Skocz do zawartości

OSA

Goodstuff

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Koledzy/Kole?źanki,

to m?łj pierwszy post na forum, nie licząc kr?łtkiej wiadomości w wątku dla nowo przybyłych.

Zakładam ten wątek z nadzieją, ?źe temat zainteresuje przynajmniej część czytelnik?łw jerkbait.pl :D

W zeszłym roku wraz z kilkoma zapaleńcami zainteresowaliśmy się na powa?źnie tematem ochrony ryb szlachetnych w dorzeczu Parsęty. W ten spos?łb powstała OSA - Odmłodzona Sekcja Antykłusownicza.

OSA skupia ludzi młodych, zapalonych do działania i mających świe?źe spojrzenie na problem kłusownictwa. Staramy się w naszym regionie na r?ł?źne sposoby eliminować krwawy proceder, kt?łry od dawien dawna ma miejsce nad brzegami Parsęty.

Nie jesteśmy ?źadną boj?łwką czy bandą dzikus?łw uprawiających samosąd. Większość z nas to stra?źnicy SSR, mamy poparcie miejscowych władz, wsp?łłpracujemy ze Stra?źą Graniczną i Policją. Mamy ju?ź pierwsze dobre wyniki, jednak na powa?źne sukcesy trzeba ?źmudnie i konsekwentnie pracować (mam tu na myśli szczeg?łlnie dorwanie grup elektryk?łw dziesiątkujących pogłowie ryb szlachetnych w naszych wodach).

Chciałbym poprosić u?źytkownik?łw jerkbait.pl o wsparcie naszych działań. Szukamy chętnych do zasilenia naszych szereg?łw, potrzebujemy te?ź wsparcia finansowego, kt?łre pozwoli nam działać efektywniej. Do tej pory ponosiliśmy koszty akcji z własnej kieszeni. Teraz dysponujemy ju?ź częściowo odpowiednim sprzętem, staramy się tak?źe o dofinansowanie z r?ł?źnych źr?łdeł. Czas jednak szybko ucieka a przed nami gorący okres 2-3 miesięcy związany z wędr?łwką tarłową ryb.

Będziemy wdzięczni za ka?źde wsparcie.

Je?źeli macie jakiekolwiek pytania, chętnie na nie odpowiem.

Zainteresowanych zapraszamy na naszą stronę http://www.osa-parseta.pl

Pozdrawiam,

Andrzej

• Like 1

Wiem, ?źe na jerkbait.pl wątki o ochronie wody nie są zbyt popularne, znacznie łatwiej pogadać o sprzęcie i technikach połowu. Życie biegnie coraz szybciej, stres jest wszechobecny więc odreagowujemy nad wodą i nie mamy ochoty anga?źować się w cudze problemy. Z drugiej strony jednak nie chce mi się wierzyć, ?źe u?źytkownicy forum tak obojętnie podchodzą do sprawy :wacko:

Wiem, ?źe na jerkbait.pl wątki o ochronie wody nie są zbyt popularne, znacznie łatwiej pogadać o sprzęcie...

Dlaczego nie pogadać o sprzęcie, chłopaki, czego u?źywacie: Gloki, SigSauery, CeZetki? :mellow:. Patrząc na zdjęcia nie mogłem się powstrzmać, wyglądacie jak IRA. Dobra inicjatywa!

chyba, ?źe nie ma ciała nie ma sprawy :mellow: :mellow: :mellow: :mellow: :mellow: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

:lol:

Wszystko w granicach prawa i zdrowego rozsądku. Poznajemy tajniki prawnych zawiłości dzięki ekspertom pracującym na co dzień w Stra?źy Granicznej.

Zapomniałem dodać, ?źe jesteśmy właśnie na etapie zakladania stowarzyszenia a p?łki co działamy jako sekcja Towarzystwa Miłośnik?łw Parsęty i korzystamy z konta TMP.

Nie ma na forum nikogo z okolic naszej Parsęty? :unsure: Szkoda bo rąk do pomocy nigdy za wiele a i kolejna para oczu do obserwacji się przyda :D

Mo?źe ktoś z forumowicz?łw jest zorientowany, jakie przedsiębiorstwa mogłyby wesprzeć finansowo naszą inicjatywę?

Od dwudziestu lat jeździmy we dw?łch nad Parsętę. Z mizernym wręcz skutkiem.

Obserwujemy notoryczny stan niemocy jeśli chodzi o trocie (i łososie). Stan niemocy z wzlotami (niziutkimi) i upadkami. Prąd, sieci, wyławianie przez wędkarzy świe?źo wpuszczonych smolt?łw, przepławka/nieporozumienie w Rościnie, ścieki.

Ze swej strony starałem się wspierać w miarę skromnych mo?źliwości finansowych działania Towarzystwa Miłośnik?łw Parsęty (TMP).

Podziwiam Wasz czyli organizacji OSA zapał. Życzę sukces?łw.

Musicie zdawać sobie sprawę, ?źe poparcie władz to zagrywka przedwyborcza. Tak naprawdę nie ma ?źadnej siły kt?łra zmusiłaby ich do działań w tym zakresie - nie ma i nie będzie woli zmiany stanu rzeczy, gdy?ź kłusownictwo jest i będzie traktowane jako mniejsze, nieszkodliwe zło.

Na to by wspierać osobiście mam za daleko i jestem według Waszych kryteri?łw za stary, ale poniewa?ź akurat jestem po wypłacie i saldo na koncie zmieniło znaczek z - na + wesprę Was skromnym datkiem. :D

Mam tylko jedną wątpliwość - czy powstanie drugiego po TMP towarzystwa o identycznych zadaniach nie rozproszy skromnych sił i środk?łw?

Bardzo po?źyteczne rzeczy zaczynają się dziać na Zachodnim Pomorzu.

Jednak to, ?źe kłusownicy tam byli, są i będą nie jest spowodowane tylko tym, ?źe w Waszych rzekach pływają te wspaniałe ryby. Problem tkwi w tym, ?źe ludzie z tego ?źyją i kłusownictwo często traktują jako formę przetrwania. Następna grupa to tzw. ciemnogr?łd, nie dostrzegają, ?źe promocja wędkarstwa w ich rejonie mo?źe przysporzyć im dodatkowych miejsc pracy. Następna grupa po ciemnogrodzie to kłusownicy kt?łrzy traktują to jak sport i zabawę dla du?źych chłopc?łw, mając zar?łwno Policję, SSR i wszystkich innych głęboko w powa?źaniu.

Następną grupą to zwykli obywatele, dla kt?łrych glizda to nic złego, pewnego rodzaju standard jak nikt nie patrzy.

O innych nie wspominam bo wątek miałby kilka stron.

Ale z racji tego, ?źe sam co jakiś czas goszczę w Waszych stronach chętnie wesprę Waszą akcję finansowo.

Wyposa?źeniem ka?źdego z Waszych członk?łw powinien być paralizator i obowiązkowo ka?źdy złapany kłusol powinien być poddawany tej samej terapii wstrząsowej co ryby...... noooo mo?źe nieco dłu?źej. <_<

Proszę o nr konta na PRIV.

Pozwalam sobie wkleić z mojego priva:

Towarzystwo Miłośnik?łw Parsęty

Bank Sp?łłdzielczy w Białogardzie

Numer konta: 49 8562 0007 0000 1225 2000 0010

Koniecznie z dopiskiem: OSA

Chłopaki niedługo będą marzli - idzie zima - nawet malutkie wpłaty pozwolą kupić np ciepłe skarpety...

Niesamowity ruch młodych chłopak?łw. Wielkie brawa. Skutecznie, tanio, bez fajerwerk?łw, powodzenia!

Wiem, ?źe na jerkbait.pl wątki o ochronie wody nie są zbyt popularne, znacznie łatwiej pogadać o sprzęcie i technikach połowu.

Hmm, po takim wstępie trudno oczekiwać aplauzu :unsure:

Czytałem oglądałem, niezbyt wiem co jest ode mnie oczekiwane, ze napiszę gratki? To puste słowa, wiele pomocy z tego nie będziecie mieli niestety.

Wielu z nas dzierga nad swoimi wodami, w miarę mo?źliwości i po cichu.

Wiem, ?źe na jerkbait.pl wątki o ochronie wody nie są zbyt popularne, znacznie łatwiej pogadać o sprzęcie i technikach połowu.

Hmm, po takim wstępie trudno oczekiwać aplauzu :unsure:

Czytałem oglądałem, niezbyt wiem co jest ode mnie oczekiwane, ze napiszę gratki? To puste słowa, wiele pomocy z tego nie będziecie mieli niestety.

Wielu z nas dzierga nad swoimi wodami, w miarę mo?źliwości i po cichu.

Ten wątek mo?źe zainteresować gł?łwnie koleg?łw je?źd?źących regularnie nad Parsętę i jej dopływy. Liczę na to, ?źe tym sposobem informacja o naszej inicjatywie rozniesie się do jak największego grona ludzi. Mo?źe dotrze do kogoś, kto jest nam w stanie pom?łc fizycznie (wędkarze i przyrodnicy z naszych okolic) lub finansowo.

Gratek nikt od nikogo nie oczekuje. Uwa?źam natomiast, ?źe inicjatywy, szczeg?łlnie takie, mające na celu ograniczenie kłusownictwa, trzeba nagłaśniać. Tutaj ciche działanie zabija całą ideę ju?ź w zalą?źku. Pewne problemy trzeba nagłaśniać.

Prawie tysiąc wyświetleń

Chętnie bym pomagał, gdyby to był drugi koniec Polski

Tak, to ograniczyć się musze do Raby :mellow:

Niestety nastały takie czasy, ?źe garstki ludzi w r?ł?źnych regionach Polski odwalają robotę za u?źytkownika rybackiego.

Życzę Wam powodzenia :D

Przed nami w tej chwili najgorętszy okres roku pod względem kłusownictwa. Ryba mknie na tarło a woda w rzece niska. Domyślacie się pewnie co to oznacza.

• 1 miesiąc temu...

Witam

Wczoraj w godzinach popołudniowych wpadło kolejnych dw?łch amator?łw r?ł?źowego mięsa. Pojawiło sie trochę świe?źej i pięknej ryby na tarliskach i od razu ruch nad rzeką ja na marszałkowskiej

link:

http://www.osa-parseta.pl/index.php/aktualnoci/103-gargamel. html

Pozdrawiam Bartek