Skocz do zawartości
  • 0

Silnik elektryczny (w tym dziobowy) a zakłócenia echosondy

daras

Pytanie

Witam wszystkich,mam pytanie do użytkowników silników elektrycznych i echosond.Zakupiłem właśnie używany silnik Neraus 55lb z maxymizerem.

Sam silnik działa bez zarzutu ale pojawia się problem po podłączeniu echosondy.Wygląda to tak że silnik zakłóca pracę sondy,nagle przestaje mierzyć

głębokość a na wyświetlaczu zamiast linii dna są pionowe paski,przy przełączeniu ma maxa sonda potrafi wskazywać głębokość 130 m,ale gdy wyłączę silnik wszystko wraca do normy.

Sonda to Fish Mark 320.Co może powodować w silniku

takie zakłócenia,może to wina maxymizera.Spotkał się ktoś z czymś takim??

Proszę o podpowiedz bo sezon coraz bliżej.Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Czyli jestem w czarnej dupie :( Kable są puszczone oryginalnie w kadłubie. Cały zestaw (łódź, silnik, echo, aku) brałem od Fox-Boats a oni od 1,5 roku nie umieją rozwiązać mojego problemu. Garmin pewnie nie uzna reklamacji bo echo jest sprawne a Fox-Boats nie wyślą mi za free nowej innej echosondy. 

Tak czy siak bardzo dziękuję Wam za pomoc! Na Was zawsze można liczyć :)

• 0

Też walczyłem i walczyłem i w sumie przegrałem, bo Garmina nie udało mi sie sparować z żadnym silnikiem. Pomogła zmiana na Lowrance, z której to jestem bardzo zadowolony, a wszelkie problemy jak ręką odjął.

Seki jaki model tego Lowrance jeśli można spytać? 

• 0

Wczoraj na wodzi zrobiłem kolejny i chyba ostatni test. Kupiłem nowy kabel zasilający do echosondy i nowy mniejszy akumulator 7Ah. Podłączyłem echo do tego zewnętrznego akumulatora i zakłócenia w dalszym ciągu występują :(

Czy to nie wskazuje, że przetwornik może być wadliwy/uszkodzony? Niestety nie mam skąd pożyczyć samego przetwornik aby to potwierdzić. Pozostaje jedynie droga reklamacji a sezon właśnie się rozpoczął :(

Może macie jeszcze jakieś pomysły? Mi się już one skończyły :(

Dzięki z góry za pomoc.

Czy juz uziemiales akumulator?

Kiedyś mialem garmin echomap podlaczonego do tego samego aku co elektryk (mg xi3). Gdy mg działał, na echu widac było tylko dno i zakłócenia. Rozwiazanie: uziemilem '-' akumulatora (czyli od minusa aku do ktorego była podloczona dziobowka i echo, doprowadzilem kabel do konstrukcji lodzi ktora jest aluminiowa więc jest polaczenie z woda). Problem momentalnie zniknal

Później przesiadlem się na hb solix. W nim takiego problemu już nie było :)

W 2022 przesiadlem się ponownie na garmina, tym razem gpsmap. Przy pierwszym plywaniu sytuacja identyczna jak sprzed paru lat z echomap. Akurat przez lenistwo nie usunalem w międzyczasie starego kabla do uziemienia. Podpialem go więc do '-' aku i zakłócenia zniknęły ponownie momentalnie

• Like 2

• 0

Czy juz uziemiales akumulator?

Kiedyś mialem garmin echomap podlaczonego do tego samego aku co elektryk (mg xi3). Gdy mg działał, na echu widac było tylko dno i zakłócenia. Rozwiazanie: uziemilem '-' akumulatora (czyli od minusa aku do ktorego była podloczona dziobowka i echo, doprowadzilem kabel do konstrukcji lodzi ktora jest aluminiowa więc jest polaczenie z woda). Problem momentalnie zniknal

Później przesiadlem się na hb solix. W nim takiego problemu już nie było :)

W 2022 przesiadlem się ponownie na garmina, tym razem gpsmap. Przy pierwszym plywaniu sytuacja identyczna jak sprzed paru lat z echomap. Akurat przez lenistwo nie usunalem w międzyczasie starego kabla do uziemienia. Podpialem go więc do '-' aku i zakłócenia zniknęły ponownie momentalnie

Uziemiłem tylko ekran Garmina do "-" akumulatora z którym jest podłączona echosonda. Ale samego "-" akumulatora nie uziemiłem bo akurat nie mam łodzi aluminiowej :( Ale rozumiem, że mogę podłączyć kabel do "-" aku a drugą jego końcówkę włożyć do wody? 

• 0

Uziemiłem tylko ekran Garmina do "-" akumulatora z którym jest podłączona echosonda. Ale samego "-" akumulatora nie uziemiłem bo akurat nie mam łodzi aluminiowej :( Ale rozumiem, że mogę podłączyć kabel do "-" aku a drugą jego końcówkę włożyć do wody? 

"Ale rozumiem, że mogę podłączyć kabel do "-" aku a drugą jego końcówkę włożyć do wody? "

- tak, dokładnie o to chodzi

"Uziemiłem tylko ekran Garmina do "-" akumulatora z którym jest podłączona echosonda."

Tego ja nie robiłem, więc na wszelki wypadek może nie rób dwóch rzeczy jednocześnie

• 0

No to problem rozwiązany :)

Faktycznie podłączenie bezpośrednie "-" akumulatora zasilającego silnik z maksymizerem i włożenie drugiej końcówki do wody dało rezultat! W moim przypadku były to zwykłe kable rozruchowe i kawałek blachy aluminiowej formatu A5, która wylądowała w wodzie.

Teraz mam problem jak takie połączenie zrobić na stałe :( Bo pływanie z bakistą dziobową otwartą i wystający z niej kabel skierowany do wody wygląda trochę "niefajnie" (i estetycznie i kłusowniczo) ;)

Może ktoś wie jak w kadłubie RiverFox`a puścić kabel aby z bakisty dziobowej dostać się na rufę?

Jak zwykle dziękuję za Waszą pomoc -> dzięki Wam jeden problem rozwiązany ale pojawił się kolejny ;)

Połamania!!! 

• Like 2

• 0

Pierwszy raz użytkowałem Garmin 91 SV z przetwornikiem GT 40-TM  na ekranie na poziomie  wody miałem ten sam kolor co dno .

Co to może być ? 

Próbowałem z czułością nic to nie dało . Czy to mogą być zakłócenia z Protuara z maximizerem .

• 0

Garminy wręcz kochają maksymizery......pod tym względem- niestety są na końcu stawki. Zbierają zakłócenia a GT40 jest bardziej wrażliwy niż gt52 - zwłaszcza w 800khz. Jedyne co pomaga to uziom ekranu ale wyprowadzony do wody- a nie do aku. 

• 0

No dobrze ale od czego te zakłócenia ? 

.

Ustalmy - rozumiem, że do głębokości około 0,3-0,5m echo pokazuje ci tak, jakby to był obiekt stały? Jeżeli tak, to są to zakłócenia powierzchni, możesz to wyłączyć w ustawieniach sonaru. Jest to normalne i wynika z konstrukcji przetwornika. W morskich może tak pokazywać do 1,5-2m. Jeżeli chodzi ci o jakieś inne zakłócenia, to opisz dokładniej albo wrzuć foto.

Edytowane przez psulek

• 0

Ja mam taką obserwację. Może komuś się ta wiedza przyda:

Zestaw Minn Kota terrova 55 i Garmin Echomap 102, łódź aluminiowa, na razie wszystko pracuje na jednym akumulatorze Lifepo4 100Ah. Zakłócenia pojawiają się gdy akumulator jest w 75-80% rozładowany. Najmocniej widoczne są na skanie bocznym. Przez większą część sezonu nie byłem świadomy problemu, bo nie dopuszczałem do rozładowania dziobówki (robiła głównie za kotwice, a aku jest ładowany przez silnik spalinowy). Zobaczyłem zakłócenia dopiero jak popływałem na elektryku. Wcześniej byłem dumny że u mnie nie ma zakłóceń. Po ponownym naładowaniu aku zakłócenia znikają w 100%.

