Skocz do zawartości

Metody na drobne urazy

AdasCzeski

Rekomendowane odpowiedzi

Krojąc dziś w pośpiechu warzywa do sałatki... mocno skaleczyłem kciuk. Naciąłem sobie opuszka. Nie uciąłem, ale spory kawałek skóry z kawałkiem ciała został...no jakby sam sobie. :) 

Chwilka pod zimną wodą. 

Woda destylowana, gaza i zawijam bandażem. Próby dalszej pracy przy sałatce... no nie da rady, a musi być zrobiona.

Rozwiązałem gałganek bandażowy. Palec nad głowę, by przestało krwawić i ściskam, skóra się trochę skleiła, ale po opuszczeniu wiadomo krwawienie wraca. 

Zdrowy jestem w sumie, ale nie chciałbym by ktoś musiał "zajadać mnie". 

Wyjąłem z szafki super glue... krawędzie uszkodzonej skóry skleiłem delikatną ilością. Uciąłem kciuk z rękawicy kuchennej. Palec zabezpieczony przed wilgocią... dodatkowo obwinąłem koniec gumy plastrem i taadaam. 

Konieczne prace ukończyłem swobodnie. :) 

Może komuś pomoże. 

Z chęcią poczytałbym metod na podobne historie... zwłaszcza w terenie, gdzie nie ma dostępu do cywilizacyjnych udogodnień. :) 

• Like 4

........... 
Wyjąłem z szafki super glue... krawędzie uszkodzonej skóry skleiłem delikatną ilością.
...........

Stara metoda- amerykańce już w Korei stosowali tą metodę (i to oficjalnie sanitariusze na polu walki).

​A co jak odkażacza żadnego brak, kto zgadnie?

​Tak tak: obsikuje się ranę  :)

• Like 1

Coloumb.... nie, nie byłem. Mama raczyła mnie urodzić w 1980 roku.

Ty byłeś? 

Masz coś do powiedzenia powiedz to wprost. Raz a dobrze. 

Sokole oko w kontekście, który podałeś kojarzy mi się tyllko z jednym z bohaterów serialu MASH.

kiedyś kroiłem coś i dość mocno rozwaliłem palucha. Do kości.

Tak popatrzyłem na to i jak pomyślałem sobie że zanim wróci Samica ( nie był auta w domu) , potem że będę jeszcze jak idiota siedział w ciul na pogotowiu zanim mnie jakiś hrabia zszyje to to wszystko pieprze i sam się zszyje. ( wiele razy byłem już szyty z racji zawodu).  Wynalazłem zwykłą igłe  do tego kawałek plecionki wędkarskiej i po przemyciu  sprzetu wódka wziąłem sie za cerowanie. Skóra na palcu jest zajebiście mocna i przebić ją dobrze zwykła igłą to niezła jazda.

Pomogły obcegi  :D . Założyłem szwy i po około tygodniu je zdjąłem. Zero paskudzenia czy innych jazd. I nawet nie bolało :D :D

Edytowane przez MIGOTKA
  • Like 4

Coloumb.... nie, nie byłem. Mama raczyła mnie urodzić w 1980 roku.

Ty byłeś?

Masz coś do powiedzenia powiedz to wprost. Raz a dobrze.

Sokole oko w kontekście, który podałeś kojarzy mi się tyllko z jednym z bohaterów serialu MASH.

Cos Pan taki drazliwy? O tego wlasnie bohatera chodzilo. To byl, wyjasniam, zart sytuacyjny, wynikajacu z kontekstu wczesniejszych wpisow.

Co do Sokolego Oka i pozostalej ciekawej grupki, tego typu sztuczki musieli wymyslac na poczekaniu, porownanie bylo raczej powodem do dumy, a nie obrazy.

Poza tym...piszesz w dziale luznym (cafe) o zabezpieczaniu rany superglue...i spodziewasz sie fachowej kontynuacji na poziomie akademickim? Pozdro ????

• Like 1

Nie wiem czym, ale w latach mojego uczęszczania do technikum doznałem dośc mocno krwawiącej kontuzji. Bez opisywania szczegółów - było to głebokie i długie rozcięcie na czole. Zawieźli mnie na pogotowie, tam siostrzyczka przyztrzymała skórę palcami, pan doctore maznął klejem, przykleili plasterek i po tygodniu pozostała, jedynie cieniutka kreseczka w miejscu rozcięcia, a po nastepnych dwu, nawet i to zniknęło.

Klej był bardzo szybkoschnący i obyło się bez szwów i paskudnych śladów po nich, dzieki czemu, mimo iż juz nie młody, to nadal jestem ładny ;)

Liść babki lancetowatej załatwia sprawę !

Pamiętam jak za małolata , kąpiąc się w rzece ,ktoś rozwalił nogę na kamieniu lub szkle ,pierwsze co ,to się szukało babki po łąkach . Ech. ;) ,chciało by się wrócić do tamtych czasów.

Edytowane przez grzegorzyk
  • Like 2

• 10 miesięcy temu...

Kolejne zastosowanie. 

W niedzielę po zjedzeniu paznokci u rąk na wiadomym wydarzeniu sportowym, z nerwów zrobiłem sobie małe kuku na pięcie... w skrócie rozgrzebałem małe pęknięcie na lekko zrogowaciałej skórze. 

Efekt wiadomy w każdym kroku ból, bo się ranka otwiera. 

Ponownie użyłem super glue... też działa. :)

Żeby jeszcze rany sercowe kleiło. :) 

Kolejne zastosowanie. 

W niedzielę po zjedzeniu paznokci u rąk na wiadomym wydarzeniu sportowym, z nerwów zrobiłem sobie małe kuku na pięcie... w skrócie rozgrzebałem małe pęknięcie na lekko zrogowaciałej skórze. 

post-61619-0-76265000-1530034717_thumb.jpg
  • Like 1

Kolejne zastosowanie. 

Adam , spróbuj zaleczyć piętki taką maścią ( bez recepty) 

https://www.aptekagemini.pl/hasceral-masc-0-1g-0-05g-g-50g.html   

Stosowałem inne , też na pięty i ta jest warta polecenia.

• Like 1