Skocz do zawartości

Penn zerwany gwint

prime

Rekomendowane odpowiedzi

Jak masz zestaw odpowiednich narzędzi do gwintowania to w czym problem?

Jak nie masz to ewentualnie pożyczyć, bo specjalnie kupować to nie ma sensu.

Gwintowniki i narzynki jak nie mam takich małych to kupie -żaden problem 

Problem w tym, ze aby nagwintować nowy gwint  w obudowie kolowrotka to muszę mieć nowa z odpowiednio wieksza średnicą gwintu   śrubę mocująca tryb czyli musi byc wiekszy gwint o numer niż teraz jest - a takiej  nie mam i nie wiem gdzie mogę  dokupić - ew od jakiego innego kreciola dobrać -dorobić 

Pacjent to 

Penn Spinfisher V SSV7500

Druga opcja to zestaw do naprawy gwintów- 

czyli wywiercenie ,nagwintowanie i wkręcenie  tulejki z takim gwintem jaki jest teraz na śrubce ale i tu problem bo nie wiem gdzie takie  mini tulejki  moge kupić i  obawiam sie tez ze  nie mam tyle miejsca na rozwiercenie pod taka tulejkę 

wieksze przy naprawie zerwanych gwintow w bloku silnika czy skrzyni robilem nie raz.ale to byly M6-M8, M8-M10

koszt nowego body to okolo 80zl -jak nie będzie pomysłu to kupie i po kłopocie 

@Jozef Lesiak czemu temat nie nadaje sie do opisania ?jjak masz pomysla na naprawę to chyba nie problem kliknąć. 

Edytowane przez prime

Ale to nie slammer ,m5 odpada za duza 

Zgadza się, to nie Slammer  :) .

Ta śrubka to tylko zabezpiecza koło przed zsunięciem się. Można użyć jakiegoś kleju czy masy typu płynny metal, spawanie na zimno, w każdym markecie budowlanym tego do wyboru do koloru. Po zastygnięciu nawiercić i nagwintować pod oryginalną śrubę i będzie działać.

• 3 tygodnie później...

kup masę plastyczną a'la poxipol zalep dziurkę, na świeżo wkręć delikatnie śrubę najlepiej "zwilż" ja wazeliną albo mydlinami, delikatnie wykręć i poczekaj aż wyschnie powinien utworzyć się gwint, kiedyś tak zrobiłem w tym samym miejscu na obudowie plastikowej i pomogło