Skocz do zawartości
  • 0

Garmin Panoptix LiveScope System (PS30, LVS12, LVS32, LVS34, LVS62)

Marcin Ostróda

Pytanie

Witam kolegów, zastanawiam się nad zakupem tego urządzenia i zbieram wszystkie informację.

Czy któryś z Was, używa tego przetwornika?

Jeżeli tak, to proszę o jakieś szczegóły.

Na chwile obecna informacji na temat tego urządzenia jest niewiele (oprócz dwóch filmików z testwó w necie) na Jejku też niewiele.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Czy to jakieś szczególnie zagrożone miejsce? Zdarzają się przypadki uszkodzenia?

Jak to jest mocowane?

LVS od góry ma 4 gniazda na śrubki M4, tam to kręcisz. Problem z łamaniem kabla w USA zdarza się, były walki o to czy gwarancja to uznaje. U nas nie spotkałem się z problemem. 

• 0

Ciężko wyrokować, bo w wielu przypadkach w Stanach jest to oficjalnie publikowane na grupach na fejsie, a u nas cisza, ale wolałem coś podobnego narysować i dać znajomemu zrobić, bo patrząc na to, że zmieniam położenie czujnika z normalnego ustawienia na perspective jednak ten kabel jest narażony na pracę mechaniczną. Trzeba przyznać, że Amerykanie dosyć mocno rozwinęli rynek dodatkowego osprzętu, którego Garmin nie przewidział produkując sam czujnik.

• 0

Mam techniczne pytanie.Czy ktoś z kolegów montował może przetwornik livescope na silniku dziobowym Minn kota ulterra.Czy jest w ogóle taka opcja kupić jakiś uchwyt dający swobodną możliwość funkcjonowania dziobówki wraz z funkcjonalnością przetwornika.Chciałbym przetwornik użyć w trybie perspektywicznym. 

• 0

Mam techniczne pytanie.Czy ktoś z kolegów montował może przetwornik livescope na silniku dziobowym Minn kota ulterra.Czy jest w ogóle taka opcja kupić jakiś uchwyt dający swobodną możliwość funkcjonowania dziobówki wraz z funkcjonalnością przetwornika.Chciałbym przetwornik użyć w trybie perspektywicznym.

Będzie ciężko, bo w powerdrive, torrevie i ulterze kolumna silnika przesuwa się w uchwycie, więc nie można nic montować pod ogranicznikiem zanurzenia.

• 0

Będzie ciężko, bo w powerdrive, torrevie i ulterze kolumna silnika przesuwa się w uchwycie, więc nie można nic montować pod ogranicznikiem zanurzenia.

Widziałem taki filmik na youtubie ze Stanów:

Myślałem,że może już w PL ktoś ogarnął ten temat.Nie chciałbym zmieniać dziobówki ze względu na chęć użycia livescope w trybie perspektywy,a jest to idealne miejsce do montażu.

• 0

Widziałem taki filmik na youtubie ze Stanów:

Myślałem,że może już w PL ktoś ogarnął ten temat.Nie chciałbym zmieniać dziobówki ze względu na chęć użycia livescope w trybie perspektywy,a jest to idealne miejsce do montażu.

Proszę.

https://www.olx.pl/d/oferta/uchwyt-na-silnik-ulterra-80-i-pilot-link-do-przetwornika-panoptix-CID767-IDJxfJ8.html#ac6f210126

Edytowane przez Pietruk
  • Like 2

• 0

Hej podpytam bardziej zorientowanych, bo z tymi zabawkami dopiero zaczynam.

Jak zamontować przetwornik livescope jeśli będę miał go po lewej stronie kajaka. Z prawej strony tak myślę że zamontuję ekran i będę machał wędą.

Czy ten przetwornik ma być lekko odchylony od prostopadłości do dna? Myślę o odchyleniu płaszczyzny na której przykleja się naklejkę? Ustawiam, ustawiam i wychodzi lekkie odchylenie....

Dzięki za info ????

• 0

Hej podpytam bardziej zorientowanych, bo z tymi zabawkami dopiero zaczynam.

Jak zamontować przetwornik livescope jeśli będę miał go po lewej stronie kajaka. Z prawej strony tak myślę że zamontuję ekran i będę machał wędą.

Czy ten przetwornik ma być lekko odchylony od prostopadłości do dna? Myślę o odchyleniu płaszczyzny na której przykleja się naklejkę? Ustawiam, ustawiam i wychodzi lekkie odchylenie....

Dzięki za info

Odchylenie od osi pionowej przetwornika jest zabiegiem celowym, 8 stopni tam chyba jest zrobione, by powiększyć zakres skanowania dna. Istnieją w handlu montaże 0 degree mount, jak ktoś chce to zmienić. 

• 0

Planuję rozpocząć przygodę z Panoptixem, potrzebuję pomocy przy wyborze sprzętu, przeczytałem watek, ale nie bardzo jestem mądrzejszy ;) Do bocznego i mapowania używam HDS Live, talk więc Garmin  będzie służył wyłącznie do Panoptixa, Budżet to ok 13tyś coś może jeszcze doskrobię jeśli będzie miało to sens. Możecie doradzić co będzie najbardziej sensowne w tym budżecie? Wiem że są dwie opcje, Echo/skrzynka/ przewornik lub bezpośrednio echo i przetwornik, tyle że w tej konfiguracji nie ma nakładki widoku z góry. Co będzie korzystniejsze w praktyce? 

• 0

Planuję rozpocząć przygodę z Panoptixem, potrzebuję pomocy przy wyborze sprzętu, przeczytałem watek, ale nie bardzo jestem mądrzejszy ;) Do bocznego i mapowania używam HDS Live, talk więc Garmin  będzie służył wyłącznie do Panoptixa, Budżet to ok 13tyś coś może jeszcze doskrobię jeśli będzie miało to sens. Możecie doradzić co będzie najbardziej sensowne w tym budżecie? Wiem że są dwie opcje, Echo/skrzynka/ przewornik lub bezpośrednio echo i przetwornik, tyle że w tej konfiguracji nie ma nakładki widoku z góry. Co będzie korzystniejsze w praktyce? 

Nie ma odpowiedzi na tak postawione pytanie. Serio. 

Widok perspektywiczny realizuje się bardzo dobrze na wodzie płytkiej, do 3-4m. W takich warunkach jest najefektywniejszym obecnie wynalazkiem, dopracowany sofrem itp. To jest Livescope czyli moduł GLS 10, przetwornik LVS 32. Jeśli masz taki zamysł, że Garmin robi tylko dla live- wystarczy echomap 92 i koniec. Na moim blogu sonary i mapy pokazałem kilka materiałów z tej konfiguracji sprzętowej. 

Natomiast, gdyby Activetarget nie  zbierał zakłóceń od  bocznego- jak ma miejsce to obecnie i trzeba realnie wyłączyć SI, by nie dostać oczopląsu,   to   drugi set od Lowrance też jest ok. czyli w tym budżecie Active Target i Elite FS. Największy problem obecnie to dostępność tych zabawek. 

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Dzięki za odpowiedź, zdaję sobie sprawę, że trudno o jednoznaczną odpowiedź, nie napisałem też jak, gdzie i jakie ryy najczęściej łowie. Usystematyzowałem wiedze, dużo mi rozjaśniła instrukcja video na stronie Garmina, reasumując nie ucieknę od kupowania GLS10 i LSV32, pozostaje dylemat przy wyborze telewizora, było o tym juz powyżej, czy jest sens przepłacać za większą rozdzielczość, Raczej będę skłaniał się ku 12 calom, rozważam Echomap Ultra 122sv tyle, że to juz się robi kwota, daleko za budżetem ;)  Wrzuć linka do swojego bloga.

• 0

Dzięki za odpowiedź, zdaję sobie sprawę, że trudno o jednoznaczną odpowiedź, nie napisałem też jak, gdzie i jakie ryy najczęściej łowie. Usystematyzowałem wiedze, dużo mi rozjaśniła instrukcja video na stronie Garmina, reasumując nie ucieknę od kupowania GLS10 i LSV32, pozostaje dylemat przy wyborze telewizora, było o tym juz powyżej, czy jest sens przepłacać za większą rozdzielczość, Raczej będę skłaniał się ku 12 calom, rozważam Echomap Ultra 122sv tyle, że to juz się robi kwota, daleko za budżetem ;)  Wrzuć linka do swojego bloga.

Sonary i mapy - YouTube

Jest jedno ale w tym echomapie, nie wiem czy majowe upgrade do ekranów gpsmap- które sporo wnosi do zabawy w livescope- obejmuje ten ekran również/