Skocz do zawartości
  • 0

Dzień suma - nowy artykuł

admin

Pytanie

Cześć,

... Po dwóch tygodniach wypełnionych różnymi „pozawędkarskimi” obowiązkami udało mi się namówić Tomka na wspólne pływanie po Odrze. Stabilna pogoda dawała szanse na spotkanie z rybą, tym bardziej że gdzieś w zakamarkach myśli przewijał się świeżo zapoczątkowany sezon sumowy. Co prawda o łowionych sumach słyszeliśmy już od maja, ale w tym temacie jesteśmy nieco bezradni. .... Zapraszam serdecznie na dalszą część opowieści o tym z jakimi przygodami spotkali się nasi forumowicze Baloo (Mateusz) oraz TeeS (Tomek). W relacji zostały umieszczone bardzo ciekawe filmy z holu sumów. Życzę przyjemności podczas lektury!

Pozdrawiam

Remek

25 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dzięki chłopaki.

@witek - nie nastawialiśmy się na sumy. :mellow:

@Slavecky - to mnie właśnie niepokoi. Myślę, że na dzień dzisiejszy, w podwrocławskiej Odrze istnieje realna szansa złapania ryby około 150-160cm. O większych (choć pewnie są) słyszy się niezwykle rzadko, a ja osobiście nie słyszałem aby ktoś w przeciągu ostatnich 10 lat złowił większego suma niż 160cm. Tak czy siak, mamy jeszce do poprawienia te 30cm. Jest co robić.... :mellow: <_< B)

• 0

@Baloo

No Mateusz, ruszyłeś moją adrenalinką :o Super relacja a filmiki zaskakująco dobre jak na taki sprzęt.

Gratuluję rybek.

Szybkie branie, sprawny hol, jeszcze szybsze wypuszczenie.

Myślę, że później czułeś pewien niedosyt, z powodu tempa akcji :D.

Jeszcze raz szczere gratulki.

• 0

@popper - później to ja dostałem małą zjebkę od takiego jednego producenta przynęt wędkarskich, że nie zrobiłem odpowiednio dobrych zdjęć i odpowiedniej ilości. Najlepiej 1000sztuk aby jedno było dobre... hehehehe :mellow: <_<

Oczywiście półserio!

Natomiast dla mnie najważniejsze jest dobro rybki, więc nie chcieliśmy ich zbytnio męczyć.

Filmiki są w oryginale nieco lepsze, ale na potrzeby strony zostały zmniejszone i okrojone do niezbędnego minimum. Powiem wam, ze jest to niezła frajda i wspaniałą pamiątka. Nie wiem ile razy już je oglądałem i za każdym razem wracają emocję z holu.

MOże niedługo wydamy DVD.... heheheheehe :mellow:

• 0

Zgadza się takie filmiki to niezła frajda. Najbardziej zabawne jest jak się potem słucha tych wszystkich rzeczy które się naplotło w czasie holu. Ja mojego największego szczupaka też holowałem do kamery ale wtedy strasznie wiało i huśtało i nie wiele widać... tzn widac wszystko tylko nie to co trzeba :D

• 0

@Baloo, super to wyszło. Do tej pory jak oglądam te filmki to śmiać mi się chce z naszych tekstów. Za często oglądzasz filmy z połowów skandynawskich szczupaków. ojojojo powtarzasz częściej niż Szwedzi :D

@phalacrocorax, masz racje co do tekstów. Mój balhed bawi mnie do łez nadal mimo, że słyszałem go już naście razy.

Rzeczywiście mieliśmy bardzo udany dzień. I mamy pamiatkę, którą będziemy się cieszyć całą zime. Choć rozsądek podpowiada mi, żeby nie liczyć na tak udanene połowy przez najbliższe 2 a może i 5 lat, spróbujemy sobie powtórzyć taki dzień jesienią na szczupakach i sandaczach. Może uda nam się nakręcić znowu relacje z holu dużej ryby. Czego sobie i Mateuszowi życzę.

Pozdrawiam

• 0

No! Chlopaki, bardzo fajne lowy, i do tego woda pod nosem.

