Skocz do zawartości

Wędki jbk

jbk

Rekomendowane odpowiedzi

Czy to jest może 5S70MLF?  Miałeś już rybę na tym? 10lb realnie czy mocniej?

Tak to jest ten blank. Dziś pierwszy raz był nad wodą. Złowiłem dziś około 20 okoni od 12 do 30 cm i kilka małych sandaczy. Największy może z 30cm. Łowiłem na przemian na żyłkę i plecionkę. Na żyłce pyski okoni całe ale już na plecionce rozerwane. Ciężko mi określić czy ma więcej niż 10lb bo nie mam innego kija o tej mocy a zbliżony Batson XP842 12lb ma inną akcję.

Też myślę na delikatniejszym kijem pod okonia . Ale to już późną wiosną. Wcześniej będzie kijek SC V 25lb mod-fast na bassy z krzaków i na szczupaki na cięższe gumy. Mimo że 20 funtowy extreme podobno może podać przynętę do 90 gram ja jakoś się boję i nie przekraczam 70.  

To są akceptowalne wartości, jak bym nie dokładał żadnego ołowiu w dolnik w tej sytuacji. Tak jak pisałem w artykule, split gripy lepiej się sprawdzają w krotszych lżejszych wędkach, jakbyś dał jednolitą (cięższą) rękojeść to wyważenie pewnie byłoby lepsze (albo mógłbyś dać rękojeść krótszą przy tym samym wyważeniu). 

Ale i tak moim zdaniem 15-11 cm od środka stopki kołowrotka w kierunku szczytu to przyzwoity wynik, ja bym kija nie dopalał przy takich wartościach

Dawno nie łowiłem tak długimi wędziskami , może rzeczywiście jest akceptowalne takie wyważenie . Poczekam jeszcze na opinię Krzyśka. 

Przy nastepnej wędce zrobię jednolita rekojeść.Jeśli jeszcze się kiedyś zdecyduje na długi kij.

• 3 tygodnie później...

Czas przedstawić ostatnie wędzisko które złożyłem w tym roku.

Bliskość morza i martwy okres na wodach śródlądowych w styczniu i w lutym zachęcił mnie do spróbowania czegoś nowego. Okres zimowy jest tu podobno bardzo dobrym okresem na morskiego bassa zwanego tu spigola.

Wędzisko powstało na sprawdzonym Batsonie XST1085F

post-49222-0-83243800-1386179490_thumb.jpg

Lubię rękojeści dzielone ale chyba przy tak długim blanku był to chybiony pomysł. Wyważenie jest na wysokości zaczepu. Nie dodawałem dodatkowego obciążenia w dolnik i wędzisko waży 160 gram. Dla wygody zastosowałem przycięty od strony gwintu uchwyt Fuji VSS.

post-49222-0-25323800-1386179554_thumb.jpg

Nakrętka jest z przyciętego KSKSS/ASH do długości pianki Od Matagiego AE-KD16h. Z przodu został wklejony pierścień K16-CBTOP15 w kolorze Gun Metal .

post-49222-0-94181100-1386179599_thumb.jpg

Przelotki to Fuji Alconite w ramce BKLAG

post-49222-0-10427200-1386179649_thumb.jpg

O 30-tki

post-49222-0-64391700-1386179682_thumb.jpg

Do 6-tki na części szczytowej

post-49222-0-75699600-1386179737_thumb.jpg

Na szczycie Fuji Sic 6

post-49222-0-44731600-1386179777_thumb.jpg

Tak wygląda ugięcie , jeszcze przed lakierowaniem.

post-49222-0-86868200-1386179816_thumb.jpg

Nie dane było mi poczuć dziś branie. Wiele nauki przede mną . Muszę poznać miejsca rokujące kontakt z rybą i znaleźć stronę z wykresami kiedy są przypływy a kiedy odpływy. Dziś kierując się danymi dla oddalonej o 30 km Wenecji zamiast mieć przypływ łowiłem w okresie najniższego stanu .

Dobrze że dałeś taki moim zdaniem, może można było trochę tę rurkę przyciąć też żeby mniej wystawała poza uchwyt ale tak czy siak bardzo ładnie się prezentuje - nie samymi gramami człowiek żyje, czasem musi być i coś dla oka  ;)

Z ciekawości jednak zapytam - ile ważył sam blank w tym projekcie ?