Skocz do zawartości
  • 0

Silnik elektryczny (w tym dziobowy) a zakłócenia echosondy

daras

Pytanie

Witam wszystkich,mam pytanie do użytkowników silników elektrycznych i echosond.Zakupiłem właśnie używany silnik Neraus 55lb z maxymizerem.

Sam silnik działa bez zarzutu ale pojawia się problem po podłączeniu echosondy.Wygląda to tak że silnik zakłóca pracę sondy,nagle przestaje mierzyć

głębokość a na wyświetlaczu zamiast linii dna są pionowe paski,przy przełączeniu ma maxa sonda potrafi wskazywać głębokość 130 m,ale gdy wyłączę silnik wszystko wraca do normy.

Sonda to Fish Mark 320.Co może powodować w silniku

takie zakłócenia,może to wina maxymizera.Spotkał się ktoś z czymś takim??

Proszę o podpowiedz bo sezon coraz bliżej.Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Możesz próbować, kombinować- to jest fajne czasami. Natomiast nie oszukasz prawideł sprzętowych. Popatrz sobie na wszelakie diagramy budowy instalacji na łodziach- silniki dziobowe mają osobne zasilanie w każdym przypadku, rufowe elektryki należy traktować tak samo. 

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 1

• 0

Jeśli to cokolwiek wniesie do tematu , to konfiguracja Helix 9 MSI+/LifePo4 80 Ah / MinnKota Endura Max 55 lb spięte kilka razy w całość nie dawały żadnych objawów zakłóceń na ekranie Humminbirda . Po zakupie osobnego ogniwa do echa zrezygnowałem z tego systemu , ale działało bez uszczerbków dla obrazu .

• Like 2

• 0

Jeśli to cokolwiek wniesie do tematu , to konfiguracja Helix 9 MSI+/LifePo4 80 Ah / MinnKota Endura Max 55 lb spięte kilka razy w całość nie dawały żadnych objawów zakłóceń na ekranie Humminbirda . Po zakupie osobnego ogniwa do echa zrezygnowałem z tego systemu , ale działało bez uszczerbków dla obrazu .

Bartku niestety Rymarine , lowrance czy hummingbird inaczej reaguje na zakłócenia niż garmin :(

W Garminie mocno staniesz i już sieje ..

Wszystkich producentów przerobiłem …. Garmin wymaga osobnego zasilania ;)

Edytowane przez sero1975
  • Like 1

• 0

u mnie na wszytskich branadach sialo -lowrance/hb/garmin. Wszytsko zalezy od ilosci roznej masci dodatkowej elektroniki na pokladzie- silniki elektryczne , wciagarki. . Jedynym pewnym rozwiazaniem sa wiolsa- nic nie sieje, w przeciwnym wypadku , odrebne baterie i roszady kablowe i przetwonikowe zostaja... Z biegiem czasu mozna z tym zyc i przywyknac

• Like 1

• 0

Pewnie na tym się skończy, echo na skrzyneczce z małym LiFePO4.

Dla pewności wezmę Lowrance'a i silnik na przełącznikach,

a jak znam życie, to i tak będę musiał się uziemiać. :lol: 

Dzięki za odpowiedzi Panowie.

Pozdrawiam

Grzesiek

Jeśli chcesz wieszać przetwornik na pędniku silnika- odpuść Hooka TS. Przetwornik jest bardzo długi 25cm jak nie więcej. Sonarowo  jest gorszy od Garmina. 

• 0

Dzięki za wskazówkę. Nie upieram się przy tym pędniku, to była taka wizja, że wszystko da się "łatwo, prosto i przyjemnie". Przemyślę jeszcze. Ten garminowski gt52 jakie ma wymiary? Na stronie Garmina, sprawdziłem w kilku językach, nie znalazłem info. W instrukcji montażu też nie podają wymiarów. W jednym ze sklepów w US znalazłem wymiary: 6.1 x 2.0 x 1.0 in (155 x 52 x 26 mm) - to by się w miarę zgadzało?

• 0

Pewnie na tym się skończy, echo na skrzyneczce z małym LiFePO4.

Dla pewności wezmę Lowrance'a i silnik na przełącznikach,

a jak znam życie, to i tak będę musiał się uziemiać. :lol: 

Dzięki za odpowiedzi Panowie.

Pozdrawiam

Grzesiek

MaciejK pokazał na filmie jak uziemić Garmina . Poszedłem za jego wytycznymi i ten patent naprawdę działa ...

ps . jak zamieniłem gumiaka na Otisa to na nim problem siania nie występuje .

• 0

Dzięki za opinię. No właśnie, już rozdzielone. Jak skompletuję wszystko, to w sezonie zrobię taki test, że wyrzucę ten cholerny kabelek za burtę, zanim jeszcze rozdzielę zasilanie. :lol: Aż takiej krzywdy z dwoma aku miał nie będę, ostatecznie tak jest zgodnie ze sztuką, sieje czy nie.

• 0

Czy możecie potwierdzić lub zaprzeczyć z Waszych doświadczeń, że problem "siania" przy silniku z maksymizerem zasilanym jednym akumulatorem z echosondą, rozwiązało mu samo uziemienie echosondy/ekranu echa? W jakich kombinacjach marek/rodzajów silnik-aku-echo to się udało (lub nie)?

U mnie Minnkota Traxxis 55 lb. + Garmin EchoMAP 70dv. Rozdzielenie na dwa akumulatory i uziemienie zmniejszyły, ale nie rozwiązały problemu. Poza telefonem i zegarkiem nie mam innej elektroniki na łodzi.

• 0

U mnie Minnkota Traxxis 55 lb. + Garmin EchoMAP 70dv. Rozdzielenie na dwa akumulatory i uziemienie zmniejszyły, ale nie rozwiązały problemu. Poza telefonem i zegarkiem nie mam innej elektroniki na łodzi.

Hmm, no to ciekawe i nieciekawe zarazem... Gdzie zamocowałeś przetwornik? Jak idą kable na pokładzie?

• 0

Właśnie jestem na etapie kompletowania sprzętu do lajfa. Już dojechał Garmin Patoptix LVS34 wraz z black boxem. Wybór ekranu na razie sobie zostawiam na później lecz prawdopodobnie będzie to Ultra 122sv, przetwornik za to na pewno będzie GT56. Póki co lajf będzie on współdzielony wraz z tradycyjnym echo. I teraz w czym rzecz. Otóż posiadam silnik Osapian 24V Protruar 5.0 który domniemuję iż może siać na Garminie. Choć nawiasem mówiąc z obecnym echo Axiom 9" się nie gryzie, nie ma żadnych problemów :)  Natomiast na black boxie zauważyłem specjalne wyjście na uziemienie. Zatem pytanie do bardziej kumatych ;)  Czy samo uziemienie z boxa coś daje, ktoś tak robił? Czy jednak kombinować z dodatkowych uziemieniem displaya? No i również czy taka Ultra 122sv ma gniazdo uziemiające? Oczywiście do echo+live osobne zasilanie. PS. W zestawie znajduje się ferryt który na bank założę

Edytowane przez Kozi81

• 0

Właśnie jestem na etapie kompletowania sprzętu do lajfa. Już dojechał Garmin Patoptix LVS34 wraz z black boxem. Wybór ekranu na razie sobie zostawiam na później lecz prawdopodobnie będzie to Ultra 122sv, przetwornik za to na pewno będzie GT56. Póki co lajf będzie on współdzielony wraz z tradycyjnym echo. I teraz w czym rzecz. Otóż posiadam silnik Osapian 24V Protruar 5.0 który domniemuję iż może siać na Garminie. Choć nawiasem mówiąc z obecnym echo Axiom 9" się nie gryzie, nie ma żadnych problemów :) Natomiast na black boxie zauważyłem specjalne wyjście na uziemienie. Zatem pytanie do bardziej kumatych ;) Czy samo uziemienie z boxa coś daje, ktoś tak robił? Czy jednak kombinować z dodatkowych uziemieniem displaya? No i również czy taka Ultra 122sv ma gniazdo uziemiające? Oczywiście do echo+live osobne zasilanie. PS. W zestawie znajduje się ferryt który na bank założę

Ja nie uziemiałem pudełka bo z obrazem live nie było żadnego problemu . Uziemiłem ekrany + ferryt .

122 ma wyjście na uziemienie

• 0

Zakłócenia. Jak uziemić ten ekran w Garmin straiker 7sv. Ma ktoś jakieś zdjęcia? Jak to polaczyc jakiego rodzaju kabel i zakończenia użyć. Rozumiem że to ma być od ekranu echosondy ta żółta końcówka np do aluminiowej sztycy przetwornika tak?

Edytowane przez damianxtx

• 0

Odświerzę trochę temat.

Zasilanie Haibo M150 z aku lifepo4.

Zasilanie echa z oddzielnego małego lifepo4.

Echo Garmin Striker i zakłucenia.

Na poprzednim Lowrance było ok.

Co najlepiej uziemić? Minus od aku , które zasila echo , czy (-) od zasilania silnika?

Czy w/g Waszych doświadczeń ważne jest miejsce wpięcia się z uziemieniem do minusa akumulatora ( bezpośrednio do klemy czy może być tuż przy silniku)? Jeżeli nie ma znaczenia i trzeba uziemić minus zasilający silnik, to w Haibo M150 można by podłączyć się przewodem do minusa we wtyczce Anderson tuż przed silnikiem i połączyć go ze sztycą silnika. Dobrze kombinuję?

• 0

No cóż. Uziemieniem nic nie dało (minus z zasilania silnika i minus z zasilana echosondy utopiony za burtą) .Pomaga - chociaż nie do końca- zmiana częstotliwości z 77 na 200 w echu. Ewidentnie zakłucenia idą z wirnika silnika elektrycznego ( przetwornik echa wisi na rufie) - skręt silnika powoduje zmniejszenie lub zwiększenie zakłóceń. Na razie popływam z Lowrancem , bo tam nie zakłuca a garmina trzeba będzie gdzieś oddalić od silnika. Trochę lipa z garminem