AdasCzeski Opublikowano 28 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2017 Krojąc dziś w pośpiechu warzywa do sałatki... mocno skaleczyłem kciuk. Naciąłem sobie opuszka. Nie uciąłem, ale spory kawałek skóry z kawałkiem ciała został...no jakby sam sobie. Chwilka pod zimną wodą. Woda destylowana, gaza i zawijam bandażem. Próby dalszej pracy przy sałatce... no nie da rady, a musi być zrobiona. Rozwiązałem gałganek bandażowy. Palec nad głowę, by przestało krwawić i ściskam, skóra się trochę skleiła, ale po opuszczeniu wiadomo krwawienie wraca. Zdrowy jestem w sumie, ale nie chciałbym by ktoś musiał "zajadać mnie". Wyjąłem z szafki super glue... krawędzie uszkodzonej skóry skleiłem delikatną ilością. Uciąłem kciuk z rękawicy kuchennej. Palec zabezpieczony przed wilgocią... dodatkowo obwinąłem koniec gumy plastrem i taadaam. Konieczne prace ukończyłem swobodnie. Może komuś pomoże. Z chęcią poczytałbym metod na podobne historie... zwłaszcza w terenie, gdzie nie ma dostępu do cywilizacyjnych udogodnień. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMIS1975 Opublikowano 28 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2017 Mialem podobnie.Ale nie przy krojeniu salatki.Nitka mala igla i po 1 mm nadbrzegiem rany.Okolo 20 dziureki po sprawie.A kciuk potrzebny,w razie potrzeby.(Rozporek) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 28 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2017 Jak już decydujecie się szyć na własną odpowiedzialność i ryzyko to do skóry zamiast nitki lepsza jest żyłka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 28 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2017 Małe sprostowanie... rana nie na tyle by szyć. Jak ktoś chce nie szyć... zostaje spora blizna. Wiem bo mam i wiem, że nie będzie szytej, bo jednej ( blizny)nie mam... na powiece żeby było jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ObraFM Opublikowano 28 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2017 ........... Wyjąłem z szafki super glue... krawędzie uszkodzonej skóry skleiłem delikatną ilością............Stara metoda- amerykańce już w Korei stosowali tą metodę (i to oficjalnie sanitariusze na polu walki).A co jak odkażacza żadnego brak, kto zgadnie?Tak tak: obsikuje się ranę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 28 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2017 Nie pisałem, żem nowator. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 28 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2017 Byles w Korei z Sokolim Okiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 28 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2017 Podśmiechujki tu: http://jerkbait.pl/topic/12068-jerkbait-sie-smieje/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 28 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2017 Nikt tu sie nie smieje. Pytanie w kontekscie nienowatorstwa i wczesniejszej wzmiance o metodzie praktykowanej na polu walki w latach 50. ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 28 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2017 Coloumb.... nie, nie byłem. Mama raczyła mnie urodzić w 1980 roku. Ty byłeś? Masz coś do powiedzenia powiedz to wprost. Raz a dobrze. Sokole oko w kontekście, który podałeś kojarzy mi się tyllko z jednym z bohaterów serialu MASH. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIGOTKA Opublikowano 28 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2017 (edytowane) kiedyś kroiłem coś i dość mocno rozwaliłem palucha. Do kości.Tak popatrzyłem na to i jak pomyślałem sobie że zanim wróci Samica ( nie był auta w domu) , potem że będę jeszcze jak idiota siedział w ciul na pogotowiu zanim mnie jakiś hrabia zszyje to to wszystko pieprze i sam się zszyje. ( wiele razy byłem już szyty z racji zawodu). Wynalazłem zwykłą igłe do tego kawałek plecionki wędkarskiej i po przemyciu sprzetu wódka wziąłem sie za cerowanie. Skóra na palcu jest zajebiście mocna i przebić ją dobrze zwykła igłą to niezła jazda.Pomogły obcegi . Założyłem szwy i po około tygodniu je zdjąłem. Zero paskudzenia czy innych jazd. I nawet nie bolało :D Edytowane 28 Lipca 2017 przez MIGOTKA 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suhhar Opublikowano 28 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2017 przyznaj się że wódkę wychlałeś a nie tam rane przemyłeś haha 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 28 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2017 A co Ty tak ostro osądzasz Kolegę? A może on jednak ranę przemył, a wypił tylko resztę flaszki, co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 28 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2017 kiedyś pociągnąłem trzcinę i palec mocno przecięło , krwawienia nie szło zatamować , rozpaliłem ognisko i przypalałem ranę - pomogło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxtip Opublikowano 28 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2017 ... klej chirurgiczny: https://www.doz.pl/czytelnia/a11776-Klej_zamiast_nici_chirurgicznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 29 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2017 Coloumb.... nie, nie byłem. Mama raczyła mnie urodzić w 1980 roku. Ty byłeś? Masz coś do powiedzenia powiedz to wprost. Raz a dobrze. Sokole oko w kontekście, który podałeś kojarzy mi się tyllko z jednym z bohaterów serialu MASH.Cos Pan taki drazliwy? O tego wlasnie bohatera chodzilo. To byl, wyjasniam, zart sytuacyjny, wynikajacu z kontekstu wczesniejszych wpisow. Co do Sokolego Oka i pozostalej ciekawej grupki, tego typu sztuczki musieli wymyslac na poczekaniu, porownanie bylo raczej powodem do dumy, a nie obrazy. Poza tym...piszesz w dziale luznym (cafe) o zabezpieczaniu rany superglue...i spodziewasz sie fachowej kontynuacji na poziomie akademickim? Pozdro ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIGOTKA Opublikowano 29 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2017 Zabezpieczanie klejem ran nie jest wcale głupim pomysłem. Oczywiście tylko doraźnie. Ale ...https://www.google.pl/amp/s/nicprostszego.wordpress.com/2010/02/28/molekula-miesiaca-wietnamska-improwizacja/amp/ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 Nie wiem czym, ale w latach mojego uczęszczania do technikum doznałem dośc mocno krwawiącej kontuzji. Bez opisywania szczegółów - było to głebokie i długie rozcięcie na czole. Zawieźli mnie na pogotowie, tam siostrzyczka przyztrzymała skórę palcami, pan doctore maznął klejem, przykleili plasterek i po tygodniu pozostała, jedynie cieniutka kreseczka w miejscu rozcięcia, a po nastepnych dwu, nawet i to zniknęło.Klej był bardzo szybkoschnący i obyło się bez szwów i paskudnych śladów po nich, dzieki czemu, mimo iż juz nie młody, to nadal jestem ładny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandacz23 Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 Liść babki lancetowatej załatwia sprawę ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzyk Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 (edytowane) Liść babki lancetowatej załatwia sprawę !Pamiętam jak za małolata , kąpiąc się w rzece ,ktoś rozwalił nogę na kamieniu lub szkle ,pierwsze co ,to się szukało babki po łąkach . Ech. ,chciało by się wrócić do tamtych czasów. Edytowane 31 Lipca 2017 przez grzegorzyk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 26 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 Kolejne zastosowanie. W niedzielę po zjedzeniu paznokci u rąk na wiadomym wydarzeniu sportowym, z nerwów zrobiłem sobie małe kuku na pięcie... w skrócie rozgrzebałem małe pęknięcie na lekko zrogowaciałej skórze. Efekt wiadomy w każdym kroku ból, bo się ranka otwiera. Ponownie użyłem super glue... też działa. Żeby jeszcze rany sercowe kleiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 26 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 Kolejne zastosowanie. W niedzielę po zjedzeniu paznokci u rąk na wiadomym wydarzeniu sportowym, z nerwów zrobiłem sobie małe kuku na pięcie... w skrócie rozgrzebałem małe pęknięcie na lekko zrogowaciałej skórze. Efekt wiadomy w każdym kroku ból, bo się ranka otwiera. Ponownie użyłem super glue... też działa. Żeby jeszcze rany sercowe kleiło. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarasR Opublikowano 26 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 Kolejne zastosowanie. W niedzielę po zjedzeniu paznokci u rąk na wiadomym wydarzeniu sportowym, z nerwów zrobiłem sobie małe kuku na pięcie... w skrócie rozgrzebałem małe pęknięcie na lekko zrogowaciałej skórze. Efekt wiadomy w każdym kroku ból, bo się ranka otwiera. Ponownie użyłem super glue... też działa. Żeby jeszcze rany sercowe kleiło. Adam , spróbuj zaleczyć piętki taką maścią ( bez recepty) https://www.aptekagemini.pl/hasceral-masc-0-1g-0-05g-g-50g.html Stosowałem inne , też na pięty i ta jest warta polecenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi