Skocz do zawartości

Odra- temat rzeka

Smaczek

Rekomendowane odpowiedzi

Własnie wróciłem z oderki:)w 32 stopniowym upale zawojowałem tylko jednego klenia, wiekszosc czasu chodziłem za boleniem i spiełem ładnego basiora!wyciągnoł mi z 10 metrów żyłki i sie wypioł:((( znalazłem super miejscówki, zeby dostac sie na tamy trzeba sie po pachy przedzierac w pokrzywach! ani jednej sciezki wydeptanej jakby w tym roku jeszcze nikogo tam nie było! teren trudny ale jakie widoki, na kazdej prawie tamie klenie sie tarły na szczytach az sie gotowało! w pewnym momencie podczołgałem sie na sam szczyt i na leząco obserwowałem jak 40cm basiorki sie kotłowały! SZOK!!! w sobote tez tam byłem i złowiłem 3 klenie, 3 pistolety oraz sandacza:) zebatego w odrze od ciula! woblery ida mi jak szalone, łowie klenie szczupaki sie na szczytach rzucaja i odgryzaja! łowie bolki po wierzchu tez odgryzaja!szokk!!

post-476-1348913477,2551_thumb.jpg

post-476-1348913477,3286_thumb.jpg

@Popper

Nie żebym się specjalnie przypieprzał, ale na przyszłość jedna rada :

jak robisz rybie fotki - to powyjmuj jej wszystkie zbędne sznurki z paszczy. Raz że na agrafkach to w Polsce (chyba) nie wolno trzymać swych zdobyczy, dwa że kiepsko wygląda na zdjęciach.

PZDR

Zanderix

P.S.

Bez obrazy ale to naprawde szczere i nieprzyjebującesię rady

@Popper

Nie żebym się specjalnie przypieprzał, ale na przyszłość jedna rada :

jak robisz rybie fotki - to powyjmuj jej wszystkie zbędne sznurki z paszczy. Raz że na agrafkach to w Polsce (chyba) nie wolno trzymać swych zdobyczy, dwa że kiepsko wygląda na zdjęciach.

PZDR

Zanderix

P.S.

Bez obrazy ale to naprawde szczere i nieprzyjebującesię rady

Też zwróciłem na to uwagę, żal mi na to patrzeć bo szkoda mi każdej rapy.

@Zanderix & @wujek

Zdecydowanie macie rację. Krytyka przjęta Embarassed .

jako pokute wybierzesz sie na ryby... zlowisz cos fajnego, zrobisz kilka fajnych fotek po czym napiszesz malutk ai fajniutka relacyjke :mellow:

i wszyscy beda uradowani ze sie czegos nauczyles

@mifek, to nie tak :lol:.

Chociaż pokutę sobie zadam. Taką, dotyczącą estetyki fotografowania ryby, z mordą pełną złomu i sznura Embarassed .

Lądowanie ryby ręką i agrafki stosowałem i będę stosował, niezależnie od tego co mówi RAPR. I jest to, zdaje się, jedyny punkt RAPR, którego świadomie nie przestrzegam.

Kiedyś, dawno temu, porównywałem kondycję ryb, przechowywanych w siatkach i na agrafkach. Nieskromnie uważam, że agrafka na długiej, 10-15m lince, przywiązana do elastycznej witki wierzbowej, czyni mniej szkody, niż za ciasny podbierak (z wielkim trudno o wygodną wędrówkę) i siatka postawiona w zastoisku.

Z pewnością coś o tym wiedzą łowcy bolenia czy klenia, którzy chcieli przechować, żywą rybę, w siatce.

popper,

Ale po co Ty to robisz? :wacko:

Powiem jak robię to ja:

-dochodzę na miejscowkę

-otwieram kieszeń z aparatem i odbezpieczam pokrowiec

-wybieram miejsce do ewentualnej fotki i szykuje prowizorczny statyw (kamień,cegła,pudełko z przynętami itp.)

-zacinam rybkę i holuję na bezpieczną odległość od jakiś dużych zaczepów jeżeli jest taka potrzeba

-jedną ręką kontroluje hol a drugą wyjmuje aparat,ustawiam samowyzwalacz i ustawiam na statywie(w sumie jakieś 10-20 sekund roboty)

-naciskam samowyzwalacz i podbieram rybkę(czasem w odwrotnej kolejności,zalezy od warunków i wielkości ryby).

Aparat cyka mi tyle fotek ile ustawie.Ryba jest poza wodą za 30 sekund,potem wkledam ją do wody i przytrzymując delikatnie uwalniam z przynęty.Bywa też,że w pierwszej kolejsności uwalniam ją z przynęty a potem cykam fotkę-zależy od sytuacji.

to by było tyle :unsure:

pozdrawiam

No to trochę na temat ...

Jestem normalnie zdruzgotany :( . Kolejny wypad na Odrę i kiszka stolcowa. Nic nie chce brać. Zaczynam powoli watpić czy ja wogóle potrafię łapać :unsure: . Ni w dzień, ni w nocy. Gdzie się pochowały wszystkie te rybki. Nawet nie widać co by jakieś drapieżniki żerowały. Poza kilkoma atakami bolków martwa cisza. Chyba zacznę dziargać na szydełku Embarassed .

Czy u innych odrołapów jest podobnie?

No to trochę na temat ...

Jestem normalnie zdruzgotany :( . Kolejny wypad na Odrę i kiszka stolcowa. Nic nie chce brać. Zaczynam powoli watpić czy ja wogóle potrafię łapać :unsure: . Ni w dzień, ni w nocy. Gdzie się pochowały wszystkie te rybki. Nawet nie widać co by jakieś drapieżniki żerowały. Poza kilkoma atakami bolków martwa cisza. Chyba zacznę dziargać na szydełku Embarassed .

Czy u innych odrołapów jest podobnie?

umnie pistolety gryza i klen sie zawiesi jutro robie ostatni wypad nad odre i mam juz po rybach w tym roku:(( niespodziewany wyjazd do roboty w angli:( załatwie karte i bede rzucał nad tamiza:)jak dobrze pojdzie

Panowie ze Szczecina i okolic. Czy łapał ktoś z was w dolinie dolej odry w okolicach dziewoklicza na odcinku leżącym wzdłuz autostrady poznańskiej? Co możecie powiedzieć o tym miejscu (swoją drogą jaki to kanał, wiem że łączy regalicę z odrą zach.), jakie tam można spotkać ryby? Dzisiaj po raz pierwszy tam pojechałem ale pudło :(.

SWet tam jezdza na ogol tylko dziadkowie i mlodziez... generalni esam sobie odpuszczam ten rejon - choc wiem ze czasami trafia si etam sandacz szczupak i bolen... jednak po tym jak widzialem sieci rybackie ktore tam staly kilka miesiecy w jednym z ciekawszyhc miejsc to ...