Skocz do zawartości
  • 0

Silnik elektryczny (w tym dziobowy) a zakłócenia echosondy

daras

Pytanie

Witam wszystkich,mam pytanie do użytkowników silników elektrycznych i echosond.Zakupiłem właśnie używany silnik Neraus 55lb z maxymizerem.

Sam silnik działa bez zarzutu ale pojawia się problem po podłączeniu echosondy.Wygląda to tak że silnik zakłóca pracę sondy,nagle przestaje mierzyć

głębokość a na wyświetlaczu zamiast linii dna są pionowe paski,przy przełączeniu ma maxa sonda potrafi wskazywać głębokość 130 m,ale gdy wyłączę silnik wszystko wraca do normy.

Sonda to Fish Mark 320.Co może powodować w silniku

takie zakłócenia,może to wina maxymizera.Spotkał się ktoś z czymś takim??

Proszę o podpowiedz bo sezon coraz bliżej.Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Niestety nie mam nikogo z lepszym echo albo lepszym silnikiem. Bieda Panie jest bieda... dlatego dopytuje się o jakieś sprawdzone typy.

Najbezpieczniejszy wariant to w takim razie silnik na przełącznikach, jak Adam pisał+ dodatkowy aku i popłyniesz dalej i taniej niż maxi. 

• 0

Poleci mi ktoś może silnik elektryczny z maksymizerem, w okolicach 55lbs ktory na pewno nie zakłóca echosondy? Mam Osapiana i taka tragedia, że normalnie szok. Cokolwiek bym nie robil, jak dziala maksymizer, nie dziala echo. Jedyne opcje to silnik na maks albo wyłączony całkowicie. Jednak trochę trolluje i przydałby się bardzo maksymizer. Echo to Striker 9sv.

post wyżej napisałem by zrobić sobie maksymizer zewnętrzny.

• 0

Poleci mi ktoś może silnik elektryczny z maksymizerem, w okolicach 55lbs ktory na pewno nie zakłóca echosondy? Mam Osapiana i taka tragedia, że normalnie szok. Cokolwiek bym nie robil, jak dziala maksymizer, nie dziala echo. Jedyne opcje to silnik na maks albo wyłączony całkowicie. Jednak trochę trolluje i przydałby się bardzo maksymizer. Echo to Striker 9sv.

kupowanie silników z maksymizerem to porażka. Albo zakłócają echo, albo piszczą.

Najlepiej mieć maksymizer zewnętrzny.

Edytowane przez Domator

• 0

OK, jak, gdzie kupić? Jakies info, link?

Zaczynałem od takiego co miał 12 kHz częstotliwości PWM ale niemiłosiernie wtedy piszczy silnik. Wydawał wtedy dźwięki o częstotliwości  12 kHz. To było nie do wytrzymania.

Zacząłem więc eksperymentować i kupiłem takowy:

https://allegro.pl/oferta/regulator-obrotow-do-silnika-dc-10-50v40a-z-galka-6748857625

Nie było piszczenia, nie było zakłóceń na echu, ale te obiecane 40 A w specyfikacji nie do końca się sprawdzało.

Kolejno kupiłem:

https://allegro.pl/oferta/regulator-obrotow-do-silnika-dc-10-50v-60a-z-galka-7161288508?snapshot=MjAxOC0wNi0yMFQxODoxNzo0Ni44NjlaO2J1eWVyO2VjZTVjZWNlZTg3YzNjNmU3MjgxZjg2ZGRlODQxMTVlMzE4NzgxNzdhMjIwYjlmMmRlNTk5YjQ1MzhlZjlmNjY%3D

Wszytko było i jest OK . Te 60A to także fikcja, ale tak do  40 A jest spoko.

Warto do tego dołożyć: miernik mocy i energii :

https://pl.aliexpress.com/item/32906975835.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27425c0fDX4ZP5

lub :

https://pl.aliexpress.com/item/4000049947397.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27425c0fDX4ZP5

Ostatnio kupiłem dwa regulatory :

https://pl.aliexpress.com/item/4000177011687.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.6af25c0fyztdTq

oraz taki sterowany pilotem:

https://pl.aliexpress.com/item/4000469263187.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27425c0fDLuD3z

Wydają się być OK. Ale jeszcze ich na 100 % nie sprawdziłem.

Ten z pilotem ma super możliwości (płynny start i zatrzymanie, odwrócenie obrotów + kupę innych ustawień)

Jak dołożysz do niego :

https://pl.aliexpress.com/item/33037262861.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27425c0fwA4UC7

Masz super zestaw. Łącznie ze zużytymi Wh lub Ah .

Wszystkie te regulatory  mają częstotliwość pracy PWM 15 kHz lub więcej.  Nie słychach ich i nie dają zakłóceń.

Spotkałem gdzieś (ale nie pamiętam gdzie) taki  z regulowaną częstotliwością. Wtedy można by poeksperymentować i dobrać najlepszą.

Pogrzebie trochę w necie i jak znajdę to podam linka.

• 0

No bo każdy silnik sterowany maksymizerem wydaje dźwięk. W tym ultra i infradźwięki.  Echosonda także ma zasadę działania opartą na falach. Jedno z drugim może się nakładać, a sonar odbierać dźwięki wydawane przez silnik.

jeśli np masz maksymizer mający  12 kHZ to ten dźwięk słychać (takie piszczenie), ale jak masz powyżej 15 kHZ to tylko super ucho to usłyszy. Zakres słyszalności ludzkiego ucha jest w granicach od 20 Hz do 16 kHz.

A takie jak moje to odbiera od 100 Hz do 14 kHz. ale taki sonar to być może  "słyszy" i się "wkurza".

Ale jaki jest mechanizm zakłóceń przez akumulator trudno powiedzieć.

Prądy wsteczne generowane przez silnik sterowany regulatorem powinny być wychwytywane by nie uszkodzić tego urządzenia. A w ich powrót  do akumulatora  jakoś nie mogę uwierzyć.

• 0

Ja mam 2x55ah i kurcze nie chce miec więcej ze wzgledu na wagę tego wszystkiego. Łączę je rownolegle, a w nocy oba ładuję oddzielnym prostownikami, na rano zawsze gotowe. Dziala idealnie, nosić tez calkiem bo na dwie rece. Dla mnie odpada kolejny akumulator.

Oddzielny maksi to jakies rozwiązanie, ale tez noe tak wygodne jak działający komplet.

Jakies inne pomysly?

• 0

Ja mam 2x55ah i kurcze nie chce miec więcej ze wzgledu na wagę tego wszystkiego. Łączę je rownolegle, a w nocy oba ładuję oddzielnym prostownikami, na rano zawsze gotowe. Dziala idealnie, nosić tez calkiem bo na dwie rece. Dla mnie odpada kolejny akumulator.

Oddzielny maksi to jakies rozwiązanie, ale tez noe tak wygodne jak działający komplet.

Jakies inne pomysly?

coś za coś :) nie ma tak by mieć wszystko. Przekalkuluj i wybierz co dla Ciebie najlepsze . !

• 0

A jakas modyfikacja tego maxi? Przecież można to rozkręcić, cos podmienić, zmienic częstotliwość? Jeszcze duzo gwarancji, ale w przypływie desperacji bym zaryzykował. Jakieś tam zdolnosci lutowania sa i sprzęt tez...

Nie wiadomo, czy w tym silniku regulator ma opcje zmiany częstotliwości. A czy silnik piszczy zmieniając ton przy zmianie obrotów ?