Skocz do zawartości

OSA

Goodstuff

Rekomendowane odpowiedzi

Taaa.... nad emocjami ... jak to ma być ???? proszę niech Pan stanie , niech Pan nie spier....... może Pan usiądzie  :lol:  :lol:  :lol: i tyle go widzieli....  :whistling:

Grzecznie i zachowaniem wszelkich zasad to można kontrolować i poprosić o dokumenty wędkarza  :)  :)  :)

A tu pierwszy z brzegu przykład

Czy uważasz że taki ''element'' nie zawaha się użyć wszelkich dostępnych mu metod żeby tylko dać nogę , bo doskonale wie co go czeka.

Więc w bajki sobie włóż historyjki z kulturą itp...

http://www.lomza.policja.gov.pl/po4/aktualnosci/29595,Odpowiedza-za-klusownictwo-oraz-czynna-napasc-na-funkcjonariuszy.html

Ps. przestańcie bić pianę .... każdy dostępny sposób by wyeliminować taką gnidę jest lepszy niż pierdzenie w stołek !!!

Edytowane przez Karol Krause
  • Like 6

Panowie, czy cel uświęca środki?

Druga sprawa, jeśli ktoś często klnie w sytuacjach stresowych to i tak robi w sytuacjach normalnych. Dobra, to już zostawmy, ja chciałem dać tylko dobrą radę dla kolegów, że powinni selekcjonować trochę zdjęcia zanim wrzucą je do Internetu, nie pokazywać też wszystkie w filmach.

Zapytacie dlaczego? Dlatego, że jeśli chcą mieć poparcie społeczne muszą mieć dobry PR. Czy po obejrzeniu tych zdjęć czy filmów ogół społeczeństwa powie "Ci goście robią dobrą robotę, popieramy ich"? Osobiści goście w kominiarkach zasłaniających twarz kojarzą mi się ze zdjęciami z krajów islamskich, a nie tych gdzie jest przestrzegane prawo. Jak obejrzy to jakiś nawiedzony prawnik lub dziennikarz szukający sensacji, jak ktoś spyta się: jaką Ci Panowie mają legitymację do stosowania przymusu, do zatrzymywania osób, czy robią to zgodnie z prawem? Czy gość który szedł z ościeniem a nie miał żadnej ryby to już kłusownik, kto i na jakiej podstawie to ocenił?

Tak jak wcześniej napisałem, pomysł dobry, wart naśladowania, tylko trzeba to robić z głową. Jak wszystko zresztą.

• Like 1

Obejrzałem przed chwilą film z "polowania" wszyscy w kominiarkach, dla mnie to jest szok, wygląd jak obława jakiś szaleńców (to jest najbardziej kulturalne porównanie jakie mi się nasuwa), cieszcie się, że ten film nie dotarł do jakiś dziennikarzy czy nawiedzonych adwokatów, bo naprawdę moglibyście mieć kłopoty. 

Dawid... rozmawiajmy dyskutujmy, ale proszę Cię, nie kojarz działań OSY z krajami islamskimi... czy jakimś czarnym PR. Ma iść jasny przekaz, że nie ma żadnej tolerancji dla kłusownictwa, nie ma pobłażania i proszenia. Ręka ma być twarda i koniec. Jeśli przy okazji zatrzymań lecą epitety trudno, gdzie drwa rąbią tam... 

Jest w naszej psychice chyba taki mechanizm, że jak widzimy tego, gonionego, tego leżącego, zakutego to jego los nam bliższy, wydaje nam się, że to ofiara. Acz to jest złudne. Ci starsi (i nie tylko co najbardziej boli, bo widać jak ta zaraza się nie kończy) panowie w gumofilcach tłuką setki ryb, na tarliskach, kaleczą drugie tyle... tu nie ma usprawiedliwienia. Poza tym to nie są potulne barany. Kolega pilnował tarlisk w górze Parsęty, jak był raz sam to dwóch takich pijaczków właśnie groziło mu nożem. Musiał uciekać. Kominiarki to nie widzimisię tylko konieczność. Trzeba pamiętać, że to są małe środowiska tam się raczej wszyscy znają i potem faktycznie... dziury w oponach, powybijane szyby i niestety nie tylko. 

Miedzy bajki można też włożyć, że w Polsce ktoś z głodu kłusuje. Na wino mieć muszą i tyle, albo mały handelek.  Zorganizowane grupy tu pomijam. 

Nie przyzywaj prawników, a tym bardziej adwokatów, bo to moje podwórko i zapewniam Cię, że nawiedzonych raczej nie ma, a nikt rozważny osobiście nie będzie szukał dziury w całym, dla poklasku czy z innej niskiej pobudki. Przeciwnie jest wielu (jak i ja się staram), służyć darmowo radą i pomocą, w tym finansową. Oczywiście nie popieram działań nielegalnych, ale tu o takich nie mówimy i z takimi nie mamy do czynienia. Wiem o dużo bardziej brutalnych działaniach innych służb i to często wobec osób zatrzymanych z głupim skrętem "trawki" lub takich co za dużo wypili. Pierwszy z brzegu przypadek posła Wiplera.  

Wreszcie w mojej ocenie jeśli łazi gość z ościeniem przy tarliskach, to usiłuje popełnić przestępstwo. Nie trzeba go zatrzymać z rybą. Usiłowanie karalne jest na równi z przestępstwem dokonanym. 

• Like 12

Więcej w tym temacie nie będę się wypowiadał, oni są młodzi, a ja jestem może stary zgred, ale takim zachowaniem mogą sobie narobić sporych kłopotów, a Społecznej Straży Rybackiej czarnego PR.

W filmie gdzie jest pościg w kominiarkach jakoś nie zauważyłem aby ktoś miał mundur i napis PSR czy Policja, widziałem po prostu "bandę" ludzi w kominiarkach goniących jakiegoś człowieka. Mogą być wątpliwości czy takie działanie jest legalne, czy ktoś z nich należy do PSR czy Policji? Jeśli tak to gdzie mundur, itp?

Też wiem o działaniach innych służb które są bardziej brutalne, też mi się to nie podoba, też chętnie wyeliminowałbym takie praktyki wobec czego jestem też przeciwnikiem takich działań jak na wskazanym filmie, w takiej przynajmniej formie. Wg mnie Policja i inne służby mają i tak za dużo uprawnień w stosowaniu siły czy innych działań, a tą siłę i przymus stosuje nie wiadomo kto - z filmu nie wynika czy to jakaś straż czy goście w kominiarkach pragnący kogoś poganiać. Powinni chociaż sobie na kurtkach zrobić napis Społeczna Straż Rybacka, czy w jakimś innym stopniu to zaznaczyć, powinni współdziałać z Zawodową Strażą Rybacką czy Policją, tak aby wszystko było zgodnie z prawem.

Tak jak wspomniałem idea jest słuszna, ale trzeba wszystko robić z głową. 

A mi wręcz przeciwnie - podoba się i to bardzo :)

Kłusol to też PRZESTĘPCA i nie ma tu pobłażania. Niech lecą k... i ch... - mi to nie przeszkadza, liczy się efekt. A efekty, jak widać, są. Myślę, że gdyby chłopaki z OSY klepali takiego "ościennika" po ramieniu, szepcząc mu do uszka "szanowny kolego, proszę uprzejmie oddać mi swoje narzędzie nielegalnego pozyskiwania ryb i łaskawie założyć sobie te kajdaneczki", to efektów by nie było.

Pozwólcie że tutaj zacytuję swój wierszyk, który wymyśliłem na potrzeby tego posta:

Kłusol ma się bać, k...a mać !!!

• Like 2

Ciekawe czy ktoś z Was  pamieta słynne "kominy"  z nad Parsety? ekipa była dobra a i zęby leciały.... osobiście uważam , że OSA robi to co piwinna robić straz.Metody są na pograniczu prawa i z pewnoscią gdyby postępowanie z kłusownikami były by " drastyczniejsze"każdy kłusol zastanowił bysię czy warto....

Nie macie pojęcia jak to wygląda w realu.

Proponuję wstąpić do SSR i popracować troszeczkę w terenie a nie pisać bzdury siedząc za przeproszeniem dupą w ciepłych pieleszach i dbając o dobre samopoczucie kłusola - wstyd !!!

Zgadzam się z Tobą bo znam to z praktyki.

Ciekawe czy ktoś z Was  pamieta słynne "kominy"  z nad Parsety? ekipa była dobra a i zęby leciały.... osobiście uważam , że OSA robi to co piwinna robić straz.Metody są na pograniczu prawa i z pewnoscią gdyby postępowanie z kłusownikami były by " drastyczniejsze"każdy kłusol zastanowił bysię czy warto....

Póki nie zostaną przekroczone działania z użyciem ŚPB nie ma podstawy by cokolwiek zarzucić strażnikom. Niecenzuralne słownictwo jest czasami konieczne, nie masz kłusoli głaskać po pleckach i gadać do nich jak do bobaska w kołysce.

Edytowane przez CarIvan

Szkoda, że nie ma takich OS w każdym okręgu. Kominiarki - dlaczego mają się afiszowć przed gnojami. Słownictwo - dostosowane do poziomu. Muszą jednak uważać, bo jak przegną to ktoś może się do nich dobrać. Jak zrobią aukcję w tym roku to coś kupię. 

David72 zatrzymanie obywatelskie coś Ci mówi??

Np widzisz debila kradnącego w brutalny sposób torebką jakiejś babci ok 80lat i co przepuścisz go mówiąc proszę przejdź tędy.....może cię podwiozę, żebyś się nie zmęczył uciekając? czy może jednak obezwładnisz go i przytrzymasz do przyjazdu policji??? a może odwrócisz głowę i będziesz udawał że nie widziałeś i że nie ma problemu???

Pytam bo nad wodą jest tak samo

Ogień zwalczaj ogniem....

• Like 7

Obejrzałem przed chwilą film z "polowania" wszyscy w kominiarkach, dla mnie to jest szok, wygląd jak obława jakiś szaleńców (to jest najbardziej kulturalne porównanie jakie mi się nasuwa), cieszcie się, że ten film nie dotarł do jakiś dziennikarzy czy nawiedzonych adwokatów, bo naprawdę moglibyście mieć kłopoty.

Jak widać dotarł i ma wręcz pozytywny wydżwięk :)

http://www.tvn24.pl/poznan,43/odlawiaja-klusownikow-osa-w-akcji,520530.html

Oby się tworzyło jak najwięcej takich formacji,jak OSA.

Tak trzymać!!!

• Like 1

Jestem jak najbardziej ZA ! 3xTAK ! Przeleje chłopaką trochę grosza bo naprawdę mi się podoba, jest coś na zasadzie akcja-reakcja. A o słownictwo nie ma co się boczyć czy coś w tym stylu. To sa emocje nikt nie będzie w takich ekstremalnych sytuacjach mówił "Przepraszam, Pan się zatrzyma jak Pan może..."

Szacunek chłopaki !

Nadal nie widzę przeszkód  :)

Lepiej szukać rozwiązań, niż problemów  - ktoś musi pociągnąć ludzi za sobą i na pewno nie będzie to ten, który mówi: tego się nie da, a bo to potrzeba to czy tamto.

OSA powstała tylko z dobrych chęci kilku osób. Coś jeszcze potrzeba?

Edytowane przez Dano-G