Skocz do zawartości

Odra- temat rzeka

Smaczek

Rekomendowane odpowiedzi

Hej. W niedzielę i ja byłem na rybach, a dokładniej na zawodach przy ujściu Obrzycy. Ryby słabo gryzły. Na szesnastu zawodników, dwóch złowiło wymiarowe ryby. Pierwszy szczupaka i sandacza - oba 45+ a drugi okonia. Ja miałem kontakt ze szczupakiem około 50 cm, ale metr od brzegu pomachał mi ogonem na pożegnanie.

Pozdrawiam

tap5

HEJ!

@tap5, w sobotę jak mi żonka nie urodzi to tego czasu, na pewno się wstawię :mellow:

@hasior

oczywiście, że z castem byłem :D nikt się specjalnie dziwił :D

Ale wygrałem drugą turę, a w pierwszej byłem drugi, więc zdobyłem tytuł mistrza koła :lol: :unsure:

zabawne, bo prawie 4 lata nie uczestniczyłem w żadnych zawodach, a w tym roku rekreacyjnie postanowiłem pojechać i udało się wygrać, a to mi się fartło :unsure: ;)

pozdrawiam moczykijów

Witam

Jako, że w październiku zacząłem kolejny rok studiów w Szczecinie, postanowiłem się przemóc i spróbować szczęścia na Odrze. Tyle tylko, że ilość wody dookoła mnie trochę przerasta. Stąd moja prośba do forumowiczów o podpowiedzenie gdzie można w Szczecinie pochodzić ze spinningiem. Oczywiście w grę wchodzi tylko wędkowanie z brzegu. Czy istnieją miejsca, że tak powiem naturalne i łatwo dostępne z brzegu? Bo z tego co zauważyłem to albo niedostępne trzcinowiska albo beton :wacko:

Pozdrawiam

złap mnie na prv lub gg. postaram się jakoś pomóc... poki jeszcze mieszkasz w tej samej wiosce ;)

• 1 miesiąc temu...

Dzisiaj, Odra w Nowej Soli nie darzyła niczym szczególnym.

W piątej godzinie obławiania, trafiłem jednego zębatego pistoleta. Czy coś się jeszcze odmieni :wacko:

Ciekawostką było takie dziwne zdarzenie.

Pierwszy rzut, plasowany wzdłuż brzegu, w kierunku filaru mostu drogowego.

Lekki, chociaż spory, woblerek Kenart szybuje w powietrzu i zdmuchnięty wiatrem, ląduje wśród sporych głazów, tuż przy brzegu.

Od jednego z nich odrywa się duże jasne cielsko (klenia?)

Dzieją się, niemal jednocześnie, trzy rzeczy:

przytrzymanie,

zacięcie.....

twarde uderzenie wabika w kamień.

Twardy opór przełamuje mocniejsze docięcie z mojej strony i wówczas, lekkie targnięcie informuje mnie o dwóch rzeczach: zaczep puścił, ryba niestety też :wacko: .

Woblerek w zaczepie utracił ster. Niefart zupełny :angry:

post-160-1348914190,8068_thumb.jpg

ja jutro wybiorę się na główki w okolicy przekopu ........... 15 km rowerem mam ale mam nadzieje że się opłaci. Kolega niedawno trafił tam szczupaka około 95 cm niestety bidaczek nie przeżył tego spotkania (szczupal oczywiście :( :( :( :( ) . Jeżeli ktoś ma ochotę na wspólne wędkowanie to zapraszam nr gg znajdziecie w moim profilu .

Witam.

Nie chcę siać pesymizmu, bo nie oto chodzi, ale mizorota nad woda niestety wynika z mizeroty w populacji odrzańskich ryb. I nie jest to tylko moje zdanie, ale każdego kto łowi w Odrze od około 10 lat. Z roku na rok ryby mniej! Trzeba znacznie zwiekszyc nakłady na zarybianie Odry i to nie tylko na szczupaka i sandacza, bo za kilka lat i kleń będzie rzadkością, ale także zwiekszyć kary za zabijanie niewymiarowych ryb!!!

Pozdro.

tap.

Witam.

Nie chcę siać pesymizmu, bo nie oto chodzi, ale mizorota nad woda niestety wynika z mizeroty w populacji odrzańskich ryb. I nie jest to tylko moje zdanie, ale każdego kto łowi w Odrze od około 10 lat. Z roku na rok ryby mniej! Trzeba znacznie zwiekszyc nakłady na zarybianie Odry i to nie tylko na szczupaka i sandacza, bo za kilka lat i kleń będzie rzadkością, ale także zwiekszyć kary za zabijanie niewymiarowych ryb!!!

Pozdro.

tap.

Zgadzam się w zupełności.

Wczoraj spędziłem dzionek w Brodach. Jedyne co sprawiało satysfakcję, to odpowiednio (dla mnie) zestawiony zestaw castingowy.

Nie byłem sam. Prócz mnie i kolegi widziałem kilku spinningistów z Jeleniej Góry.

Jedyną rybę dnia ;) złowił na żywca ktoś z pojazdu o nr rej. FZI.....

Za to, jak zwykle, kiełbaska z ogniska smakowała wybornie :mellow:

post-160-1348914192,9783_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...

Mam do kolegów prośbę . Czy ktoś łapie na Odrze w okolicach miasta Brzeg ( ten za Opolem). Może jakieś cenne uwagi na temat co gdzie i na co. Mam Tam teściów i w przyszłym roku planuje trochę czasu nad tą piękną rzeką spędzic. A rzeka tam piękna , przelewy, opaski, opaski i jeszcze raz opaski

Dziś wyskoczyłem nad Oderke. I skończyło się zie tak że po ponad 4 godzinach baz brania miałem 1 puknięcie, i popełniłem szkolny błąd za słabo zaciołem bo myślałem że to mały sandacz po zacieńciu było tak mniej niż minuta ponad 60 metrów plecionki ubyło z kołowrotka potem dokręciłem troszku hamulec i ryba spadła. Podejżewam ponad metrowego sandacza bądź bolka. Ale wiem że to była życiówa :( :( .

• 8 lat później...

Cześć.

Nie ma takiego tematu, chyba, więc pozwoliłem sobie założyć  :)

Od wczoraj jestem "na Odrze", baza w miejscowości Piasek, ekipa łącznie 8 osób, łowimy do niedzieli.

Wyniki opiszę w wątku, mam nadzieję, że będzie się działo (już się podziało) cdn.

http://www.lesniczowka.zato.pl/

• Like 1

Pomysł dobry, ale Odra dłuuuuuuuuuga więc myślę że trzeba by pociąć temat na kawałki np. Odra w okolicach Głogowa itd.

Oczywiście, że dłuuuuuuuga ale jeśli każdy kto będzie chciał coś napisać zaznaczy o jaki odcinek chodzi to raczej nie będzie problemu ...

Cześć.

Nie ma takiego tematu, chyba, więc pozwoliłem sobie założyć  :)

Od wczoraj jestem "na Odrze", baza w miejscowości Piasek, ekipa łącznie 8 osób, łowimy do niedzieli.

Wyniki opiszę w wątku, mam nadzieję, że będzie się działo (już się podziało) cdn.

http://www.lesniczowka.zato.pl/

Byłem tam  2 lata temu, fajne miejsce, dla grupy wędkarzy idealne.

Byłem w październiku za sandaczem ale pogoda nie dopisała. Półtorej dnia z dwóch lało.

Ciekawy jestem wyników, mucha?

Trzymam kciuki.