WhiteWillow Opublikowano 19 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2013 Nie mogę zrobić dobrych zdjęć - nie mam czym. Na szybko z telefonu: 2013-05-19-471.jpg 2013-05-19-472.jpg 2013-05-19-473.jpg 2013-05-19-474.jpgKrzysiek, czy drugie zdjęcie to nie jest czasem Beast Master po tunningu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jbk Opublikowano 19 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2013 Jednoczęsciowy.Właśnie nie chciałbym ciachać. Lubię w jednym kawałku. Na razie mam nieopanowany lakier a miałbym się brać za spigoty??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 19 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2013 Ja bym powiedział, że nie czasem, a nawet cały czas Obdarty ze skóry, wtarta żywica. W cascie bardzo zyskał na dynamice. Rękojeść skromna, z pianki, trochę korkogumy, ECS. Ale opis na tym planku to jakiś koszmar, myślałem, że mnie dziś szlag trafi. Mam nadzieję, że w długi weekend połowi na Żarnowcu. Jarku, co do St. Sroix - możesz tam dać dwustopkową przelotkę, ale będzie to rozwiązanie prowizoryczne. To usztywni blank, ale ryzyko strzału masz zapewnione. Kwestia wielkości przeciążenie (tj. nie "czy", a "kiedy" będzie trach). Inna sprawa, że SCII są bardzo pancerne, zatem blank może jeszcze niejedno wytrzymać. Możesz też pokombinować i wzmocnić blank z zewnątrz, tuleją węglową. Innych sposobów wzmacniania (rowing, omotka, etc. nie polecam, są w wysokim stopniu zawodne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jbk Opublikowano 19 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2013 Dzięki Krzysiek. Spróbuję z przelotką. Tak pokombinuję że spacingiem i długością rękojeści aby akurat tam wyszła. Może na szupakach nie trachnie- silne takie to one nie są . A sumy bedę omijał Jutro będę kładł drugą wartwę na próbne omotki i zastosuję się do Twoich uwag . Może w końcu uda mi się spełnić wysokie kryteria tego forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 20 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2013 Można by wziąć trochę rowingu zmielić, wymieszać z żywicą i zaszpachlować. Wygładzić i potem tam nawinąć albo znowu trochę rowingu, albo właśnie zaomotkować. Kij zmontować tak, żeby uszkodzenie znajdowało się po stronie ściskanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 20 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2013 (edytowane) "Znalazłem na yt ciekawy filmik , może się przydać ? " No własnie jakie predkosci ? Ja teraz jestem na etapie poszukiwania "mojej" predkosci obrotowej mam 8 na min 12 i 16 na min... Edytowane 20 Maja 2013 przez yglo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 20 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2013 (edytowane) Można by wziąć trochę rowingu zmielić, wymieszać z żywicą i zaszpachlować. Wygładzić i potem tam nawinąć albo znowu trochę rowingu, albo właśnie zaomotkować. Kij zmontować tak, żeby uszkodzenie znajdowało się po stronie ściskanej. Mi tego typu naprawy starczały na krótko. Fakt, blank nigdy nie strzelił w tym miejscu, ale całość zaczynałą się rozłazić. Prawdę mówiąc jedna z napraw złamanego blanku na tulei i spigocie też się z czasem rozlazła. Problem polaga na tym, że takie naprawiane miejsce non-stop pracuje... EDYTA:Z drugiej strony Jarku, blank nie jest złamany na pół. Napraw jak wolisz - na rowingu, na omotce lub na tulei i łów. Jak strzeli, to się będziesz martwił. Jako ciekawostkę powiem, że najskuteczniejszą naprawą, jaką zrobiłem ,było zabezpieczenie cieniutką, mosiężną tuleją końcówki złącza żeńskiego ATC – było pęknięte (całkowicie na wylot) wzdłużnie na odcinku kilku cm. Na to poszedł czarny lakier, a powyżej – kawałek czarnej omotki. Całość zalakierowałem u-40. Praktycznie nic nie było widać. Jak to wędzisko było przeciążane, to się w pale nie mieści. Z uncjówki latało nawet 35 + guma 6”. W trolu kij łowił spore ryby. Złącze nigdy nie puściło Edytowane 20 Maja 2013 przez krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 20 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2013 Tulejka z jakiegoś starego blanku dopasowana na styk naklejona na uszkodzone miejsce zmalym naddatkiem i na to przelotka. Musi wytrzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jbk Opublikowano 9 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 O pewnego czasu chciałem złożyć wędzisko spinningowe na black bassa. Miał to być kij lekki , o nieustępliwym dolniku ale który zapracuje pod dużym,walecznym bassem i pozwoli podać lekkie wabiki.Wybór padł dzięki @Friko na Batsona XSB783.Blank super lekki jak na swoją moc i dobrze zbalansowany. Miał być sparowany z Shimano Vanquish 3000. Aby zestaw był lekki i wyważony kilkakrotnie montowałem uchwyt i przelotki . Wyważenie osiągnąłem przez skrócenie pianki od Matagiego ESK-SPa-LU z 85 mm do 72 mm. Pianki te są bardzo twarde i ciężkie. Przy piance jest aluminiowy , czarny pierścień Uchwyt lakierowany wycentrowany jest na arborach od Matagiego oraz na pierścieniach Fuji WCS . Przelotki to Fuji Alconite plus na szczycie Fuji Sic. Wszystkie elementy oprócz plastikowej zaślepki ważyły 74 gramy. Wędzisko na gotowo waży 79,30 grama. Jestem zadowolony z rezultatu Lakierowanie za każdym razem przypomina mi żebym przestał udawał młodzieniaszka i udał się do okulisty Po sklejeniu uchwytu wyszło to że nie przewidziałem , że lakierowany uchwyt jest płytszy i należy go rozsunąć Na plastikowej zaślepce w przyszłości pojawi opis wędziska. Na razie mam problem z kalkomanią. Jutro jak dopisze pogoda może uda się przetestować ugięcie pod rybą bo pod butelka wygląda tak 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 9 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 Cześć Jarek, ciesze się że dotrzymałeś słowa i wrzucasz "swojego" XSB Gratuluje zejscia ponizej 80 gr - bardzo dobry rezultat. Mam do Ciebie prośbe, żebyś dokładnie podliczył wagę elementów składających się na uchwyt SK (chodzi mi o porównanie wagowe z DPS) . Wyłączając montaż na arborach oczywiście - chodzi mi o elementy składowe uchwytu, zaślepki (wc) etc czy dobrze liczę na szybko: 6.55 + 3.05 + 8.24 + 1.56 = 19.4 gr ? vs. skrócony DPS-17 (21.76 gr) dawałoaby to 2.36 gr oszczędności na wadze uchwytu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jbk Opublikowano 9 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 19,4 grama waży lakierowany komplet. Orginalny Fuji o 1,3 gram jest lżejszy. Plusem SK2 jest to że można go zamontować bez "zabudowy". Ale trzeba przy tym uchwycie uważać. Na jednej z wędek uchwyt zamontowałem na taśmę. Blank małej średnicy więc dość sporo musiałem nawinąć. Wędka poleżała kilka godzin w nagrzanym samochodzie i uchwyt "się rozjechał " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 9 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 Zastanawia mnie jeszcze różnica w wadze przelotek. Jeżeli dałeś to samo co my z Krzyśkiem, powienieneś mieć rezulat ok 6.6 gr a jest jak widzę 7.52 gr. Szczytowa przelotka chyba się róźni, czy dobrze widzę że zamiast LV8 jest Y8L ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jbk Opublikowano 9 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 U mnie jest Y25,Y16,Y10,LV6,L5,5 ,L5,L5 F5 . Będę też czasami używał grubą żyłkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 9 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 A ok, roznica dwoch przelotek wszystko wyjasnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jbk Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Kolejny kijek zrobiony na lekko. Tym razem elitka 10lb. Uchwyt lakierowany pod kolor blanku od Matagiego. Aby uatrakcyjnić omotki dodałem w środek nić Twist złoto-czarną. Im węższa stopka tym ten pasek robiłem węższy. W części szczytowej zrezygnowałem z tego dodatku ponieważ jest to nić grubości C i musiałbym grubo lakierować . Wędzisko na gotowo waży 85gram i jego żywiołem ma być łowienie pstrągów. Na razie przetestowane na okoniach. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Goły blank pod dłonią to nie moja bajka, ALE:1. zachwyca mnie czystość formy tej koncepcji wykonania blanku,2. lakier jest bardzo dobry,3. zestaw jest kapitalnie skomponowany... No, no, no...Jeżeli mogę coś doradzić: kiedy zależy ci na cienkim lakierze, daj tipet tylko na przelotce wejściowej. Wygląda to ładnie i składnie. Resztę poleć C - prawie tak, jak to zrobiłeś. Mam też pytania:- czy możesz wstawić lepsze zdjęcie rear?- ile ważył goły blank, a ile zbrojenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jbk Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Kształt pianki jest indentyczny do tej z Batsona XSB783 bo jest to przycięta pianka od Matagiego o oznaczeniu Matagiego ESK-SPa-LU. Blanku nie ważyłem ale wedłuch danych z katalogu waży 1,5 oz czyli 42 gramy. Waga komponentów identyczna jak w poprzednim wędzisku oprócz przelotek. Ten zestaw ważył 6,86 grama . Taki goły uchwyt będę stosował tylko do lekkich zestawów. Następny kijek (Batson XST1085F) będzie już miał zamontowany VSS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jbk Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Aby nie było że wszystko jest idealnie to dziś przy pierwszym wypadzie nad wodę wyszło że jedna z przelotek klika. Mi to nie przeszkadza ale zimą przewinę dla świętego spokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Kijek jest piękny, po prostu super. Sam się wacham czy drugi raz nie sięgnąć po StC 10lb. Szacun. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Ostatnie kije - klasa. Zrobiłeś ogromny postęp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jbk Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Dzięki To między innymi Twoja zasługa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Ręce i oczy masz swoje własne Ja tu nie mam już nic do roboty/dodania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Czy to jest może 5S70MLF? Miałeś już rybę na tym? 10lb realnie czy mocniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jbk Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 No z oczami to ja muszę zgłosić się do specjalisty czasami nie mogę złapać ostrości A tak przy okazji. Pokleiłem rękojeść w Batsonie XST1085F. No i kijek leci na pysk. W planach miałem do niego założyć Shimano Rarenium 4000. Ale napewno jest za lekki aby wyważyć zestaw. Możliwe że założę Stellę SW ale i ona nie wyważa. Ile mogę bezpiecznie dodać obciążenia w dolnik aby nie zaburzyć pracy wędziska przy wyrzucie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 (edytowane) Tak, to oczywiście ten blank. To bardzo solidne 10lb. Ile doważyć? Spróbuj ze 20g... To będzie sporo i tak go rozmiękczy. Edytowane 17 Listopada 2013 przez krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi