Skocz do zawartości
  • 0

Wyprawa do Szwecji na szczupaki, jaką firmę wybrać?

Paweł nizinny

Pytanie

Cześć koledzy,

M?łj serdeczny kolega kończy 30 dyszki, jego ?źona chce mu zrobić prezent na te urodzinki i prosiła mnie o radę. Ja pomyślałem o wyjeździe gdzieś na ryby, a ?źe chłopak wędkuje raczej sezonowo z braku czasu, wymyśliłem szwedzkie szczupaki. Tylko to nie jest moja bajka, i nie znam się na tym zbytnio. Więc proźba o wskazanie firmy kt?łra jest w miarę dobra, wyjazd na ok tydzień, w październiku, będzie jechał sam więc z jakąś grupą musi... Proszę Was o podpowiedź!

z g?łry dzięki!!

Paweł

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jak najbardziej mogę polecić Zew Przygody. Jeździmy z tym biurem od 2011 i zawsze wszystko było ok, a prawie za każdym razem wybieraliśmy inne jezioro. O nic nie trzeba się martwić. Bilety na prom przysyłają do domu, a licencje i łodzie czekają na nas na miejscu. W razie jakiegoś "losowego wypadku" zawsze można liczyć na Leszka, który służy pomocą.

• Like 3

• 0

Zdecydowanie warto skorzystać z oferty Zew Przygody zwłaszcza jeśli chodzi o południową Szwecje. Mają ten rejon bardzo dobrze rozpoznany. Zaplanowanie wyjazdu rozpocząłbym od telefonu do Leszka właśnie z Zew Przygody na pewno doradzi gdzie i w jakim terminie w oparciu o wieloletnie doświadczenie warto jechać, żeby możliwie jak najlepiej połowić. 

Warto podkreślić tak jak @kemot11 pisał, że będąc już na miejscu w Szwecji można liczyć na pomoc przedstawicieli biura Zew Przygody przy ewentualnych zdarzeniach losowych. 

• Like 1

• 0

Nasza czwórka kilka razy była z Eventurem. Nie zawsze full opcja (prom, miejscówka), czasem tylko bilety na prom. Ceny za prom były u nich niższe niż oferta dla takiego, jak ja - gościa z ulicy w kasie armatora. Duży mają przemiał więc i rabaty muszą mieć, co warto wykorzystać.

Się mi jeszcze przypomniało, że jak ktoś do Senoren decyduje, to warto nie zapomnieć czteropaka Tyskiego dla Gunnara. Bardziej wtedy wylewny się staje w opisach miejscówek. Lubi Tyskie, zresztą wystarczy spróbować szwedzkich odpowiedników 1,5% o smaku końskiego moczu, aby chłopa zrozumieć.

Pozdr,

TZ

• 0

Odpowiedz sobie na pytanie: Dokąd chcesz jechać i kiedy, na jak długo, w jakim składzie osobowym i jakiego "wypasu oczekujesz" na miejscu? Dalej wujek Google i cierpliwość.

Ponad 90% wypraw to prom do Szwecji. www.stenaline, lub www.polifferies - od tego zaczynasz, bo bilety kupić trzeba.

- Wersja przez Karlskronę tańsza, bo rejs dzienny bez kabiny może być

- Wersja przez Nyneshamn, nocny prom z kabiną drożej, ale lądujesz dalej (wyżej) w Szwecji i masz szansę na penetrację innych zakątków szybciej.

Liczą się niuanse, czy kabina na czterech bez okien, czy z oknem, czy dwie podwójne w upper class? Jak wybierzesz Alandy, to kolejny prom i kolejne koszty dojdą.

Jedziesz w 4-ech jednym autem? Czy w dwóch? Czy też bierzesz busa i jedziecie w 9 osób? Wszystko się kosztowo wtedy inaczej zapina, jak się domyślasz.

Na miejscu chcesz domek 150 m2 z kominkiem, sauną, kilkoma sypialniami, kilkoma WC? Czy wystarczy ciosany z sosny domeczek z niezbędnym minimum? A to oznacza zupełnie inne pieniądze.

Na łodzi chcesz pływać w dwie, czy trzy osoby? a wiadomo, że wysztsko inaczej kosztuje np dla 6 osób - czy wynajęcie trzech łodzi po dwóch na krypę, czy dwóch łodzi po trzech na dwie krypy, ale mniej wygodniej.

Z silnikami mają być łódki, czy na wiosełkach będziesz popylał? A może swój silnik zabierzesz.? Wiadomo, że każdy sposób będzie inaczej kosztował.

Jak już sobie to wszystko w głowie poukładasz i zostanie to zaakceptowane przez twoich towarzyszy podróży ..... siadasz wtedy do internetu i dłubiesz, korespondujesz.

Przez biuro masz naprościej. Piszesz czego i kiedy chcesz. W dzień, dwa otrzymujesz kilka propozycji łącznie z biletami promowymi.

Przez wujka Googl'a, czyli samemu trochę taniej, ale narobić się przy tym trzeba.

Różnica między jednym a drugim sposobem = marża biura. Myślę, że nie jest wielka. Jeżeli masz sporo czasu i zacięcia możesz próbować samemu.

Tydzień w Szwecji od łebka potrafi wyjść sporo poniżej 2 tyś PLN z biletami promowymi, kwaterunkiem i łodziami, możesz też wylądować w okolicy 4 tyś. i ponad. Wszystko zależy od powyższych odpowiedzi na pytania, czego i w jakim wypasie oczekujesz?

Pozdr,

TZ

Edytowane przez TZ_TeZet
  • Like 3

• 0

Novasol albo Casamundo...ale w tym modelu lepiej zrobić dobre rozpoznanie łowiska wcześniej, co w nim pływa a co nie, większość da się wyszperać na szwedzkich stronach....co jak co, ale przy wyjeździe z biura prawie wszystko jest na tacy - co nie oznacza, że gwarantuje sukces.

Przy wyjeździe samodzielnym zawsze jest jakieś drobne ryzyko, że coś będzie nie tak i można stracić trochę czasu już na miejscu,  przykładowo na poszukiwaniu łódki. My w tym roku mieliśmy taką sytuację. Pojechaliśmy we czterech, jedną łódkę ciągniemy z PL, drugą mamy na miejscu - i tak miało być tym razem. Docieramy na miejsce a tam konsternacja, jest pomost a nie ma łódki. W krzakach obok Brat dostrzega obrośnięta mchem z dziurami wielkości pięści łupinkę 2x1,5m...zrobiło się nerwowo, na dodatek okazało się że właścicielki domu nie ma, za to posiadłością opiekuje się jej matka - szwedzka staruszka na oko około 85lat....pojawiła się wizja pływania we czterech na jednej łodzi albo na zmianę - koszmar. Na szczęście Kobiecina ku naszemu zdziwieniu śmigała po angielsku aż miło i stanęła na wysokości zadania. Dała nam namiar na wypożyczalnię sprzętu w wiosce położonej 2km obok. Wszystko skończyło się ok, ale pojawił się dodatkowy koszt którego nie braliśmy pod uwagę oraz trochę nerwów. Gdyby nie była to dość popularna wśród Szwedów woda to obawiam się że skończyło by się na nie małej awanturze w naszej ekipie...

To tak ku przestrodze dla tych którzy szykują się na samodzielny wyjazd, sprawdźcie wszystko dokładnie a najlepiej bezpośrednio skontaktować się z kimś kto jest na miejscu w celu ustalenia szczegółów.

Pozdrawiam,

malcz

Edytowane przez malcz

• 0

Dzieki za konkretne odpowiedzi. Prom u mnie odpada bo bym się bujał z Belgii autem ew jakims busem. Oczywiscie ,że różnica dwóch stów nie robi różnicy ale czym taniej tym lepiej. Myślę tylko nad tym , że jak przygoda to przygoda -Załatwić wszystko samemu. Wiadomo że jest to ryzyko coś tam nie wypali kogoś nie będzie itd , ale satysfakcja z tego ,że się zorganizowało wszystko samemu dużo większa niż wyjazd na gotowe wakacje jak do jakiegoś kurortu w Turcji-dzięki za sugestie będę się orientować. Pozdrawiam

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

Mamy do dyspozycji dwa jeziora połączone kanałem,Ylen i Stora Nataren.

Fajna opcja, będziecie się próbować z sandaczami czy dajecie im spokój ?  Na Stora Nataren jest kilka stref całkowicie wyłączonych z łowienia.

Pozdrawiam,

malcz

• 0

Ale za to można do 02. lutego w fajnej cenie trafić bilety do Karlskrony. Pisałem o tym w wątku promocje.

Jakież było moje pozytywne zdziwienie, jak dostałem maila z Eventur, że zostanie nam zwrócona spora kaska, bo jest jakaś promocja na bilety promowe :)

A co do promu, o co chodzi z kabiną z/bez okna? Skąd ta różnica cenowa?

Edytowane przez Dadi

• 0

Cześć. Wydaje mi się , że zawsze lepiej mieszkać w domu z oknami niż bez . Niektórzy to bardzo źle się czują w małym , zamkniętym pomieszczeniu , a jeszcze bez okna ?

Mowa o kajucie na jedną noc. To okno chyba aż takiej różnicy nie robi? ;)
  • Like 2