Tak rzucajac okiem na wode, juz widze, ze to jest to. Wazne jeszcze zeby bylo daleko od dzialalnosci takiej np. spoldzielni rybackiej jak Regalica.

Ale skoro placza sie tam sumy to znaczy, ze taka wode znalezliscie. Pozdrawiam wiec i czekam na nastepne doniesienia... :D

I sprobujcie tez czegos innego, jak Minnow SDR...on dobry na szczupaczki, sandaczyki (po wymianie kotwic ;) ) ale sumkowi trzebaby po mojemu troche bardziej zamieszac...

Gumo

• 0

Fajny artykuł i filmik. Masz szczęście, że nie przywalił Ci taki w granicach 50kg, tą witką do 21gr za dużo byś nie zdziałał. Ja z trolla miałem w tym wyjątkowo kiepskim roku tylko 3szt, 38kg i dwie kluski po około 10-12kg, z tego co słyszę to z wąsatym jest kiepsko na Narwii. Obawiam się, że dzięki tej pseudowędkarskiej hołocie, która szarpie codziennie w dole przy moście w Zegrzu, niedługo tylko Ebro zostanie. Sprzętowo.....kij Batson SU1264F, Daiwa GS8, plecionka 0.17mm/22kg, wielkie woblery i wielkie kotwice....i oczywiście pychówa 7.30m.

pozd.

• 0

Trolluję na głębokiej wodzie, ale płytko......a wodę znam dobrze bo 30 lat ryby łowię na Narwii, 2 razy pchnęło mnie z Serocka aż na Mazury....piękny kawał wody. Mało ludzi wie, że na Narwii są w paru miejscach odcinki niedostępne z brzegu, tylko z łodzi można połowić....i to głównie grube sandały....niestety z Serocka to kawał drogi wodą.

• 0

Witaj Jerry

Hol Mateusza był kręcony aparatem Canon Ixus 50, a mój PowerShotem wersja chyba A620. Mateusz mnie poprawi jeśli się pomyliłem.

Oba aparaty kręcą w rozdzielczości 640x480 co jest całkowicie wystarczające na potrzeby domowe. Ja osobiście polecam Ixusa. Super się sprawdza na wędkarskich wyprawach i jest bardzo mały. Można go nosić w kieszeni kamizelki.

@petrus, to już ryba monstrum jak na nasze wody. Gratulacje! Jak go podbierałeś w nocy i ważyłeś?

Pozdrawiam

• 0

@TeeS

...podebrany za szczękę, kolega posiada taki specjalny rękaw dla karpiarzy i w tym się ryby waży bez uszkodzenia śluzu/łusek itd....ryba uwolniona. Czy to jest monstrum???......myślę, że nie, bo trafiały mi się dużo większe.....w dolnej Narwii jest kilkanaście sztuk grubo powyżej 70kg bo ten odcinek stwarza wręcz idealne warunki dla tej ryby.......niestety ten rok jest ekstremalny pod względem pogody.

• 0

@petrus33 - wiem, że miałem szczeście, no faktycznie ten kijek jest przeznaczony na sandacze i po wyciągnięciu tego suma wiem, że nie ma sandacza, którego bym nim nie wyciągnął. Natomiast zdaję sobie sprawę, że na sumy ten kijek jest za słaby.

Tyle, że tego dnia nie nastawialiśmy się na sumy

Z drugiej zaś strony, w tej wodzie szansa na spotkanie ryby większej niż 150cm jest minimalna. Dopiero im bliżej zbiornika Wały Śląskie tym sprawy nabierają nieco innych kolorów. Tam są warunki nawet dla 2 metrowych okazów, ale ten zbiornik jest dla mnie jeszcze dużą zagadką.

• 0

No Panowie . . .

teraz to mnie powaliliście na kolana. :mellow:

Coś niesamowitego.

Trzy sumy w tak krótkim czasie, super. :mellow:

To się chyba nie często zdarza. :unsure:

No i te filmiki, świetna sprawa.

!!! WIELKIE GRATULACJE !!! :lol: :lol: :lol:

No i oczywiście czekam na to DVD o łowieniu sumów :mellow: :mellow: :mellow:

Pozdrawiam

Rafał B)