Nie będę walczył. Zimą dołożę drugi aku i rozdzielę obwody echa i dziobówki.

• 0

Wczorajsze zabawy z Garminem i zakłóceniami od maksymizerów Terrovy i Osapiana maxi. 

Panowie.

Przebrnąłem przez chyba wszystkie wątki dotyczące "siania", wyboru ech, silników, akumulatorów i wciąż nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Z zalinkowanego filmiku (szacuneczek Kolego @Maciej_K za ten i wiele innych materiałów, które znalazłem Twojego autorstwa - dużo konkretnej, praktycznej wiedzy znad wody, dziękuję!) wynika, że oddzielenie zasilania silnika i echa pomaga, ale problem ostatecznie rozwiązuje uziemienie ekranu.

Czy możecie potwierdzić lub zaprzeczyć z Waszych doświadczeń, że problem "siania" przy silniku z maksymizerem zasilanym jednym akumulatorem z echosondą, rozwiązało mu samo uziemienie echosondy/ekranu echa? W jakich kombinacjach marek/rodzajów silnik-aku-echo to się udało (lub nie)?

Będę wdzięczny za Wasze opinie.

Pozdrawiam

Grzesiek

• 0

Dzięki. Próbuję dociec czy zasilane z jednego aku, siejące, tylko po uziemieniu przestały siać.

Nie idź tą drogą. Osobne zasilanie to podstawa dobrego obrazu. Co do samego uziomu- jedynie Garmin pozwala na to ale nawet nie we wszystkich modelach. To co ma wyjście na uziom to Striker i GPSMap- bo sprawdziłem. Echomapy tego chyba nie mają. Inna sprawa, że Garminy są wg. mnie najbardziej podatne na interferencje, nie wiem czy to z powodu słabego ekranowania przetwormika.

Inne brandy sonarowe w ogóle nie mają opcji na uziom ekranu. Jedynie wyjście z minusa aku dodatkowym kablem, ale tu nie ma takiego wow efektu. 

• Like 1

• 0

Jeśli nikt nie rozwiązał u siebie problemu samym uziemieniem, na jednym aku maxi i echo, nie będę wyważał otwartych drzwi. Natomiast nigdzie nie znalazłem informacji, że ktoś podjął taką próbę - skutecznie lub nie. Na załączonym filmie też nie było testu na jednym aku z uziomem, o ile nie przeoczyłem.

Chciałem zamontować przetwornik Strikera Vivid 9sv z GT52HW-TM lub HOOK-a Reveal 9 TripleShot ROW (jeśli prawidłowo zestawiam porównywalne wersje tych modeli) na kolumnie elektryka. Ponieważ wszystko będę każdorazowo znosił, nosił i wnosił, montował i demontował, chciałem ograniczyć ilość elementów do minimum. Wyczytałem, że Garmin najchętniej zbiera szum, ale też właśnie ma to uziemienie.

Rozumiem, że rozdzielenie zasilania niweluje przyczynę zakłóceń, a uziemienie ich skutek, ale jeśli to by działało... Myślałem o Protruarze 65 lbs, który maxi ma, ewentualnie Osapian 55 lbs na przełącznikach. Tutaj też mam wątpliwości co do faktycznych zysków na zużyciu prądu w tym pierwszym, czy na precyzji manewrowania. Znowu dane z wieeelu postów są niejednoznaczne. Twardy orzech dla nowicjusza w temacie, stąd drążę różne wątki.

Chciałbym maxi, jedno aku LiFePO4 i uziemione echo na pędniku - jak się nie da, to się nie da, ale czy ktoś próbował? :ph34r: