0,2-8,0g, w pełnym komforcie 0,7-5,0g.

(Link wyłącznie poglądowy, sklepu nie polecam!)

Jesteś pewien tego pełnego komfortu na 0.7g? Mam też Kongera wklejkę do 5g, też sięga do 8g swoimi możliwościami, ale niby półka wyżej (Mikros) i nie mogę powiedzieć, żeby poniżej gdzieś 1,3g to był "pełny komfort", choć oczywiście tragedii nie ma.

Mam kijek, co rzuca 0,7g naprawdę w komforcie, ale górne cw tego wynalazku to 3g tak gdzieś :)

W każdym razie, jak gdzieś tę wędkę znajdę, to chętnie się jej przyjrzę. Wydaje się fajnym wyborem dla kogoś, kto zaczyna okonie łowić.

Edytowane przez Andżej

Flagman Areata do 3,5g, ale to totalna giętka trzcinka, ale uczciwie rzuci paprochem i to dobrze. To specyficzny kij, co nie znaczy, że zły i bawič się będziesz raczej dobrze.

Jeszcze może jakaś Seika Shinto do 2,5g i Mimik do 4g, ale obie powyżej budżetu.

No i jest opcja najlepsza - dozbieraj 50zł i napisz do użytkownika Mekamil, żeby ci zrobił "długą wklejkę do 3g".

Myślisz, że do 300-400 zł, będzie w stanie zrobić taka wklejke? Nie chce wyjść na durnia pisząc do niego bo orientuje się mniej więcej jak pracownię kosztują... Sam potrzebuje czegoś do główek 1-3 grama i długości powyżej 220. Seika ok, ale wygląd mnie odrzuca, jasno zielone wstawki nie do przełknięcia.

Myślisz, że do 300-400 zł, będzie w stanie zrobić taka wklejke? Nie chce wyjść na durnia pisząc do niego bo orientuje się mniej więcej jak pracownię kosztują... Sam potrzebuje czegoś do główek 1-3 grama i długości powyżej 220. Seika ok, ale wygląd mnie odrzuca, jasno zielone wstawki nie do przełknięcia.

Nie tak dawno wystawiał na giełdzie tego typu kije za 300 zł, więc chyba warto zapytać;)

• Like 2

Dlaczego długą? Czy nie jest tak że przy tak lekkich przynętach czym mniej przelotek tym lepiej? Z jakiegoś powodu większość kijów do 5g są krotkie

Napisałem, żeby dorzucić 50 zł, bo jak kolega Jabberwokie zauważył, takie kije były wystawiane za 300zł.

A jasnozielone wstawki są super. Dużo, dużo gorsze jest to czarno-szare "camo" :D

Dlaczego długą? Czy nie jest tak że przy tak lekkich przynętach czym mniej przelotek tym lepiej? Z jakiegoś powodu większość kijów do 5g są krotkie

Mekamil tak nazywał kije, które sprzedawał za 300zł.

Może i krótką też da się zrobić, ale tego nie wiem, dlatego odesłałem do opcji, która na pewno nie jest droga :)

A co do przelotek - na moim kiju 183cm przelotek jest 9, więc...

A to, czemu kije do łowienia na megalekko są krótkie - a powiem szczerze, nie wiem, jak ktoś jest w stanie to ładnie wytłumaczyć - to będę wdzięczny. Czułość? Problemy z szybkością/dynamiką przy tak wiotkich blankach?

Edytowane przez Andżej

Bo wiele lekkich kijków Mekamila ma długość koło 160cm ;) Także taka 190cm to będzie już dla niego "długa" :)

Te wędki po prostu maja bardzo długa wklejkę, dużo dłuższą niż  "standardowe" wklejki.

A co do długości samych wędek to, z tego co pamiętam, wahają się od 160(180)-220.

No i raczej nie powinna to być pierwsza paprochówka w karierze bo są bardzo delikatne, z tego powodu podbieranie ryby to  spora sztuka a do tego specyficzne w pracy podczas rzutu.

Te wędki po prostu maja bardzo długa wklejkę, dużo dłuższą niż  "standardowe" wklejki.

A co do długości samych wędek to, z tego co pamiętam, wahają się od 160(180)-220.

No i raczej nie powinna to być pierwsza paprochówka w karierze bo są bardzo delikatne, z tego powodu podbieranie ryby to  spora sztuka a do tego specyficzne w pracy podczas rzutu.

No to co nam zostaje?

Ta Seika Shinto, ale w ręku nie miałem.

Areata.

Jeszcze można kupić Heraklesa Evoka do 4,5g (kto nie ma, to informuję, że to b. cieniutki, delikatny, finezyjny blank, jak na taki typ wędki, całkiem szybki, dorwać można poniżej 300zł, te 4,5g to tak całkiem chyba realnie góra) połowić rok i zacząć kombinować :)

Edytowane przez Andżej