Skocz do zawartości

Top 10 przynęt szczupakowych

boseib

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich. Od dosyć dawna chodzi mi po głowie stworzenia pudełka idealnych przynęt na szczupaka. Propozycja do was drodzy wędkarzy niech ka?źdy, kto posiada w swoim arsenale przynęt, przynęty pewniaki na szczupaka napisze wymieni a ja postaram się podliczyć owe pomysły i pierwsze top 5 będzię odemnie nagroda dla łowcy największego szczupaka na jesiennym wrocławskim zlocie Jerkbait.

Witam.

M?łj top to tak naprawdę dwie przynęty, z czego jedna (chyba) ju?ź nieprodukowana.

Top uzasadniam ilością złowionych szczupak?łw na daną przynętę. Pierwsza to obrot?łwka HRT long rozm. 3 ze srebrną paletką, a drugia to klasyczny ripper Mansa - biały lub zielony z czarnym grzbietem.

Nie ma czegoś takiego jak Top 10 przynęt na .. zbyt wiele jest zmiennych.

Na p?łłnocy Szwecji widziałem lokalnego wędkarza kt?łry miał w pudełku 5 wobler?łw 12 centymetrowych i łowił z powodzeniem. Na jeziorze Wygwizdowo Małe mo?źesz mieć milion przynęt w pudełku a wyniki będą ?źadne. Grunt to wierzyć, ?źe przynęta na kt?łrą się łowi jest skuteczna i wystarczająco często jej u?źywać a staje się skuteczna.

Pozdrawiam

Sławek

Wybi?łrcza przynęta. Szczupak nie zawsze reaguje na wir?łwki :D

Wg mnie to jest trochę inaczej i widzę to tak:

Szczupak nie zawsze reaguje... albo go nie ma to nie ma co reagować.

pitt :D

no nie ?źartuj sobie, wiesz ile nowych przynęt mo?źe się w ciągu 6 lat pojawić :D?

Nie ma czegoś takiego jak Top 10 przynęt na .. zbyt wiele jest zmiennych.

Na p?łłnocy Szwecji widziałem lokalnego wędkarza kt?łry miał w pudełku 5 wobler?łw 12 centymetrowych i łowił z powodzeniem. Na jeziorze Wygwizdowo Małe mo?źesz mieć milion przynęt w pudełku a wyniki będą ?źadne. Grunt to wierzyć, ?źe przynęta na kt?łrą się łowi jest skuteczna i wystarczająco często jej u?źywać a staje się skuteczna.

Pozdrawiam

Sławek

Saw, troszkę sam sobie przeczysz Milion przynęt w pudełku i zerowe wyniki, czy wystarczy uwierzyć w dowolną i będzie git? Moim zdaniem ani jedno, ani drugie. Czasem jest tak, ?źe ulubiona przynęta ni cholery nie jest skuteczna, a zmiana na inny, r?ł?źnicy się istotnie wabik (czasem pozornie „od czapy”) daje diametralnie inny wynik. Bywa tak, ?źe na mega przynęty zeruje się z hukiem. Spytaj np. Frika o tegoroczny wyjazd do SE, to coś ci o tym powie. Pewniaki made in USA (na kt?łre sam łowiłem piękne ryby) nadawały się… na podpałkę.

Natomiast w 100% zgadzam się, ?źe bez wiary trudno o sukces. Nie ma te?ź czegoś takiego jak uniwersalny top 10; np.: m?łj top na Polskę jest w 80% r?ł?źny od tego na SE, top – powiedzmy :D na Polskę Centralną w 50% r?ł?źny od tego – powiedzmy :D na Polskę P?łłnocną, etc., etc.

Wybi?łrcza przynęta. Szczupak nie zawsze reaguje na wir?łwki :D

Wg mnie to jest trochę inaczej i widzę to tak:

Szczupak nie zawsze reaguje... albo go nie ma to nie ma co reagować.

Podtrzymuję. Łowię czasem tam, gdzie szczupak jest ponad wszelką wątpliwość. Nie zawsze reaguje na wir?łwki. Nie zawsze na woblery. Nie zawsze na wahadł?łwki i nie zawsze na gumy. A ju?ź na pewno intensywność reakcji mo?źe się r?ł?źnić drastycznie.

Nie zapominajmy o technice łowienia ,bo nie tylko przynęta łowi.

czasem jednostajność ,czasem wolny opad ,czasem agresywne jerkowanie. Czyli jedna przynęta razy X technik prowadzenia,nie jednokrotnie nieskuteczny niby wabik był killerem gdy poprowadziłem go inaczej.

Zgadza się @Krzysiek, miałem na myśli pewną przenośnię, dla jednego wędkarza na zbiorniku A przy warunkach B i technice C słuszną przynętą będzie D a dla kogoś przy innych zmiennych przynęta D będzie do D...:lol: tak więc mam na myśli to ?źe rozwa?źania w ten spos?łb są pozbawione sensu.

Nie zapominajmy o technice łowienia ,bo nie tylko przynęta łowi.

czasem jednostajność ,czasem wolny opad ,czasem agresywne jerkowanie. Czyli jedna przynęta razy X technik prowadzenia,nie jednokrotnie nieskuteczny niby wabik był killerem gdy poprowadziłem go inaczej.

To prawda. Są przynęty, kt?łre prowadzi się na kilka modelowych sposob?łw, inne mają ten jeden właściwy, jako dedykowany, a złamanie konwencji sprawia, ?źe woda się „otwiera”… Trudno prowadzić rozwa?źania „Top ten” w oderwaniu od podania wabika.

Saw, w zasadzie przy podaniu listy do ka?źdej pozycji nale?źałoby dopisać „manual”. A ja, mimo wszystko, jakoś się do tego nie palę

Ja u?źywam przynęt w zale?źności od zbiornika w kt?łrym łowię mam takie zbiorniczki zaporowe w Świętokrzyskim kt?łre znacznie się od siebie r?ł?źnią, ale zauwa?źyłem pewną zale?źność np. na jednym ze zbiornik?łw mega skuteczną przynętą był manns 5 cm w r?ł?źnych kolorach (ale tylko w tym rozmiarze) padły na niego szczupaki od 50 do 110 cm i naprawdę du?źo r?ł?źnych ryb , natomiast na innym szczupakowym zbiorniczku hitem okazał się biały twister 7-9 cm , kolejny przykład na pewnych starorzeczach 7 cm kopotyko tylko w kolorze Marchewki strzelały w nią jak złe, na kolejnym na kt?łrych padło mn?łstwo ryb około metra zasada była taka ?źe trzeba było bardzo daleko machnąć więc najczęściej cię?źkie wahadł?łwki były skuteczne..Szymanowice.. Na kolejnym zbiorniczku najwięcej złapałem na obrot?łwki rozmiar 3, wydaje mi się ?źe na r?ł?źnych akwenach ryby mają swoje upodobania albo tak mi się wydaje, mi przynajmniej taka filozofia się sprawdza..

To fakt, ?źe w poszczeg?łlnych zbiornikach r?ł?źnie szczupak reaguje na przynęty ale dla mnie nr 1 na średnią wodę stojącą i du?źą rzekę to du?źy ripper (ok 15 cm) w kolorze biało czerwonym.

Na mniejszą rzekę lubię zało?źyć obrot?łwkę od 3 w g?łrę ze szczeg?łlnym upodobaniem do black furry nr3

O upodobaniach szczupak?łw w poszczeg?łlnych,zwłaszcza małych zbiornikach, mo?źna by tyle ksią?źek napisać ile jest tych stawk?łw, oczek, piaskowni i innych bajorek... :D

Gdyby to był ,, normalny ,, kraj - zreszta nigdy nie bedzie - to Top10 zaczynałby sie od 15cm w gore obr nr 5 i konkretnych Jerkow. Pozdro dla miłosnikow Szczupakow

Nie zgadzam się. Dla mnie w pierwszej piątce znajdują się woblery 11-13cm. Ja i m?łj towarzysz wypraw złowiliśmy na nie 80-90% ryb 90+ i 100+. Sprawdzają się i w Polsce i w SE i nie zamieniłbym ich na ?źadne inne. Za to ju?ź w dziesiątce znalazły się tak?źe gumy 15+ i woblery 15, 18, 20, 21 i 25cm.