infernovip Opublikowano 30 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2017 Film kanału youtube "Spławik i Grunt"Umieszczam link do bardzo ciekawej analizy postrzegania wędkarzy oraz działań PZW.Zachęcam by obejrzeć całość bez przewijania.Podaję tutaj link ponieważ podpisuję się pod tym co mówi "rękami i nogami z wędkami pod pachami".Nie liczę na dyskusję w wątku, chcę tylko przekazać ten film dalej ponieważ uważam, że do tej pory za mało osób go obejrzało.Oczywiście są jakieś szczegóły, które mogą mijać się z prawdą np: ilość członków PZW jednak nie osłabia to wydźwięku filmu.https://youtu.be/DYQXABw1SvU?t=3s 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 30 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2017 "Dobrze mówi,dać mu placka",ale od gadania i tak nic się nie zmieni niestety.Każdy narzeka,każdy psioczy i nic z tego nie wynika.Niech ktoś wreszcie poda ZŁOTY ŚRODEK jak to zmienić! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 Jak to zmienić ? Ułożyć listę postulatów, żądań...zrobić projekty zmian, wyjść pod sejm, pod siedzibę PZW i protestować...Złożyć petycję...jest Nas w Polsce tylu, że na pewno osiągnęlibyśmy wymaganą liczbę podpisów i zanieść do sejmu RP. Protestować - nie podżegam do takiej głupoty i żenady jaką widzieliśmy ostatnio ciągle w TV...tylko mam na myśli pokojowy protest zgodny z prawem Jeśli miałbym na taki protest wziąć ostatnie dni urlopu które mi przysługują to tak zrobię. Tak jak mówi Marcin...od narzekania nic się samo nie zmieni 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 Protestować - nie podżegam do takiej głupoty i żenady jaką widzieliśmy ostatnio ciągle w TV...tylko mam na myśli pokojowy protest zgodny z prawem To ja chętnie zobaczę ten Twój legalny, nie głupi i nie żenujący, pokojowy protest... Tylko się spiesz, bo niedługo z tą legalnością możesz mieć problem, a i pokojowy może być tylko z Twojej strony... 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 (edytowane) Karol ma rację-podpisy zebrać to nie problem, a odnośnie protestu,to na SF przyjeżdżają ludzie z całej polski,więc dla czego mieli by nie przyjechać pod sejm WALCZYĆ O SWOJE!Myślę też,że należało by zainteresować sprawą jakąś partię....Na pewno dla zyskania rzeszy "wyborców" zajęli by się tą sprawą- Tylko,czy nie będzie jeszcze gorzej ??? Edytowane 31 Lipca 2017 przez cyprys19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kleniu25 Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 Przykre to co mówi, ale niestety prawdziwe. Jest kiepsko, ale to każdy z Nas już wie nie od dziś. Sytuacja na polskich wodach wymaga gwałtownej pomocy i zmian już od bardzo dawna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 Typowy członek w typowym roszczeniowym speechu..Ciuch lepszy niż treść Jeśli te rzewne popierdółki ktokolwiek może potraktować serio, albo przyjąć jako bazę do dalszych rozważań, to znaczy, że wędkarski świat jest unikalną formą umysłowej rozpaczy.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 To ja chętnie zobaczę ten Twój legalny, nie głupi i nie żenujący, pokojowy protest... Tylko się spiesz, bo niedługo z tą legalnością możesz mieć problem, a i pokojowy może być tylko z Twojej strony...Piszesz tak jakby w Polsce dalej obowiązywała reguła "Znajdź mi człowieka, a ja znajdę paragraf".Uważasz, że co...dostanę z gładkiej lufy, albo wyniosą mnie do "nyski" za manifestację której wszystkie czynności nie wykraczają poza przepisy KPC...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 Była bardzo dobra okazja,aby na SF. w Warszawie zainteresować sprawą media i być może jakieś "trochę więcej mogące twarze" i nawet brak zwolnienia uczestników z opłat za wędkowanie przez O.M. był bardzo dobrym powodem...Zróbmy coś Panowie...Ma ktoś jakieś pomysły? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 Napiszcie jakieś postulaty, jakieś propozycje zmian...prosto swoimi słowami co chcemy zmienić i w jaki sposób.Ja też napiszę co mnie boli... Poświęcę swój czas, pojadę do pobliskiego biura poselskiego i spróbuję zająć Pani Poseł partii rządzącej trochę czasu.Od tego zacznę. Dla kilku z Was to śmieszne ale dla mnie wcale...kilka lat wędkowania w UK było czymś wspaniałym w porównaniu z tą katorgą jaką jest organizacja prawa do wędkowania w Polsce, dlatego ja jestem za tym żebyśmy zaczęli w Polsce walczyć o swoje. ...Płacimy podatki do skarbu Państwa, dojeżdżamy nad wodę samochodami płacąc krocie za paliwo, ubezpieczonymi na lichwiarskich zasadach, a w końcu płacimy składki organizacjom, w których od czasów PRL'u zmieniły się tylko nazwiska...chyba coś Nam wędkarzom się należy... Komu na prawdę ten stan rzeczy przeszkadza zacznie zarażać inicjatywą kolegów...kto ma to gdzieś będzie hejtował i krytykował...i płacił za nic. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 Typowy członek w typowym roszczeniowym speechu..Ciuch lepszy niż treść Jeśli te rzewne popierdółki ktokolwiek może potraktować serio, albo przyjąć jako bazę do dalszych rozważań, to znaczy, że wędkarski świat jest unikalną formą umysłowej rozpaczy.. Sławku szanowny, mam nieodparte wrażenie, coś na pograniczu pewności, że opisujesz siebie.. Nieprawdaż? Jeśli zajdzie potrzeba, rozwinę myśl. Lecz tak wybitnie inteligentna osobistość chyba nie potrzebuje surfera. Zresztą, sam waść to napisałeś 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hvast Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 Sławek ma internet na Aleksandrowskiej czy znów uciekł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 Opcja 1Przekazać wszystkie prawa i obowiązki utrzymania należytego stanu wód i rybostanu będących własnością państwa jednostkom organizacyjnym Skarbu Państwa, ewentualnie jednostkom samorządowym. Wówczas postulaty:- woda powierzchniowa jest wyłączną własnością właściciela gruntu pod nią,- właściciel wody dowolnie nią rozporządza,- wędkowanie w wodach należących do Skarbu Państwa jest dozwolone dla wszystkich obywateli na określonych zasadach (posiadaczom karty wędkarskiej, którzy wykupią zezwolenie na wędkowanie w konkretnym zbiorniku, na określonym odcinku rzeki itp.),- wodami i rybostanem należącymi do Skarbu Państwa zarządza jednostka organizacyjna do tego powołana,- wody należące do Skarbu Państwa nie podlegają dzierżawie,- Skarb Państwa może powierzyć obowiązki utrzymania właściwego stanu wód i rybostanu jednostkom samorządowym (powiaty, gminy),- unicestwić zapis "o powszechnym korzystaniu z wód śródlądowych". Opcja 2Drastyczna zmiana sposobu funkcjonowania PZW. Wówczas postulaty wyglądają tak:- czas zakończyć fikcję 650 tysięcy członków związku,- na ewentualnych członków stowarzyszenia należy nałożyć obowiązek działania obostrzony restrykcjami wykluczenia,- należy rozpocząć sprzedaż zezwoleń okresowych na konkretne zbiorniki i obwody rybackie wszystkim posiadaczom karty wędkarskiej na zasadach komercyjnych,- należy przeprowadzić kontrolę wszystkich okręgów PZW przez organy do tego powołane (prezydenci miast, wojewodowie),- należy zlikwidować PZW jako organizację ogólnokrajową (okręgi posiadają niezależną osobowość prawną, ZG jest całkowicie zbędny, wręcz szkodliwy),- należy zlikwidować cały majątek związkowy, jego poszczególne elementy przekazać okręgom, na których terenie się znajdują, ewentualnie okręgom, które faktycznie nimi zarządzają. Postulaty ogólne, bez związku z opcjami:- operaty rybackie powinny być zlecane i kontrolowane przez jednostki Skarbu Państwa, opracowywane przez jednostki naukowe (nie przez pojedynczych ichtiologów) na podstawie rzetelnych odłowów kontrolnych i dokumentacji połowowej z ostatnich lat,- kontrola realizacji operatów minimum raz w roku, na podstawie dokumentacji i rzeczywista obecność przedstawicieli jednostki kontrolnej w trakcie każdego zarybienia,- certyfikacja ośrodków zarybieniowych dostarczających materiał do zarybień wód Skarbu Państwa (prywatni właściciele niech robią, co chcą na swoich wodach),- kontrola produkcji, sprzedaży i zakupu materiału zarybieniowego w certyfikowanych ośrodkach zarybieniowych, minimum raz w miesiącu. Na razie tylko tyle i aż tyle. Jeśli potrzebne uzasadnienia i analiza skutków poszczególnych postulatów, to postaram się wyjaśnić. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 Punkt zaczepienia jest i obiecuję,że mój serdeczny kolega,który mieszka w Wa-wie się tym zajmie.IM WIĘCEJ ZROBIMY SZUMU W TEJ SPRAWIE,TYM BARDZIEJ TYŁKI NA TWARDEJ BĘDĄ SIĘ MARSZCZYĆ...I MOŻE W KOŃCU ZROZUMIEJĄ,ŻE TO ONI SĄ DLA NAS,A NIE MY DLA NICH! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 Sądząc po głosach członków - to woblery z Bielska wcale nie idą.. a Trout Unlimited w Polsce nie zaistnieje nigdy, kompletnie przenigdy.Lećta na socjal.. albo idźta do polityków żebrać..choć petycja też jest całkiem gites, albo nawet tenteges..Nic nie robienie też jest w porzo..tak samo jak chlipen szlochen na jutubie.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 Sądząc po głosach członków - to woblery z Bielska wcale nie idą.. a Trout Unlimited w Polsce nie zaistnieje nigdy, kompletnie przenigdy.Lećta na socjal.. albo idźta do polityków żebrać..choć petycja też jest całkiem gites, albo nawet tenteges..Nic nie robienie też jest w porzo..tak samo jak chlipen szlochen na jutubie.. Zacytuję klasyka ; " OGARNIJ SIĘ"! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 Z całym szacunkiem Sławku...ale poziom "trollingu" oraz szyderstwa z kolegów w Twoich wpisach jest wprost proporcjonalny do problemu z PZW jaki jest w Polsce.Ja się czuję urażony Twoimi wpisami...taki przykład dajesz młodszym pokoleniom...?Nie wiem jak mam postrzegać Twoją osobę i jakże "pięknie zakodowane przesłanie" Twoich wpisów... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek Płochocki Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 Opcja 1Przekazać wszystkie prawa i obowiązki utrzymania należytego stanu wód i rybostanu będących własnością państwa jednostkom organizacyjnym Skarbu Państwa, ewentualnie jednostkom samorządowym. Wówczas postulaty:- woda powierzchniowa jest wyłączną własnością właściciela gruntu pod nią,- właściciel wody dowolnie nią rozporządza,- wędkowanie w wodach należących do Skarbu Państwa jest dozwolone dla wszystkich obywateli na określonych zasadach (posiadaczom karty wędkarskiej, którzy wykupią zezwolenie na wędkowanie w konkretnym zbiorniku, na określonym odcinku rzeki itp.),- wodami i rybostanem należącymi do Skarbu Państwa zarządza jednostka organizacyjna do tego powołana,- wody należące do Skarbu Państwa nie podlegają dzierżawie,- Skarb Państwa może powierzyć obowiązki utrzymania właściwego stanu wód i rybostanu jednostkom samorządowym (powiaty, gminy),- unicestwić zapis "o powszechnym korzystaniu z wód śródlądowych". Opcja 2Drastyczna zmiana sposobu funkcjonowania PZW. Wówczas postulaty wyglądają tak:- czas zakończyć fikcję 650 tysięcy członków związku,- na ewentualnych członków stowarzyszenia należy nałożyć obowiązek działania obostrzony restrykcjami wykluczenia,- należy rozpocząć sprzedaż zezwoleń okresowych na konkretne zbiorniki i obwody rybackie wszystkim posiadaczom karty wędkarskiej na zasadach komercyjnych,- należy przeprowadzić kontrolę wszystkich okręgów PZW przez organy do tego powołane (prezydenci miast, wojewodowie),- należy zlikwidować PZW jako organizację ogólnokrajową (okręgi posiadają niezależną osobowość prawną, ZG jest całkowicie zbędny, wręcz szkodliwy),- należy zlikwidować cały majątek związkowy, jego poszczególne elementy przekazać okręgom, na których terenie się znajdują, ewentualnie okręgom, które faktycznie nimi zarządzają. Postulaty ogólne, bez związku z opcjami:- operaty rybackie powinny być zlecane i kontrolowane przez jednostki Skarbu Państwa, opracowywane przez jednostki naukowe (nie przez pojedynczych ichtiologów) na podstawie rzetelnych odłowów kontrolnych i dokumentacji połowowej z ostatnich lat,- kontrola realizacji operatów minimum raz w roku, na podstawie dokumentacji i rzeczywista obecność przedstawicieli jednostki kontrolnej w trakcie każdego zarybienia,- certyfikacja ośrodków zarybieniowych dostarczających materiał do zarybień wód Skarbu Państwa (prywatni właściciele niech robią, co chcą na swoich wodach),- kontrola produkcji, sprzedaży i zakupu materiału zarybieniowego w certyfikowanych ośrodkach zarybieniowych, minimum raz w miesiącu. Na razie tylko tyle i aż tyle. Jeśli potrzebne uzasadnienia i analiza skutków poszczególnych postulatów, to postaram się wyjaśnić.Druga opcja podoba mi się bardzo. Szczególnie to "ZG jest całkowicie zbędny,wręcz szkodliwy" Może kiedyś... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 Let's do it 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Urażony.. Ja jestem przerażony poziomem debaty i wnioskowania januszów wędkarskiego świata. Ale idźcie śmiało naprzód z wyciągniętą ręką. Przypadkiem nic samemu nie róbcie. Zażądajcie, a a manna sama spadnie, posprzątają wam , przypilnują.. nawet napuszczają bąków. Dzieci specjalnej troski zawsze ktoś utuli..choćby nawet udając.. A czym niby sołtys/burmistrz/gryzipiór jakiś różnić się będzie od pogardzanego zarządu głównego, który "od zawsze" za wszystkich powinien odwalić robotę? Ślepa, tępa nienawiść wędkarskiego świata tylko zmieni obiekt.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Albo jeszcze się nie obudziłem albo opcja 1 wygląda na kontynuację opcji 2, a nie alternatywę dla niej.Oprócz partii rządzącej warto byłoby pogadać z Kukizami. W rozmowie z pierwszymi chyba dobrze położyć nacisk na to co lubią czyli dekomunizację. Drudzy już takimi niszowymi ustawami się zajmowali, zajmują - lecznicza marihuana, ustawa o broni i amunicji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Urażony.. Ja jestem przerażony poziomem debaty i wnioskowania januszów wędkarskiego świata. Ale idźcie śmiało naprzód z wyciągniętą ręką. Przypadkiem nic samemu nie róbcie. Zażądajcie, a a manna sama spadnie, posprzątają wam , przypilnują.. nawet napuszczają bąków. Dzieci specjalnej troski zawsze ktoś utuli..choćby nawet udając.. A czym niby sołtys/burmistrz/gryzipiór jakiś różnić się będzie od pogardzanego zarządu głównego, który "od zawsze" za wszystkich powinien odwalić robotę? Ślepa, tępa nienawiść wędkarskiego świata tylko zmieni obiekt.. Czym się będzie różnić?Ciężko będzie się przekonać, bo ci co są nie oddadzą dobrowolnie koryta żeby móc to sprawdzić.Co do przerażenia debatą to ja jestem też załamany ale Twoim szufladkowaniem wszystkich do jednego poziomu, w ten sposób nic nie zdziałasz.Sławek proszę, po prostu wskaż kierunek działań, co według Ciebie ma robić ten "Janusz Wędkarskiego Świata", a nie tylko siejesz defetyzm, ukierunkuj ludzi w prostych słowach jak trzeba działać. PozdrawiamMilupa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Urażony.. Ja jestem przerażony poziomem debaty i wnioskowania januszów wędkarskiego świata. (...)I mam wrażenie, że z tego przerażenia popuszczasz. Bo wyłącznie niemiły zapaszek po Twoich, szanowny, wpisach pozostaje... Chcesz mentorzyć, daj choć czasem pozytywny przykład, merytoryczną podpowiedź, a najlepiej - opisz, co dobrego zrobiłeś. Dla dobra pogardzanego pospólstwa. Może znajdziesz naśladowcę? Albo i kilku? I świat idzie ku lepszemu... Zamiast tego SOB z uporem godnym lepszej sprawy usiłuje nam wszystkim prawić pedagogikę wstydu. Wzorem niektórych przedstawicieli narodu podobno wybranego i co poniektórych, głupich, kobiet. Z tonem wyższości w głosie krzyczy - "Wstydźcie się!!!" Nie wiem jak Wy, szanowni koledzy, ja szczególnych powodów do wstydu nie odczuwam. Wiele spraw ku pożytku wędkarskiego światka inicjowałem, w mnóstwie innych również uczestniczyłem. I robię to nadal. Póki sił starcza.Tej dyskusji przyglądam się bez szczególnych emocji, nie jest ona pierwszą i nie jest też ostatnią, jaka się na jerku odbyła na ten temat. Zdając sobie sprawę, że zza klawiatury, na hobbystycznym portalu, trudno jest zreformować wędkarstwo w Polsce, wśród nierealnych lub infantylnych projektów trafiają się jednak sensowne pomysły, które zasługują na wspieranie i realizację. I takich kibicując oczekuję. A gdy pojawią się wpisy zostawiające niemiły zapaszek, reagować, jak to moderator, będę. Uchylając lufcik, a i zmiotką co grubsze fragmenty usuwając 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Ależ Piotrek, podstawiam tylko dla sprawdzenia lustro i odbicie jest równie przerażające. Nic literalnie nie stoi na przeszkodzie, aby prostych spraw leżących całkowicie w naszym zasięgu nie zwalać na innych.Kiedy targam - raczej kiedy targałem - rękaw z selektami, kupionymi za swoje - a jakże, spotykałem "moich" bardziej wyzwolonych kolegów którzy potrafili bez wysiłkowo z tego dobra korzystać. I chawde im.. I kiedy widzę setki ogryzionych do imentu rzek, jezior bez żadnego opiekuna ani użytkownika i czytam te nieustanne pienia i lamenty ludzi kompletnie bez właściwości, bez jaj, wolnych od jakiejkowiek formy inwencji prócz domagania się !weźcie i nam zróbcie! - czyż nie należy być przeciw ?Myśliwi dają radę, Niemcy dają radę, nawet byle krajowe KTR-y sobie świetnie z gospodarowaniem i zarządzaniem radziły.My skiełczymy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sayonara Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Z drobną nutką smutku stwierdzam że SOB ma rację we wszystkim co powyżej napisał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi