Skocz do zawartości
  • 0

Dewastacja Bystrzycy

szogun10

Pytanie

W roku 2010 w zaciszu gminnych gabinet?łw zrodził się pomysł na realizację projektu unijnego kajakiem po Bystrzycy i Wieprzu. Właściwie powinniśmy pomysł zaakceptować jednak realizacja tego?ź wiąrze się ze zniszczeniem niewielkiej, unikatowej rzeki W roku 2010 w zaciszu gminnych gabinet?łw zrodził się pomysł na realizację projektu unijnego kajakiem po Bystrzycy i Wieprzu. Właściwie powinniśmy pomysł zaakceptować jednak realizacja tego?ź wiąrze się ze zniszczeniem niewielkiej, unikatowej rzeki Bystrzycy a konkretnie jej naturalnego fragmentu w g?łrnym biegu rzeki. Dla uzyskania zgody na wykonanie prac projektant potrzebował zgody RZGW oraz zgody dzier?źawcy wody czyli Okręgu PZW Lublin. W sprawę zaanga?źowali się wędkarze nie godząc się na zniszczenie unikatowego łowiska. sprawa trafiła do wojew?łdzkiego Sądu Administracyjnego, kt?łry anulował zgodę RZGW na budowę przystani kajakowych. Prowadziliśmy rozmowy z autorem projektu szukając kompromisu wyra?źając zgodę na organizację spływ?łw poni?źej miejscowości Prawiedniki. Niestety nie udało się znaleść wsp?łlnego rozwiązania, argumenty opierające się o względy ekologiczne nie były a stanie powstrzymać inwestycji. Dzisiaj koparki ruszyły wywołując obu?źenie wśr?łd wędkarzy oraz niszcząc brzeg rzeki. Prawdopodobnie zmętnienie wody podczas prac zabiło narybek pstrąg?łw. Pikanterii dodaje fakt, ?źe prace zbiegły się z dniem zarybienia pstrągami potokowymi Bystrzycy. Zarząd Okręgu PZW Lublin skieruje sprawę do Komisarza Unii Europejskiej z protestem wobec realizacji tego rodzaju projektu. Determinacja środowiska wędkarskiego jest ogromna.Nie pozwolimy zniszczyć naszej pstrągowej perły o kt?łra dbamy i walczymy od lat.

post-4470-1348915873,3432_thumb.jpg

post-4470-1348915873,5006_thumb.jpg

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Przyznam, ?źe nie wszytko rozumiem. Zgoda RZGW została przez Sąd cofnięta, a inwestycja ruszyła pomimo tego? Zgodę musiał te?ź wydać ZO PZW Lublin, a jednocześnie Okręg składa protest do Komisarza UE? Czyli Zarząd Okręgu zgodził się, czy nie? Proszę mi to rozjaśnić, jeśli ktoś jest dobrze poinformowany.

A co do samego procederu, bulwersowałem się tym tematem, kiedy lobby kajakowe zaczęło działać w zeszłym roku i widok cię?źkiego sprzętu dziś rozje?źd?źającego unikatową rzeczkę głęboko mnie smuci (i jednocześnie wk..... :angry: ) przywodząc na myśl po raz kolejny: tylko w Polsce :( choć oczywiście nie tylko u nas tak jest, ale... mamy przecie?ź taki potencjał jako kraj, a spaprać zawsze ktoś coś musi, zachachmęcić, sprzeniewierzyć, zaniechać..

Pozdrawiam

Grzegorz

• 0

Całe te prace rozpoczeły się bez jakiej kolwiek zgody. Sąd Administracyjny w Warszawie cofnął decyzję zezwalającą na budowe przystani. A wczorajsze prace rozpoczeły się bez jakiejkolwiek zgody czy informacji(odpowidnio wcześniej) do ZO PZW w Lublinie kt?łry jest dzier?źawcą. Prawdopodobnie zarządcy inwestycji pr?łbowali dodzwonić sie do ZO ale bez skutku(co oczywiście jest bzdurą).Na miejscu oczywiście była policja kt?łra wstrzymała pracę i sporządziła notatkę słu?źbową kt?łra będzie wykorzystana w sądzie.

• 0

Inwestor aby odzyskać zainwestowane środki musi ukończyć prace do końca roku. Więc jak Mirek napisał ruszyli z pracami. Na ?źywo wygląda to 100 razy gorzej. Poni?źej tej dziury jest tarlisko, kt?łre co roku obdarzało rzekę nowymi rybami... W tym momencie nale?źy chyba napisać, ?źe tarlisko było :(

• 0

Mnie dziwi jeszcze jedno. Nie wiedziałem, ?źe sport kajakowy jest a?ź tak w Polsce popularny???

A mo?źe jednak nie jest, a bierze się kasę za przygotowanie rzeczki dla kajak?łw...?

Poza tym po jaka cholerę jest tam potrzebna koparka, co ona ma niby robić dla tych kajak?łw? Pogłębiać? Ile zanurzenia ma taki kajaczek? Ktoś mi to wytłumaczy?

• 0

Mnie dziwi jeszcze jedno. Nie wiedziałem, ?źe sport kajakowy jest a?ź tak w Polsce popularny???

A mo?źe jednak nie jest, a bierze się kasę za przygotowanie rzeczki dla kajak?łw...?

Poza tym po jaka cholerę jest tam potrzebna koparka, co ona ma niby robić dla tych kajak?łw? Pogłębiać? Ile zanurzenia ma taki kajaczek? Ktoś mi to wytłumaczy?

Robią przystanie w postaći pomost?łw na takich rzeczkach.

U mnie na Warcie obecnie co 2-3 godziny spływają jakieś grupy kajakami. R?łwnie?ź budowane (mocno w planach) są przystanie kajakowe, ale z racji wielkości rzeki są sporo większe. Coś w tym stylu: http://osjakow.info/forum/viewtopic.php?t=79

• 0

Przystanie mają słu?źyć wygodnemu wsiadaniu i wysiadaniu kajakarzy do kajaka. Czy sport jest popularny? Jest. Wystarczy spojrzeć jak zdewastowane zostało Roztocze. Bystrzyca jest jednak du?źo mniejszą rzeką i osoby,kt?łre pr?łbowały spływu klęły na czym świat stoi zar?łwno organizatora jak i film promocyjny. Kto był nad Bystrzycą wie jaka to rzeka w tamtej okolicy. Zakrzaczona, wąska, pełno zwalonych drzew. Dla pstrąg?łw świetna, dla kajakarza nie nadająca się. Nawet lubelskie prawdziwie zawodowe środowiska kajakarskie nie wyraziły najmniejszego zainteresowania Bystrzycą na tym odcinku. Ale mimo to starostwo oraz UG Strzy?źewice projekt realizują, by wyrwać środki z UE. Zobaczymy co na to Komisarz UE, miejmy nadzieję, ?źe nie pozwoli na dalszą realizacje projektu.

• 0

Marzę r?łwnie?ź o tym ze ktoś odwa?źy się wymierzyć kary za niszczenie przyrody. Jak to jest, ?źe w naszym kraju nie mo?źna usuwać gniazd gołębich w okresie lęgowym i ?źadem prezes sp?łłdzielni mieszkaniowej oficjalnie się na to nie odwa?źy.

Mo?źna jednak ryć rzekę niszcząc tarliska ryb. Je?źeli unia przyklepie tak jawną dewastację, to lobby kajakowe będzie się panoszyło wszędzie, odwołujac się do przykładu Bystrzycy....,?źe mozna było i nawet kasa za tym poszła. No i jeszce mamy teraz te nieszczęsne wybory.....

• 0

Gadanie z urzędami i gadanie z odpowiedzialnymi za wodę...

Ciekaw jestem, czy w PL nadał byłaby taka opieszałość w takich sytuacjach, gdyby był dostęp do broni...

Myślę, ze o?źywiłoby to troszkę kontakty na linii urząd - obywatel, kt?łremu zale?źy.

<_<

• 0

Wieści z ostatniej chwili są takie ?źe sprawa trafiła do prokuratury, gdy?ź w projekcje(na kt?łry i tak nie otrzymali zgody) nigdzie nie było mowy o naruszaniu konstrukcji brzegowych rzeki przy budowie pomost?łw. Opr?łcz tego komplet dokumet?łw trafił do Wojew?łdzkiego Inspektoratu Ochrony Środowiska i do Komisarza Uni Europejskiej. Dodam tylko ?źe koszt narybku wpuszczonego do Bystrzycy to około 24 tyśiące zł. Miejmy nadzieję ?źe nic mu się nie stało.

• 0

Miałem to własnie napisać, te?ź mam nadzieję, ?źe sami sobie przybili gw?łźdź do trumny. Niszczenie tarlisk dla wędkarzy jest to?źsame z rzucaniem kamieniami w kajakarzy a przecie?ź tego nie robiliśmy.............

niszczenia tarliska jest dla mnie to?źsame nie z rzucaniem kamieniami, a ze spaleniem budy z kajakami i obiciem klient?łw.

• 0

Czytam ten wątek i nijak nie mogę zrozumieć, jak to jest mo?źliwe, ?źe kajakarze, a więc grupa ludzi uprawiających turystykę w celach sportowo - rekreacyjnych, godzi się na dewastację rzeki po kt?łrej chcieliby pływać i kt?łrej przyrodę chcieliby podziwiać. I tak sobie myślę, ?źe je?źeli nie wiadomo o co chodzi, to pewnie chodzi o pieniądze. :unsure:

• 0

Ale przecie?ź to są niestety często głąby, kt?łre wolałyby spływać wybetonowanym kanałem. Najlepiej, gdyby wszystkie rzeki uregulować, ?źeby wygodnie się nimi spływało. Kajakowi touroperatorzy z kolei patrzą wyłącznie na szmalec i na szersze spojrzenie im pomyślunku nie starcza. Je?źeli starcza, to i tak mają to w d...

Natomiast zapaleńc?łw kajakowych, kt?łrzy cenią sobie dzikość przyrody wodnej, jest niestety niewielu, bardzo niewielu.

Pzdr,

Fatso

• 0

Z prawdziwymi kajakarzami rozm?łw nie było. Zawsze byli tylko niby ich przedstawiciele. Powy?źej wykopu jest tarlisko na kt?łrym wycierają się lipienie, kt?łre jako gatunek powinny być pod specjalną ochroną.Lokalna gazeta z nas wędkarzy robi ciemniak?łw hamujących rozw?łj turystyki w regionie. Pr?łby wypracowania kompromisu spełzły na niczym byliśmy i jesteśmy traktowani jak obywatele drugiej kategorii. Została tylko prokuratura i Komisarz UE trzymajcie kciuki.

• 0

Ta, jednostki samorządowe te?ź powinny kierować się prawem i co prace prawdopodobnie zostały rozpoczęte na podstawie zezwolenia z ubiegłego roku. Sprawa te?ź kisiła się dość długo dopuki nie wyszła trochę dalej. STREMER będę trzymał kciuki ?źeby twoje słowa się sprawdziły. Pozdrawiam

• 0

Trzymam kciuki.

Widzialem kajakarzy na wlasnie takiej nieduzej rzeczce...nie mam pojecia skad to sie wzielo i nie bede dochodzil. Dla mnie ktos kto usiluje splywac rzeczka szerokosci pokoju, ktora czesto calkowicie przegradzaja powalone drzewa a glebokosc bywa taka, ze dno kajaka szoruje po dnie....jest pozbawiony jakichs istotnych organow.

To, mowiac najbardziej delikatnie jest jakies szalenstwo w zdecydowanie negatywnym znaczeniu tego slowa.

Jak ma byc trudno to niech kajaki do bagna wrzuca i wiosluja pod prad albo po wodospadach pod prad...

Gumo