Skocz do zawartości

OSA

Goodstuff

Rekomendowane odpowiedzi

Natchneliście mnie do działania, będę pilnował przerębli w tym roku w moim łowisku, które jak się dowiedziałem było przetrzebione zimą z przerębli, gdy ryba się dusiła. Będę chodził z aparatem i najpierw zrobi się "słit focie" mięsiarzowi a potem w zęby!

EDIT: "Chamstwu należy przeciwstawiać się siłą i godnością osobistą" B) Tym bardziej kłusolom, nie będzie kłusol pluł nam w twarz, ja się wezmę w tym roku...

Edytowane przez Tomek88

• 2 tygodnie później...

15 kłusowników z jednego odcinka rzeki? To 15 różnych osób? Kłusownicy czyli nie jakieś płotki tylko grube sprawy jak np. sieci?

Witam.

w tym roku wpadło 16 kłusowników, jedenego złapaliśmy  dwukrotnie w tym okresie ochronnym. Obszar działań to dorzecze Parsęty.

W mierę możliwości działamy newralgicznych miejscach.

Zapraszam do lektury na naszą stronę  http://www.osa-parseta.pl/

15 kłusowników z jednego odcinka rzeki? To 15 różnych osób? Kłusownicy czyli nie jakieś płotki tylko grube sprawy jak np. sieci?

14 różnych osób.

Nikt nie liczy jakichś robaczkarzy, wędkarzy bez zezwoleń itp.

Jeśli chodzi o podział: 

2   x  prąd

3   x  oścień

11 x  siatka

Pozdrawiam,

Andrzej

• Like 2

Świetna robota, od tego roku sam należę do SSR i kilku "delikwentów" złapaliśmy, ale w większości to osoby mieszkające nad zalewem Lipówka, mające płot praktycznie przy samej wodzie (od zarośniętej strony) i łowiące "prawie z podwórka" Mięsiarze bez karty, zezwoleń biorących karpiki (świeże niewymiarowe z zarybienia tuż po odłowach kontrolnych). Szkoda, że nam na szkoleniach zabrania się takich akcji z obezwładnianiem, bo jak koleś spieprzy przez płot, a tam kilka agresywnych psów, to nie ma jak przejść przez czyjeś podwórze za gościem, a w dodatku potem cała wioska potwierdzi, że cały dzień z baru nie wychodził i pił z nimi piwo :angry: W tym, a raczej przyszłym roku zmienia się ekipa strażników, bo starzy nie chodzili wcale i rzadko z kim miałem wyjść (bo się bali, czasu nie mieli), a teraz świeża krew - ludzie młodzi w okolicy 25-35lat, więc i na nocne kontrole zarośli można będzie liczyć. Mam nadzieję, że u mnie niebawem będzie podobnie z kontrolami jak u was ;)  SZYBKO I SKUTECZNIE.

@minecjusz: Każda inicjatywa związana z ochroną ryb wychodzi na plus. Fajnie, że u Was też jest grupa, która chce zadbać o wodę; teraz przed Wigilią "Somalijczycy" pewnie zacierają łapy i już siaty przygotowują, bo dziadek Mróz wody lodem nie ochronił... Powodzenia w kontrolowaniu! :)

• 3 tygodnie później...