Skocz do zawartości

Mocny a zarazem > LEKKI < wariant do boleniowania ...kołowrotek pod krotki kijek

Czoper

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Panowie waham sie w kwestii kołowrotka...mam tu ma myśli łowienie z pontonu ...gł?łwnie boleń.. kwestia jest taka ,?źe kijek bedzie bardzo lekko uzbrojony ..według nowej technologii zbrojenia...waga maizga naprawdę (na blanku phenixa) ...obecnie mam tp 4000h..nie ukrywam ?źe wazy to torszkę... co mo?źna by podpiąć do takiego kijka by nie tracił tych walor?łw lekkości...głownie wisła...mniejsze rzeki...jeziorko jakieś...do tego patyka najlepiej by pasował gabarytowo 2500...tylko ze warunek to troszke wieksze przeło?źenie... i czy wogole da radę połączyć te dwie rzeczy ze sobą...a wiec dosc intensywne łowienie a wytrzymałość kołowrotka w rozmiarze np.2500... jak wy to widzicie...czekam na jakieś podpowiedzi

z HG shimano to tylko chyba najmniejsza będzie stella 3000HG

ale moim zdaniem niema co się tak zapędzać w skrajności z tym przeło?źeniem wielkim,a?ź takich r?ł?źnic niema,wyjdzie ?źe zamiast raz korbą to 1,5 raza lub mniej będziesz musiał innym modelem przekręcić.a moc przekładni większa jak ni?źsza i wytrzymalszy nieco.

Stella 3000/4000 98` (305gr) DH, TP 4000Mg '06 ( 285gr), Stella SW 4000 PG `01 - mam i polecam... choć ta ostatnia najcię?źsza z towarzystwa ( 345gr), ale i najmocniejsza. Wg mnie rozm. 2500/C3000 z Shimano jest dobry na klenie i pstrągi, na rapy celuj w oczko wy?źszy...

Witam uprzedze Patryka,mam taka,stelke(sw01)fakt jest cię?źka,no ale cos za cos,a jak ja kupisz mozesz cos takiego zrobic,bo ten pan to na temat stelli to wie chyba wszystko <_<

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=21924&am p;start=0&

I mysle ze juz nic na wieki wiek?łw,ci nie bedzie potrzebne,zapasowa szpula w komplecie,dwie rączki(nie mylic zDH)i jeszcze jak bys zakupił,tą co opisuje @guzu w linku,to nic dodac nic ująć.

Witam uprzedze Patryka,mam taka,stelke(sw01)fakt jest cię?źka,no ale cos za cos,a jak ja kupisz mozesz cos takiego zrobic,bo ten pan to na temat stelli to wie chyba wszystko <_<

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=21924&am p;am p;start=0&

I mysle ze juz nic na wieki wiek?łw,ci nie bedzie potrzebne,zapasowa szpula w komplecie,dwie rączki(nie mylic zDH)i jeszcze jak bys zakupił,tą co opisuje @guzu w linku,to nic dodac nic ująć.

tylko gdzie to kupic :mellow: ??

Powiem kr?łtko, kilku zwolennik?łw Daiwy po zakręceniu 4000Mg ( `06) było lekko zszokowanych. Ten młynek kulturą pracy, mocą i finezją bardziej przypomina starsza siostrę Stellę ni?ź rodzinkę TP. Wiem co m?łwię, przerobiłem większość Twin Power?łw...

Tak BTW, wykupiłem chyba jednego z ostatnich dostępnych w Minstore :mellow:

A ja zakupiłem n?łwkę Stellę SW 4000 (2001), ale HG. Teraz bassy ju?ź mnie nie wyprzedzają Dziś przetestowałem ją na łososiach, dała rady! Łowiłem gł?łwnie Meppsem Longiem Nr 1. Zero splątań linki (PP 10lb), choć wiało 45 km/h.

Za to Certate znowu dała d....

Ja tez u?źywam TP 4000H. Moc wystarczająca. Przeło?źenie te?ź. Czasami stosuje szpulke do niego w rozmiarze 3000. Troszeczkę inna waga wtedy. Ale tak jak pisze Patryk poszukaj jakąś Stelke a nie powinieneś sie zawieść :D

A ja zakupiłem n?łwkę Stellę SW 4000 (2001), ale HG. Teraz bassy ju?ź mnie nie wyprzedzają Dziś przetestowałem ją na łososiach, dała rady! Łowiłem gł?łwnie Meppsem Longiem Nr 1. Zero splątań linki (PP 10lb), choć wiało 45 km/h.

Chyba kochasz ta Certate ze dajesz jej tyle szans mimo regularnych porazek ...

Czoper,

Moim zdaniem rozwiazania sa rozmaite :

- Stella 98 (F) w rozmiarze 4000 z korkba pojedyncza (305 g)

- Stella 07 (FD) albo 10 (FE) w rozmiarze 4000 (czyli 270 - 280 g)

- TP MG 4000 (06) - tak jak pisze Patryk

- Daiwa 2500 (tu w zaleznosci od zasobnosci kieszeni, rozne modele mozna brac pod uwage)

Gorgol przedstawil moje rozwiazanie : czyli SW z korbka MG.

Wiele zalezy od tego ile chcesz wydac. Niemniej jednak jakis takich pomyslow Shimano 2500 czy 3000C nie bralbym na powaznie pod uwage. Chyba, ze juz taki kolowrotek masz, to wtedy uzywaj...do zakupu czegos docelowego .

Pozdrawiam

Guzu

Chyba kochasz ta Certate ze dajesz jej tyle szans mimo regularnych porazek ...

No c?ł?ź, dobrze mi się nią łowiło...A teraz zostawię ją sobie na starość. Do grunt?łwki :lol: