Skocz do zawartości
  • 0

Silnik elektryczny (w tym dziobowy) a zakłócenia echosondy

daras

Pytanie

Witam wszystkich,mam pytanie do użytkowników silników elektrycznych i echosond.Zakupiłem właśnie używany silnik Neraus 55lb z maxymizerem.

Sam silnik działa bez zarzutu ale pojawia się problem po podłączeniu echosondy.Wygląda to tak że silnik zakłóca pracę sondy,nagle przestaje mierzyć

głębokość a na wyświetlaczu zamiast linii dna są pionowe paski,przy przełączeniu ma maxa sonda potrafi wskazywać głębokość 130 m,ale gdy wyłączę silnik wszystko wraca do normy.

Sonda to Fish Mark 320.Co może powodować w silniku

takie zakłócenia,może to wina maxymizera.Spotkał się ktoś z czymś takim??

Proszę o podpowiedz bo sezon coraz bliżej.Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mówisz, że zakłócenia pojawiają się jak przekręcisz manetką, chyba sam sobie odpowiadasz na pytanie, czyż nie?

Nie, jak przekręcę manetką mają miejsce przynajmniej 3 zjawiska:

- emisja dźwieków z silnika do wody, możliwe że również w paśmie ultradźwięków,

- pobór prądu przez silnik z akumulatora,

- emisja promieniowania elektromagnetycznego przez silnik i okablowanie.

Będę starał się dociec, które z nich zakłóca echosondę, ale na ten moment nie jest to oczywiste.

Jestem przygotowany na zakup dodatkowego akumulatorka, nawet już miałem go zamówić, ale będzie głupio jak go kupię i nic to nie pomoże.

Dlatego ewentualne doświadczenia kolegów z podobnym problemem, byłyby cenną wskazówką.

Edytowane przez SzymonK

• 0

Panowie, zakłócenia które opisuje kolega @SzymonK bardzo często są wynikiem iskrzących szczotek w silniku elektrycznym. Echosondy zbierają hałas elektryczny generowany przez różne urządzenia na łodzi. Do najpopularniejszych należą właśnie iskrzące szczotki oraz świece iskrowe w silnikach spalinowych. Natomiast bardzo rzadko przyczyną jest akumulator. Lepsze echosondy Humminbirda ( wszystkie z Side Imaging) posiadają na kablu zasilania (PC11) tłumik szumów który dosyć skutecznie tłumi zakłócenia z układu zasilania, mogące mieć wpływ na pracę w wysokich częstotliwościach 455/800kHz

• Like 1

• 0

Silnik jest nowy, ale być może ten typ tak ma i od nowości iskrzy, w końcu to chińczyk.

Czyli to by było zakłócenie elektromagnetyczne, wzbudzające prąd w kablu zasilającym, w kablu od czujnika i w samej sondzie.

Są na to jakieś rady? Np. owinięcie kabli ekranem z folii alu?

• 0

Sprawdź czy masz zakłócenia jak płyniesz na maksa. Silniki z maksymizerem pobierają prąd impulsowo ale gdy ustawisz maksymalną prędkość to pobór impulsowy zamienia się w ciągły, zakłócenia powinny zniknąć. Miałem te problemy z silnikiem Minn Kota oraz z humminbird 998 z tym że zakłócenia widoczne były tylko podczas odtwarzania zapisu na kompie. W tym przypadku zamontowanie drugiego aku pomogło.

• 0

Przy płynięciu na maksa zakłócenia też są,

jak wyjmę silnik z wody i go włączę to zakłócenia są mniejsze niż z silnikiem pod wodą, ale całkiem nie znikają.

Zamontowanie czujnika sondy na dziobie też nie pomogło.

Dodam ten akumulator i zobaczę jak będzie.

• 0

Zaklocenia odczytu sondy sa najczesciej z 2 powodow: umieszczenia czujnika w takim m-cu, ktore "zbiera" zaklocenia - babelki powietrza, nadmierne drgania, itp.....oraz.....zaklocenia od napedu oraz ewentualnie innych urzadzen bedacych na wyposazeniu lodki.

Jezeli chodzi o plywanie mala lodka to najlepszym rozwiazaniem jest zakup malego aku zelowego z ladowarka, odpada stosowanie bezpiecznikow (w zasadzie) i drzenie, ze po podlaczeniu do skrzynki elektr. na lodce wystapia jakies przeciazania, ktore zniszzca delikatna elektronike.

Natomiast w przypadku sporych i duzych lodek staralbym sie, aby sprawny byl caly uklad elektryczny i dazylbym do mozliwosci podlaczenia pod skrzynke wszystkich urzadzen.

Lodki takiej nie posiadam ale wiem, ze sa dostepne rozne uklady przeciwprzepieciowe/ antyzakloceniowe...bowiem akumulatora bym sie tutaj nie czepial a glownie silnika (mozliwe przyczyny zostaly podane), poprawnosci polozenia instalacji i jej stanu, wszystkiego co moze spowodowac skokowosc, zmiennosc obciazenia aku, ktory jak jest wspolny dla wszystkich urzadzen przenosi te zaklocenia dalej...akurat sonda jest idealnym transmiterem tych zaklocen z powodu swojej konstrukcji.

Gumo

• 0

Nie wiem jak to jest od 15lat mam echo zawsze podłączone pod główne akku i nigdy z tym nie było problemów. Aktualnie akku 100Ah sinik 70 kucy z alternatorem dającym do 25A prądu,wszystko na nim wisi i nic się nie dzieje. Sprzętu mam sporo więc coś powinno się dziać a tu nic sonar wklejony w dno kiedyś zalewałem komorę wodą od dłuższego czasu nie robię tego bo niema takiej potrzeby. jak by tak było ze odbiorniki zakłócają pracę echa coś by szwankowało jak wszystko uruchomię, bo akku w tedy ledwo zipie i nic.

• 0

Najwyrazniej brak problemow sprzetowo-przylaczeniowych na Twoim pokladzie. ;)

Najwyrazniej, jak widac w szerszej perspektywie sie zdarzaja. Ja dorobilem sobie wyjscie ale dotad nie zdarzylo mi sie uzyc - a korcilo zeby lodowke zalaczyc, swiatlo....

Jedna uwaga - jak podlaczyc zarowke pod to wyjscie to nie swieci ona w sposob stabilny lecz widac jakby lekkie miganie - prad jest wyprostowany w sposob 1 polowkowy zapewne i zeby to dzialalo w innych urzadzeniach trzeba jeszzce uzyc akumulatora, ktory "wygladzi" charakterystyke U/I.

Nie chce mi sie targac... B)

Gumo

• 0

Dzisiaj miałem podobny problem do opisywanego w tym wątku. Zapomniałem zabrać osobnej baterii do echosondy. Podłączyłem więc do akumulatora od silnika i zaczęły się cuda na kiju :). Echosonda zwariowała. Ryb na ekranie było więcej niż wody. Nawet GPS szwankował. Okazało się, że płynę po lądzie. Gdyby nie to forum, to pewnie rozważałbym reklamację sprzętu i wyszedłbym na.........Nie wiem na kogo :)