Skocz do zawartości
  • 0

Silnik elektryczny (w tym dziobowy) a zakłócenia echosondy

daras

Pytanie

Witam wszystkich,mam pytanie do użytkowników silników elektrycznych i echosond.Zakupiłem właśnie używany silnik Neraus 55lb z maxymizerem.

Sam silnik działa bez zarzutu ale pojawia się problem po podłączeniu echosondy.Wygląda to tak że silnik zakłóca pracę sondy,nagle przestaje mierzyć

głębokość a na wyświetlaczu zamiast linii dna są pionowe paski,przy przełączeniu ma maxa sonda potrafi wskazywać głębokość 130 m,ale gdy wyłączę silnik wszystko wraca do normy.

Sonda to Fish Mark 320.Co może powodować w silniku

takie zakłócenia,może to wina maxymizera.Spotkał się ktoś z czymś takim??

Proszę o podpowiedz bo sezon coraz bliżej.Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Teraz i ja się dołączę do tematu.

Haibo m200 podpięty pod 2x100ah. W coverze garmin 7sv podpięty do własnego źródła prądu 20ah.

Na downview działa ok, jak dam klasyczny widok - nic nie widać. Wylacze silnik to wraca do normy. Urządzenia w pewnej odległości od siebie. Silnik i przetwornik na jednej pawęży. Problemu nie było w mixie z Haswingiem 2hp.

Jakieś pomysły? Jakieś rozwiązania ?

Uziemnij minus na aku od echa (np kabelkiem dotknij minusa na echu i wody lub innego metalowego elementu który styka się z wodą na Twoim plywadle) i zobacz czy pomoże

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Edytowane przez SzymusS
  • Like 1

• 0

Odsunąć maksymalnie od siebie kable z silnika i echa, oddalić.na Maxa xdcr od silnika .

to nie pomogło

Uziemnij minus na aku od echa (np kabelkiem dotknij minusa na echu i wody lub innego metalowego elementu który styka się z wodą na Twoim plywadle) i zobacz czy pomoże

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Podłączę i wypróbuję w weekend. Edytowane przez michcio

• 0

Napiszę jak rozwiązałem mój problem.

Najważniejsza rzecz to kabel uziemienie który wychodzi jako trzeci z echosondy. Podłączyłem go do uchwytu przetwornika. Dokupilem dwa filtry ferrytowe po 8 pln sztuka i teraz głównie dzięki uziemieniu mam obraz igła. Serio. Super obraz bez żadnych zakłóceń.

Pozdrawiam.

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

Panowie jak jest teraz z tymi zakłóceniami coś się poprawiło? Chce kupić jakiś silnik (doraźnie) do 1500zl.. kiedyś kiedyś miałem osapiana 55 max i faktycznie siał na echo ale tylko pod wspólnym ako,na osobnym dla echo było cacy,czy to po prostu na zasadzie loterii?

• 0

A ja od lat używam maksymizerów zewnętrznych własnej. Zmontowałem ich parę sztuk. Koszt takiego urządzenia mieści się w 100 zł. A za 150 zł mam maksymizer z miernikiem mocy i pracy. Super sprawa

Teraz jestem w trakcie składania takiego regulatora sterowanego pilotem na bazie:

https://pl.aliexpress.com/item/4000469263187.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.6ac45c0fmsZ682

Dokładam do tego miernik pracy i mocy

https://pl.aliexpress.com/item/32746253460.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.6ac45c0fmsZ682

Tak za 150 zł mam urządzenie kontrolujące zużycie akumulatora oraz sterujące prędkością silnika :)

Edytowane przez Domator

• 0

A ja od lat używam maksymizerów zewnętrznych własnej. Zmontowałem ich parę sztuk. Koszt takiego urządzenia mieści się w 100 zł. A za 150 zł mam maksymizer z miernikiem mocy i pracy. Super sprawa

Teraz jestem w trakcie składania takiego regulatora sterowanego pilotem na bazie:

https://pl.aliexpress.com/item/4000469263187.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.6ac45c0fmsZ682

Dokładam do tego miernik pracy i mocy

https://pl.aliexpress.com/item/32746253460.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.6ac45c0fmsZ682

Tak za 150 zł mam urządzenie kontrolujące zużycie akumulatora oraz sterujące prędkością silnika :)

Cieszę się z udanych projektów, niemniej temat dotyczy zakłóceń, które powstają przy pracy układu elektronicznego. 

• 0

Cieszę się z udanych projektów, niemniej temat dotyczy zakłóceń, które powstają przy pracy układu elektronicznego. 

No tak przepraszam ! Zapomniałem zupełnie dodać, że nie mam dzięki temu żadnych zakłóceń echosondy !

Teraz już chyba jest ściśle na temat ! :)

Edytowane przez Domator

• 0

Ten licznik energii dc/ watomierz, z linku jak wytrzyma 150A przy 12v to się zapisuję na balet :)

Chcę jeszcze sprawdzić taki na 200A https://pl.aliexpress.com/item/32967162864.html?spm=a2g0o.cart.0.0.4be43c0054GQMl&mp=1

pod kątem czy w połączeniu z maksymizerem , nie daje zakłóceń echosondy. Spróbować zawsze warto.

Edytowane przez Domator

• 0

Panowie jak jest teraz z tymi zakłóceniami coś się poprawiło? Chce kupić jakiś silnik (doraźnie) do 1500zl.. kiedyś kiedyś miałem osapiana 55 max i faktycznie siał na echo ale tylko pod wspólnym ako,na osobnym dla echo było cacy,czy to po prostu na zasadzie loterii?

Kup silnik ze zwykłem przełącznikiem i spraw sobie zewnętrzny maksymizer. To powinno rozwiązać problem. !

• 0

Cześć. Mam problem z bocznym widzeniem na Echosondzie Raymarine Element 9. Po włączeniu silnika elektrycznego Haibo M150 obraz przy użyciu technologii 1.2khz zostaje straszenie pocięty w paski.

Dodam że echosonda ma oddzielne zasilanie i kable się nigdzie nie dotykają.

Sprawdziłem również na drugim takim samym silniku i jest ten sam problem. Haibo to silnik bezszczotkowy a echosonda ma częstotliwość 1.2khz. Oddalenie czy obniżenie przetwornika nic nie daje.

Panowie z Raymarine w Polsce niewiedzą co z tym zrobić i na chwilę obecną nie mogą pomóc. Czy można założyć jakiś filtr który by pomógł?

Można na stałe ustawić na silniku najwyższe obroty. W wielu modelach prąd płynie wtedy bezpośrednio do silnika z pominięciem maksymizera. Aby mieć możliwość sterowania obrotami zamontuj zewnętrzny maksymizer daleko od echa. Jeśli natomiast silnik na maksymalnych obrotach także korzysta z maksymizera to można  wtedy zmostkować maksymizer w silniku i używać zewnętrznego. Powinno pomóc.

• 0

Poleci mi ktoś może silnik elektryczny z maksymizerem, w okolicach 55lbs ktory na pewno nie zakłóca echosondy? Mam Osapiana i taka tragedia, że normalnie szok. Cokolwiek bym nie robil, jak dziala maksymizer, nie dziala echo. Jedyne opcje to silnik na maks albo wyłączony całkowicie. Jednak trochę trolluje i przydałby się bardzo maksymizer. Echo to Striker 9sv.

• 0

....albo echo zmień. Na hb Helix 1gen nie miałem jakiś większych problemów, owszem przy zwiększaniu obrotów cień mgły padał na sonar boczny, w sprzęcie simrad -praktycznie nie widać na ekranie problemów. Pływam również z Osapianem z tym "maxymizerem" wklejonym.

• 0

W sumie to mógłbym tego Strikera 9sv zamienić na Hook reveal 9 tripleshot... podejrzewam, ze i na plus by mi obraz dna poszedl, jednak czy na pewno nie pogryzie sie z maksi?

Nikt nie da głowy a nawet palca. Maxymizery do osapianów to produkcja własna - dystrybutora, może coś jest nie tak z nim i kicha, będzie siał. Nie możesz odwiedzić kolegi, który ma echo z silnikiem swym albo na odwrót- załoganta z własnym echem zaprosić do siebie?