Skocz do zawartości

Odra- temat rzeka

Smaczek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Od pewnego czasu mocno zainteresowałem się łowieniem na Odrze. Chociaż jestem rodowitym mieszkańcem Szczecina nigdy wcześniej ww. rzeka mnie nie pociągała... (w kontekście spinnigowania ;) ). Oczywiście jak to bywa w takich przypadkach zupełnie nie znam dobrych łowisk, miejscówek itp. :(. Ponadto nie mam w śród znajomych nikogo kto by cokolwiek więcej wiedział ode mnie. Może koledzy pomogą? Otóż w załączeniu przesyłam zdjęcie odcinka (zaznaczone na pomarańczowo) Odry (a właściwie kanału, niestety nie wiem jaka jest jego nazwa), który mnie interesuje. Jest to obwód rybacki rzeki Odra nr 5 (PZW). Proszę napiszcie jakie gatunki ryb tam się pojawiają, jakie macie doświadczenia z łowienia w tym rejonie, co w ogóle o tym miejscu myślicie (lepiej z łódki, czy z brzegu, jakie przynęty). Każde info będzie dla mnie na wagę złota :D.

post-339-1348913278,6777_thumb.jpg

Wczoraj powojowałem troszkę ;) . Taki dzionek jak wczoraj rzadko się zdarza. Jednym słowem gryzą (zwłaszcza szczupłe i okonie). Coprawda wielkość szczupaków nie jest powalająca (przeważnie około wymiaru) ale przynajmniej częstotliwość brań była OK. Niestety sandacze jakby wymiotło (złowiłem jednego, który może za rok osiągnie wymiar- oby dożył :D ). Po bolkach też jakby słuch (dosłownie) wszelaki zaginął. Swoją drogą, już któryś rok z rzędu pod koniec sierpnia zdarza się okres dobrego żerowania drapieżników. Nic tylko łowić, łowić i jeszcze raz łowić.

Prosze, prosze... Rośnie nam gwardia zachodniopomorska :D Nic tylko sie cieszyc :D

a teraz do tematu.

Przedstawiony przez Ciebie fragment to tzw. serpentyny k. KLUCZa. BArdzo ciekawe miejsce, ale i z okazji ogolnej dostepnosci (przynstanek krnacowy 55 tuż tuż) stosunkowo mocno męczony... Nie wiem jakie ryby Cie interesują więc i ni ewiem od czego zacząć. POniewaz spotykamy sie na portalu sztucznoprzynętowców to skupimy sie na drapieżnikach. Zasadniczo jest tam sporo szczupaka. Nockami (niestety głównie na rosówki) trafiają sie (w pewnych miejscach, o których z oczywistych powodów wolę nie pisać w sieci) kijanki, czyli male 30-40cm sumki. sporadyczni etrafia się tam też sandacz, ale występuje mocno wyspowo, czyli tylko na pewnych fragmentach. zasadniczo łowisko jest dośc plytkie, najczęsciej 2-max 4 metry. Wyjatek stanowi kociolek - czyli polączenie kanałków (miejsce w ktorym przerwales kropki) Tam jest fajny dolek siegajacy 10-12 m. Zdarzają się tam ciekawe rybki. Zasadniczo odcinek obfituje rowniez w ladne stada leszczy oraz innych dziwnych ryb. Niestety bardzo często jego dolna częśc jest obstawiona siatami na całej szerokości. Zapraszam na PRV, a będę mógł sypnąc jeszcze garscią informacji. a i przy okazji może na jakies rybki się zgadamy... :D

@swet, powodzenia. Jakby nic nie brało na normalne przynęty to koniecznie sprubój na kanale Kluckim troche popaproszyć. Łowiłem tam parę razy i na boczny trok zawsze coś udawało sie wyjąć. Polecam spady tego dołka o którym pisał mifek, tam bankowo okonie stoją. Trzeba tylko uważać, bo ok 2 m od brzegu jest burta dawnego koryta i jest uskok do 4-5 m gł.

A jak tam na Odrze? ma ktoś jakieś informacje czy sandacz i inne drapieżce sie ruszyły?

Ja w ubiegły piątek wybrałem sie na klenio-jazie w rejony Widuchowej. Okonki brały co chwile i tylko mnie denerwowały bo sie na nie, nie nastawiłem. W końcu postanowiłem poszukać bolenia i jednego nawet 40 cm złowiłem B)

pozdrawiam

Hej!

Wyskoczyłem pod wieczór na 2,5h i chyba mogę być zadowolony ;). 6 okonków (15 - 20 cm) i szczupaczek ok. 45 cm :mellow:. SUPER! Tylko stałem po kostki w wodzie i jak miałem go na brzegu to mi się wypiął i plusk... nawet foty nie zdarzyłem pstryknąć (co by mieć dowód). Swoją drogą jeszcze 2 tyg. temu w tym samym miejscu było suchutko i z brzegu swobodnie można było grilla palić. No ale takie są uroki rzeki, którą przypomnę dopiero poznaje. Oczywiście po kolana nogi zmoczone bo poco kalosze nie... Embarassed (no ale teraz już wiem, że muszę sobie kupić :D).

@Ziuta generalnie tylko paproszenie wchodziło w grę bo innych przynęt nie posiadam :(.

@Mifek łódkę sobie odpuściłem... ale w swoim czasie... :D

Ps.

Napiszcie jaka jest zależność pomiędzy poziomem wody, a żerowaniem ryb (drapieżnych)?

post-339-1348913279,1206_thumb.jpg

post-339-1348913279,2571_thumb.jpg

@Swet

Odpowiem Ci najdokładniej jak potrafię, ale ogólnikowo (choć musisz przyjąć poprawkę na to, że ja łowię w innym rejonie, ale to raczej nie stanowi- różnicy).

Przede wszystkim ryby (również drapieżne) lubią przybór wody. Obierają wtedy stanowiska blisko brzegów. Stanowi to regułę (nie wiem czy tylko na Odrze- chyba nie), ale wszystkie ryby drapieżne- no może poza sandaczem, choć nie do końca- wtedy dużo ławiej złowić. Aczkolwiek, kiedy rzeka niesie rudą wodę- taką co nic nie widać, wtedy kiszka- ciężko liczyć na dobre wyniki. Ale po paru dniach jest dobrze!!!

Najlepsze wyniki na Wiśle osiągałem zawsze na pulsowaniu wody, tuż przed gwałtownym przyborem i na powolnym opadaniu. Sam przybór też jest dobry, pod warunkiem, że nie jest zbyt gwałtowny. Przy bardzo wysokiej wodzie szukam ryby w specyficznych miejscach - takich, które dają osłonę przed nurtem. Warto wtedy (i nie tylko wtedy...) obserwować, gdzie groamdzi się drobnica.

@swet

Popatrzyłem sobie na te dwa zdjęcia i łzy same pociekły :( :( :( .....czym my się w tych czasach pocieszamy.....okonkami po 15cm !!!!!.....to dobitnie świadczy o tym jakie dziadostwo jest z rybostanem w Polsce. No i co mam powiedzieć??......nooo....gratuluję !!! :unsure: :unsure: :unsure:

@petrus 33 bardzo szanuję Ciebie za Twoją dogłębną wiedzę na temat technologii oraz konstrukcji wędzisk do jerkowania (jestem świeżo po przeczytaniu tematu odnośnie zależności cenowych), ale chyba nie do końca odczytałeś kontekst mojego post'a :(.No to pomogę..., otóż po pierwsze nie znam rzeki, po drugie byłem tam ok. 2,5 h (zaledwie), po trzecie ja się nie pocieszam, a jedynie wyrażam swoje zadowolenie, że odcinek który sobie wybrałem do nauki ma potencjał. Zdjęcia nie są w żadnym wypadku powodem do dumy, ale jedynie uzupełnieniem do opisu mojego wypadu na rybki :D (…no tak żeby było ciekawiej i tyle). Wierzę głęboko, że gratulacje z Twojej strony to żadna drwina, ale oczywiście je przyjmuję :mellow:

Witam, dla mnie i moich towarzyszy wypraw herbową rybą jest ostatnio boleń ( na drugim planie klenio-jazie), jest go w naszej Oderce jeszcze trochę w przeciwieństwie do malejącej populacji sandacza i szczupaka, choć ten ostatni powoli znów sie odradza. boli tylko widok zabieranych przez pseudowędkarzy niewymiarowych kaczorków, których jest coraz więcej... a które nie zdążą dorosnąc do słusznych wymiarów

post-286-1348913279,7704_thumb.jpg

post-286-1348913279,8427_thumb.jpg

@ patu28

Ale u Was szeroka ta rzeczka :huh: !

Wczoraj odwiedziliśmy Oderkę z dwoma kolegami. Prócz dużej ilości śmiechu były też nawet rybki :D . Ładny przekrój gatunkowy: boluś (z opadu :unsure: ) , szczupaczki, sandaczyki (trafił się nawet wymiarek), okonki. Ogólnie to się coś tam dzieje co (póki co) dobrze prognostykuje przed zlotem.

@ szpiegu

Co tam rosnąca woda. Ponoć na zlocie będzie jedna łódka, a jak wszyscy się do niej nie zmieszczą to przecież zawsze można wynająć barkę (albo nawet dwie) :lol: . A tak poważnie to zostały jeszcze 4 tygodnie, tak więc jeszcze dużo wody w Odrze upłynie (oby nie powodziowej) i trudno coś wróżyć. Miejmy nadzieje, że będzie dobrze (a nawet bardzo dobrze).

@szpiegu

a jak tam woda w Górzycy, spadła troche. u nas na rewirach jest w miare stabilnie z tendencja lekko spadkową :lol: , nie mów tylko że u Ciebie idzie do góry bo wiem co bedzie u nas za kilka dni :angry:

@smaczek, to ładnie połowiliście... ja zaczynam pogon za mętnookim od pazdziernika <_< :lol:

@patu

Najważniejsze, że coś się na powrót zaczyna dziać. A co do jesiennych mętnookich to u nas ostatnimi laty coś nie jest za dobrze. Jak się sandałów nie połowi w czerwcu i we wrześniu to później już trudno. Ale mam nadzieję, że ten rok bedzie inny (nadzieja umiera ostatnia :mellow: ).

PS. Woda w Odrze jakby przybierała.