Skocz do zawartości

Sumowo-morski kręcioł

bonus

Rekomendowane odpowiedzi

• 5 lat później...

Witam.

Szukam dobrego młynka do sumowania oraz na dorsze. Myślałem o Shimano Biomaster SW 6000PG ale nie wiem czy jego środek jest na tyle mocny aby ogarnąć sumy. Metoda połowu sumów to głownie woblery typu SDR, na morzu łowie pilkerami max 180g. Do tej pory używałem slammera 460 ale kiepsko radzi sobie z plecionką i przysporzył mi już wiele kłopotów. Zależy mi również aby zmieścić się w wadze młynka do 500g.

Polecam Tica talisman jest to nowsza wersja taurusa, mniejsza masa I szersze szpule. Przy rozmiarze 4500 wazy 425gram.

Moj znajomy w usa uzywa najwiekszej jego wersji do polowow morskich i twierdzi ze to pancerna maszyna. Ja na suma uzywam Tica Libra sa 4000 przetrwala juz kilka sztuk powyzej 170cm i duza liczbe kijanek. Poza malym luzem na skladaniu korbki nic mu nie dolega...

Sent from my K6000 Pro using Tapatalk

Jak bede za miesiac za wielka woda to napewno zakupie taurusa bo wiem gdzie sa w dobrej kasie. Mi masa przy polowaniu na suma nie przeszkadza.

Nie wiem czemu ale lubie koloworotki tica...

Edytowane przez mathew.stepnicki

talisman to to samo co taurus praktycznie ;) mam oba i talismana extreme również....inny knob i szpula ;) buda ta sama, bebechy w zasadzie też chociaż materiał przekładni nieco inny ale nie spuszczałem się na tm bo też ciężkie koło jak cegła :)

I teraz pytanie co wybrac?

Taurus czy Talisman extreme bo roznica w cenie to jakies 150zl...

https://www.amazon.com/Taurus-TP6000S-Spinning-20-Test-250-Yard/dp/B001HYACFG/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1492063370&sr=8-1&keywords=tica%2Btaurus&th=1&psc=1

Jeszcze trzeba mieć kogoś w stanach kto kupi i przywiezie za darmo, wtedy wyjdzie do taniej tą drogą nabyłem swego.

Posiadam 3000 maszyna mocna, ciężka na pewno wytrzyma suma, ale do używania z przynętami typu SALMO HORNET 9 cm lub największą dorado alaską  8 cm proponowałbym jednak 5000.