Skocz do zawartości

Sumowo-morski kręcioł

bonus

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich !

Drodzy koledzy potrzebuje fachowej pomocy w wyborze jakiegoś morskiego kręciołka na morskie wyprawy og?łlnie na dorsza i pilkery do 200 g mniej wiecęj do 500 st?łwek. Prosił bym o fachowe doradztwo i jakieś przykładowe modele do wglądu. z g?łry dziękuje i pozdrawiam .

Cześć , ja u?źywm Penna Battle 5000 na przemian ze Stradikiem 5000 moim zdniem te wielkości są optymalne , Penn jak na razie jest po 4 dorszowaniach i orką pilkerami 200-250g + rybki bez śladu zu?źycia, Stradica 5000 nabyłem uzywanego rok czasu temu , r?łwnolegle łowi nim ojciec , te?ź bez śladu zu?źycia.

Zale?źy co komu pasuje , mi osobiście multik nie pasuje , co nie oznacza ?źe Tobie będzie się źle łowiło , mam abu 6501 z power handle i korbą łowi mi się znacznie wygodniej , szczeg?łlnie jak łowi się z jednostki gdzie jest du?źo wędkarzi i czasami trzeba błyskawicznie ściąnąc zestaw ?źeby się nie pochaczyć z innymi. Ja osobiście polecam korbę w rozmiarze 5000.

w obecnej chwil rozpatruje kilka modeli:

-penn slammer 360,460,560 ( dość mały naw?łj jak na morskie wyprawy ale wydaje mi sie ze konstrukcja nie do zdarcia)

- okuma salina sa55 ( niska masa brak danych o nawoju )

- daiwa opus bull 5000

- daiwa exceler oceano 4500 j

jakies + lub minusy ?

Z tego co wymieniłeś mam Okumę Eclipz 65 (pochodne saliny , bebechy chyba te same) kupiłem parę lat temu, po paru dorszowaniach pilkerem 250g mo?źna kręcac korbą liczyć zęby w przekładni, (kołowrotek był smarowany), więcej okumy nie kupię .

Slammera 360 u?źytkuje do spinningu, bardzo dobra korba na szupłego, sumka w sam raz , na morze moim zdaniem za mały , do duzych pilker?łw uchwyt korbki te?ź za mały , korba za kr?łtka.

Często widzę ?źe ludzie łowią 460 lub 560 opinii nie znam.

z pozostałymi co wymieniłeś nie miałem do czynienia.

Łowiłem w tym roku przez kilka dni slammerem 560. Wytrzymał bez problemu, chodzi OK. Jeden tylko problem. Przy łowieniu powy?źej 30 m (łowiliśmy te?ź 40 - 80m) wyciąganie przynęty to mordęga. Koledzy swoje przynęty ju?ź wyciągneli a ja dalej nawijałem. Na przyszły rok kupiłem 760 do tych większych głębokości. Jako drugi i tylko do 30 chodził 360 - te?ź OK. jako trzeci okuma salina 40 - pora?źka - na drugi dzień przy podrywaniu pilkera 75 g wyrwał się kabłąk - nie wytrzymała śruba przy rolce.

Jedna uwaga co do slammer?łw - przymierz najpierw do wędki - nie wchodzą we wszystkie uchwyty.

Jeden tylko problem. Przy łowieniu powy?źej 30 m (łowiliśmy te?ź 40 - 80m) wyciąganie przynęty to mordęga. Koledzy swoje przynęty ju?ź wyciągneli a ja dalej nawijałem. .

rzeczywiście wg danych dla 560tki 30inch x 2,54 = 76,2cm , na 30-40 obrotach korbką robie się r?ł?źnica kilka dobrych metr?łw...

widze ze okume trzeba omijac szerokim łukiem biorac pod uwage morski spinning slammera tez chyba odpuszcze ze wzgledu na maly nawoj i mozliwosc zakrecenia sie przy zwijaniu . Tak wiec pozostaje Penn Battle 5000 i Daiwa Opus Bull 5000 do głębszej analizy i moze pojawi sie jeszzce jakas ciekawa betoniara

Ja mam i polecam Penna Spinfishera 750 mam go ponad rok i nie mam do niego ?źadnych zastrze?źeń je?źd?źę na dorsza do Władka czasami nawet 2 razy w miesiącu po 2 wypłynięcia więc dostał trochę po dupie ma jedynie minimalny luz na rotorze,sporo ryb wyciągnełem samym kołowrotkiem raz nawet 2 dorsze naraz ,a zwijanie pilker?łw 200-250 g lekko odczuwalne, młynek klasa du?źo ludzi u?źywa go do sumowana w tym ja ;D Polecam

359 to cena ju?ź po obnizce :D a porownujac Ryobi Arctica do Penn'a Battle 5000 to musi byc rozmiar 7000 lub 8000 dla Ryobi po za tym producent nie podaje jaki jest naw?łj ? Jesli ktos posiada Ryobi Arctica 7000 lub 8000 to prosił bym o podanieda brakujacych danych

Jesli ktos posiada Ryobi Arctica 7000 lub 8000 to prosił bym o podanieda brakujacych danych

Mam ale nie podam bo nie mierzę :lol: Powiem ci, ?źe zapieprza jak japoński ślizgacz:)

http://www.summania.pl/item,490,kolowrotek-wft-ryobi-artica- 7000.html

Te dane?

Z tymi Okumammi Salinami nie jest a?ź tak źle :D Nie szukając młynka na lata, nie oczekując aksamitnej pracy, nie wydając absurdalnych kwot stałem się posiadaczem jednej 55-ki, po roku drugiej. Co mnie przekonało?

Metalowa obudowa+szpula, dobre nawijanie linki, długa gwarancja-na początku zdarzyło mi się, ?źe młynek huknął mi o kafelki w mieszkaniu. Coś tam się w środku zadziało, ?źe przestał prawie chodzić. Pojechał do serwisu. Po kilku dniach wr?łcił naprawiony i ku mojemu zdziwieniu nie musiałem nic płacić. Po kilku, chyba 4 lub 5, sezonach eksploatacji we Władku i Łebie (kilkanaście wyjazd?łw w roku) nie działają jak nowe, w tym starszym czuć przekładnię. Irytują drobne niedor?łbki np. w pierwszym coś tam było w rolce kabłąka, ?źe linka wchodziła pod rolkę. Po zastosowaniu podkładek we własnym zakresie problem znikł. Poza tym śruby mocujące raminona kabłąka do rotora potrafią się poluzować. Śruba rolki kabłąka tak?źe.

Reasumując: Wydając ok trzech st?łwek za sztukę nie oczekiwałem nie wiadomo czego. Wytrzymałość jest jak dla mnie ok.

szukając dokladnej specyfiki ryobi arctica zauwazyłem ze ten sam model rozni sie od siebie kształtem uchwytu korbki ( w jednych jest płaska w drugioch ogragła w trzecich walcowa czwarte maja zupelnie inna korbkę !) skąd taka r?łznica ? czy to jest indywidualny tuning czy moze producent na niektore kraje wypuszcza co innego ?