Skocz do zawartości
  • 0

Uderzenie w podwodną przeszkodę

pan bubu 1

Pytanie

Niestety zaliczyłem dzisiaj dzwon  z kamieniem. Prędkość zawrotna nie była  - silnik podskoczył do góry i nawet się nie wyłączył . Śruba lekko na bokach przytarta ale cała nie pęknięta. Spodzina również tylko lekko zadrapana, ale niestety bieg do przodu prawie nie działa. Prawie to znaczy że po wrzuceniu biegu śruba obraca się ale nie ma mocy. Ponton ledwo płynie. Dodawanie gazu zwiększa obroty silnika ale prędkość nie rośnie.  Mam się już załamać czy jeszcze trochę poczekać ? Sprzęgło, dobrze myślę ? Drogo będzie kosztować naprawa ? Silnik to  czterosuwowy mercury 3.5 KM  .  Może można sobie z tym poradzić we własnym zakresie ? HELP !

Edytowane przez pan bubu 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Wygląda na to, że strach ma wielkie oczy. Pewnie dlatego, że to mój pierwszy dzwon. Zdjąłem śrubę i faktycznie zerwany jest klin który lekko uszkodził swoje gniazdo od strony wewnętrznej. Chyba skończy się tylko na wymianie śruby bo silnik działa jak trzeba. Sprawdzę jeszcze tylko to cięgno... Wielkie dzięki ! 

• Like 2

• 0

Potrzebuję kupić lub dorobić klin do śruby w silniku Honda Bf 5. Ma ktoś może link do jakiegoś sklepu z częściami do Hondy? Dzwoniłem po serwisach i albo nie mają, albo robią mnie w balona. Zostaje jeszcze zakład ślusarski, tylko nie wiem z jakiego stopu są robione te kliny

• 0

Sklep internetowy e Honda - tam masz wszystko

Prawie wszystko, akurat klina w tej chwili nie ma. Szukałem zeszłej jesieni uchwytu do ssania w ich katalogu i go nie mieli. W tej chwili mają na stanie, podobnie było z uszczelkami pod śruby zmiany oleju w spodzinie. Być może pojawią się niedługo kliny. Najlepiej będzie zadzwonić i zapytać   ;)

• 0

fi 4 mam w domu.

Odkupilbym jeśli byłaby taka możliwość ;)

Na przyszłość pamiętaj , że gdy pływasz po niezbyt przyjaznych wodach - odblokowuj silnik ;)

Pływam po Bugu i silnik mam odblokowany, klin ścieło mi przez kopanie w dnie, mam kilka mielizn po drodze na miejscówkę ;)

• 0

Dobry tokarz dorobi.

Dzięki, ale chyba warto żeby miał jeden na wzór? Jaki zasugerować materiał do tego?

P.S. Ojej, zauuważyłem że jest już taki temat. Czy mogę prosić admina o przeniesienie tam wątku? Przepraszam za zamieszanie.

http://jerkbait.pl/topic/95309-uderzenie-w-podwodn%C4%85-przeszkod%C4%99/

• Like 1

• 0

Dobry tokarz dorobi.

Jasne, wiesz wogóle o czym piszesz? Przecież to wymienny zestaw montażowy a to nie klin tylko tuleja z tworzywa, która ma się zerwać w razie W.

Nikt tego nie dorobi.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek

• 0

Jasne, wiesz wogóle o czym piszesz? Przecież to wymienny zestaw montażowy a to nie klin tylko tuleja z tworzywa, która ma się zerwać w razie W.

Nikt tego nie dorobi.

Dzięki za informację, tak podejrzewaliśmy że może to być jakieś tworzywo lub guma... W takim razie zamówimy nowy zestaw.