Skocz do zawartości
  • 0

Silnik elektryczny (w tym dziobowy) a zakłócenia echosondy

daras

Pytanie

Witam wszystkich,mam pytanie do użytkowników silników elektrycznych i echosond.Zakupiłem właśnie używany silnik Neraus 55lb z maxymizerem.

Sam silnik działa bez zarzutu ale pojawia się problem po podłączeniu echosondy.Wygląda to tak że silnik zakłóca pracę sondy,nagle przestaje mierzyć

głębokość a na wyświetlaczu zamiast linii dna są pionowe paski,przy przełączeniu ma maxa sonda potrafi wskazywać głębokość 130 m,ale gdy wyłączę silnik wszystko wraca do normy.

Sonda to Fish Mark 320.Co może powodować w silniku

takie zakłócenia,może to wina maxymizera.Spotkał się ktoś z czymś takim??

Proszę o podpowiedz bo sezon coraz bliżej.Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Maciek, odległość ma mało do rzeczy. Możesz sobie przełożyć przetwornik na dziób, i też może siać. Raz był przypadek, że u jednego kolegi siało w echu na dziobie, przez kable od wyciągarki. Mimo że nie działała, to przewody pełniły w tym przypadku funkcję anteny, a przewód od przetwornika leżał obok.  Problemem jest to, że większość maxi sieje po zasilaniu, przebiegi zmienne generują przesłuchy na kablach i stąd takie kwiatki. Dziobówki mają to jakoś inaczej rozwiązane, bo i często mają zabudowany przetwornik, który działa bez zakłóceń.

HB ma dodatkowo ekranowane przetworniki do dziobowców. Co do pozostałych spraw- pewnie jest tak jak piszesz co do zasady. Ja ostatnio na dziobie siedzię, przetwornik 33sd 30cm od pędnika xi- absolutny brak zakłóceń. Jak dojdzie do mnie gt30, posadzę go w tym samym miejscu i sprawdzę. 

• 0

Koledzy,mam silnik Osapian 45 z maksymizerem i będę kupował echo Lowrance HOOK Reveal 7.Czy macie podobny zestaw i problemy z zakuceniami na echu?

Mam 55 z maxi i Reveal 9. Żadnych niepokojących objawów. Odległość silnika od przetwornika 40 cm. Oczywiście odrębne zasilanie i sklarowane przewody.

• 0

Czy pływał ktoś z zestawem Minnkota Traxxis 55 lb (z maximizerem) oraz HELIX 9 CHIRP MEGA SI+ GPS G3N ? Zwłaszcza na większych głębokościach - powyżej 10 metrów.

Ze względu na problem z Garmin echoMap 70 DV + GT-20 poważnie rozważam zmianę echo.

• 0

Pływałem na takim zestawie z tym, że Helix 10 Mega SI+GPS G3N. Ale ja nie miałem zakłóceń również na innych echosondach. Nie testowałem Garmina. Jak masz okazję to pożycz takie echo i będziesz miał pewność czy problem jest po stronie echosondy czy silnika.

• Like 1

• 0

Napiszę jak rozwiązałem mój problem.

Najważniejsza rzecz to kabel uziemienie który wychodzi jako trzeci z echosondy. Podłączyłem go do uchwytu przetwornika. Dokupilem dwa filtry ferrytowe po 8 pln sztuka i teraz głównie dzięki uziemieniu mam obraz igła. Serio. Super obraz bez żadnych zakłóceń.

1. Wie ktoś jak uziemić Garmin echoMap (70DV)? Schemat wyjść poniżej. Czy po prostu "minus" akumulatora?

2. Jaki filtr ferrytowy dobrać?

post-45636-0-25436000-1590930617_thumb.png

• 0

Wyłączyłem 2d na HDS mam tylko boczny i jest lepiej na 7",ale jeszcze ciut brakuje do ideału,sa na to jakieś filtry może? Coś przeciwzakłóceniowego?

Sprawdź w ustawieniach wyświetlania sonaru- włącz filtr zakłóceń i sprawdź, czy coś wniesie. Innej rady za bardzo nie ma

• 0

Dzięki Marcin za podpowiedź,udało się wszystko tak ustawić że obraz jest naprawdę fajnie czytelny tak 8/10,przede wszystkim wyłączyłem(zatrzymalem) 2d w HDS, ustawiłem 800 na bocznym i 455 na 7" odziwo filtry przypowierzchniowe muszą być wyłączone wtedy obraz też zrobił się lepszy,ty też korzystasz z 2 sond tak? Jak u ciebie to wygląda?

post-67348-0-72216600-1605529059_thumb.jpg

• 0

Dzięki Marcin za podpowiedź,udało się wszystko tak ustawić że obraz jest naprawdę fajnie czytelny tak 8/10,przede wszystkim wyłączyłem(zatrzymalem) 2d w HDS, ustawiłem 800 na bocznym i 455 na 7" odziwo filtry przypowierzchniowe muszą być wyłączone wtedy obraz też zrobił się lepszy,ty też korzystasz z 2 sond tak? Jak u ciebie to wygląda?

Nie,  używam tylko boczny, czasami z dwóch ekranów oraz livescope. 

• 0

Jak podłącze silnik elektryczny ( Motorguide X3 pinpoint ) i echo Raymarine Axiom 9Rv , podczas pracy silnika echo głupieje, jak wyłącze silnik wszystko OK.

Macie jakieś pomysły jak to zlikwidować ( OPRÓCZ KUPIENIA DRUGIEGO AKU) BO TO WIEM.

Nie ma innego sposobu niż kupno akumulatora nr2 lub rezygnacja z dziobówki z maksymizerem, bo to on sieje po ekranie. 

• 0

Drodzy Koledzy i Koleżanki :)

Od pewnego czasu borykam się ze sporym problemem, którego póki co, nikt nie potrafi rozwiązać :(

Dlatego proszę Was o wsparcie.

O co chodzi?

Od ponad roku jestem posiadaczem wymarzonej łodzi wędkarskiej RiverFox 420. Zakupiłem ją wraz z następującym oprzętem:

- silnik elektryczny MotorGuide R3 55lbs HT 36" 12V DIGITAL 03MT

- echosodna Garmin Striker Plus 7sv

- ładowarka EASY CHARGE 10A 12V / 24V

- akumulator Marine 60Ah 12V
- akumulator Marine 100Ah 12V

Po jakimś czasie dokupiłem również silnik dziobowy MinnKota PowerDrive.

Od pierwszego wypłynięcia borykam się z problemem zakłóceń na linii silnik elektryczny a echosonda. Według informacji jakie posiadam aku 100Ah zasila silnik elektryczny a aku 60 Ah zasila echosondę, więc to, że działają na jednym aku odpada:( Problem rozwiązał się kiedy kupiłem silnik MotorGuide bez maksymizera, ale kiedy na łodzi pojawiła się dziobówka problem wrócił jak bumerang.

Zakłócenia wyglądają tak:

https://youtu.be/GqwSaHT3I1w 

Próbowałem chyba wszystkiego:

- regulacja czułości echosondy

- zakładanie obejm ferrytowych na kable

- dodatkowego uziemienia echosondy

- odsunięcia maksymalne silnika od przetwornika

Kombinowałem we wszystkich kierunkach i dopiero podłączenie bezpośrednio silnika do akumulatora rozwiązało problem.

Dziobówka -> 

Silnik rufowy -> https://youtu.be/DFm0ODWGpSA 

Niestety takie przełączanie kabli jest dość upierdliwe i nie wierzę, że nie ma sposobu na rozwiązanie tego problemu. Pozostawienie tego podłączenie bezpośredniego też mija się z celem bo ładowarka obsługuje oba akumulatory.

Dlatego proszę Was o jedno -> POMÓRZCIE ROZWIĄZAĆ MÓJ PROBLEM

Z góry dziękuję za konkretne porady!

• 0

U mnie miałem podobnie z HB Helix, po walce zrobiłem do Helixa osobny akumulator.

Jednocześnie miałem Gpsmap 1222 i tam nie było żadnego problemu. 

A zasilenie było te same.

Po zmianie Helixa na Solixa jest wszystko super na jednym zasilaniu.

Wniosek, wyższe modele mają lepsze filtrowanie zakłóceń.

Chyba.... albo tylko u mnie. :P

• 0

Ważnym aspektem w elektryce jest ułożenie kabli.

A więc nie robimy pętelek tworzących cewki i etc. Kable powinny być układane w tory energetyczne i informatyczne. 

Przykład.   

Wysoko energetyczne nie są wszystkie razem bo się nawzajem będą zakłócać i nagrzewać. Nie odpowiednie ułożenie kabli jest przyczyną częstych pożarów. Jest na to tabelka i wzory. 

Kable nie powinny się z sobą przeplatać .

W łódce wysoko energetyczne do silnika osobnym kanałem a teleinformatyka i zasilanie tych urządzeń o małym poborze prądu osobnym kanałem. Są normy co do odległości dla każdego rodzaju i przekroju kabla w sposobie ich  montażu. Każdy kabel wytwarza pole elektromagnetyczne mniejsze lub większe. Dla tego na etapie projektowania sieci elektrycznej projektant nakazuje używać kabli ekranowanych i wiele poziomów torowisk. 

A więc nie pchamy wszystkich kabli w jedną rurę aby tylko pomieścić bo wychodzą kwiatki niespodzianki. Niektóre odbiorniki elektryczne nie mają wielkich wymagań a niektóre są bardzo czułe. Producenci urządzeń certyfikują swoje produkty w warunkach laboratoryjnych pozostawiając użytkownikowi zapewnienie zasilania wg, norm instalacji ..................

Tak na przykład ciekawostka. Kiedyś mój szef w sądzie udowodnił iż ówczesny miernik prędkości (suszarka) nie był zasilany zgodnie z instrukcją "homologowana instalacja zasilająca ."  Tak więc sposób zasilania ma istotny wpływ na urządzenia elektryczne.

Zrób instalacje trzymając się norm a nie kieszeni i będzie wszystko jak powinno. Elektryk sobie liczy , ale on zna te normy i wie jak to powinno być zrobione. Niby sześć kabli a problemów na dwa tygodnie i dodatkowych kosztów.

post-70926-0-11700900-1648796688_thumb.jpg

• 0

Wczoraj na wodzi zrobiłem kolejny i chyba ostatni test. Kupiłem nowy kabel zasilający do echosondy i nowy mniejszy akumulator 7Ah. Podłączyłem echo do tego zewnętrznego akumulatora i zakłócenia w dalszym ciągu występują :(

Czy to nie wskazuje, że przetwornik może być wadliwy/uszkodzony? Niestety nie mam skąd pożyczyć samego przetwornik aby to potwierdzić. Pozostaje jedynie droga reklamacji a sezon właśnie się rozpoczął :(

Może macie jeszcze jakieś pomysły? Mi się już one skończyły :(

Dzięki z góry za pomoc.

Edytowane przez bs13

• 0

Akumulator, kable instalacja która jest wpięta w aku od silnika elektrycznego muszą być odsunięte od tych do echa. Inaczej będą przesłuchy. To jest ciężki temat. Koledze siały kable od wyciągarki, bo były na tym samym aku co silnik. Problem w tym, że w takim przwodzie nie musi płynąć prąd, żeby działał jako antena nadawcza. Wystarczy, że jest połączony ze źródłem zakłóceń.