Skocz do zawartości
  • 0

Garmin Panoptix LiveScope System (PS30, LVS12, LVS32, LVS34, LVS62)

Marcin Ostróda

Pytanie

Witam kolegów, zastanawiam się nad zakupem tego urządzenia i zbieram wszystkie informację.

Czy któryś z Was, używa tego przetwornika?

Jeżeli tak, to proszę o jakieś szczegóły.

Na chwile obecna informacji na temat tego urządzenia jest niewiele (oprócz dwóch filmików z testwó w necie) na Jejku też niewiele.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Panowie, pewnie przydałby mi się większy ekran do lvs32 zacząłem bawić się w verta i mi się spodobało. Aktualnie uhd 92sv. Myślę aby opylić strikera 9 którego używam do bocznego, do uhd dokupić przetwornik i do lvsa jakiś większy ploter. Co obecnie na rynku byście polecali zarówno przetwornikowo jak i ploterowo do verta/rzutu w przód?

• 0

Cześć. Czy do ECHOMAP Ultra 102sv można podłączyć 2 przetworniki LVS32? Widziałem film z GSPMAP, gdzie obraz był dzielony na 2 przetworniki LVS (ustawione do przodu i w dół). Wg informacji z komentarzy można było zastosować dowolną kombinację przetworników lvs (32,34) ale potrzebna była druga skrzynka GLS 10. Czy do wspomnianego ECHOMAP też się da? W ECHOMAP nie zamierzam korzystać z klasycznego przetwornika (chcę kupić opcję bez przetwornika). Jeśli jest możliwe podłączenie 2 x  LVS 32 to czy można dość płynnie przełączać między tymi przetwornikami (chodzi mi o przełączanie z przetwornika perspertive na down) ? 10" to trochę mało na dzielenie ekranu. Nie chcę wstawiać kolejnego telewizora bo obok ECHOMAP 102 na łodzi będzie też HB Helix dla wykorzystania SI a jeżdżę na kilkudniowe wyjazdy - wiadomo, trzeba oszczędzać prąd. Jeśli pytanie jest laickie to przepraszam i z góry dziękuję za ewentualne odpowiedzi!

• 0

W końcu zamontowałem panoptixa na swojej łodzi. Mam kilka pytań, proszę o wyrozumiałość :D
Akumulator 60Ah - Zap Marine słuzy jako rozruch, zasilanie do echomapa i cała elektronika na foxie
Żelowy 18AH - Docelowo miał być tylko pod "przetwornik" ale przecież GLS i lvs pobierają z 1 źródła :D
- Skrzynka GLS10 oraz akumulator Żelowy ( 18AH -ze względu na swoją budowę mogę go położyć "na plecach" ??? Jest z 3x wyższy niż jego podstawa i w końcu się wywali na falach ) na podłodze ?
- Myślałem, że będę mógł rozdzielić pobór prądu np GLS10 z głównego Aku 60AH, a przetwornik z tego Żelowego 18Ah, ale przecież jest to razem połączone, ile ten Żel powinien wytrzymać, na razie będą testy
czy panoptix zostanie na stałe :P
- Jak padnie akumulator Żelowy to panoptix powinien po prostu się wyłączyć i mimo połączenia z echo, które bierze prąd z Zap Marine 60AH, nie będzie pobierał żadnego lewego prądu ? ( Kabel to przecież tylko do przesyłu danych jest tak ? )
- Akumulator Zap Marine 60Ah - Docelowo 2x echomap ultra 102sv, pod 1 echo podłączony będzie GT56, a pod drugi panoptix ( GLS10+LVS32 będzie brał prąd z innego źródła )
  Ile maksymalnie może chodzić taki zestaw żeby nie bać się o rozruch silnika ? Jakie napięcie jest bezpieczne, że "nie brakuje" prądu na odpalenie silnika
 ( po odłączeniu od ładowania pokazywało 13V, po iluś minutach trochę spadło )

• 0

to jeszcze napisz jaki silnik spalinowy? to jakieś 5 litrowe v8 zamontowane na stałe czy 20hp?

echa z panotptixem wezmą jakieś 7-10A na godzinę (wg dokumentacji 2x2.8A i 2A GLS10), więc ten zap marine po 7 godzinach padnie, realnie dałbym 3 godziny  maks na pracę echosond pod tym Zap Marine i może jeszcze odpalisz spalinę, warto aby miała ładowanie dla tego ZAP. Zauważ, że będziesz obciążał go dużym prądem bo ponad 10% jego realnej pojemności a te 60Ah to on ma mierzone dla C20 czyli dla 5% obciążenia.

Skoro przewidywany pobór prądu to te 7-10A policz ile godzin chcesz byc na wodzie i wyjdzie Ci pojemność aku jakiego potrzebujesz. Jak weźmiesz lifepo4 to nie musisz brać dużego zapasu pojemności jak kwas czy żel bierz z 20% zapasem. Tyle, że lifepo4 słabo nadaje się do rozruchu jeśli chcesz mieć tylko jeden aku na łodce. Doradzałbym dwa, ten ZAP dla razruchu i jako awaryjny dla echo i jakieś lifepo4 z którego na upartego też awaryjnie da się odpalić spalinę.

Edytowane przez wuran

• 0

Suzuki 50km. W poście ktoś pisał, że Ultra 122sv +LVS34 + Apex13 bierze mu ok 6A, to w moim przypadku "słabszy" zestaw będzie brał sporo więcej ? :D
A napisałem, że chce aby 2x echo z 1x GT56 brało prąd z AKUMULATORA X, a GLS10+LVS32 z AKUMULATORA Y.
Obstawiałem, po postach w wątku, że echomap bierze 2A. 
LifePo4 byłoby dobre gdybym kombinował zestaw na nowo, a mam już ładowarke wbudowaną na stałe z foxa, kupując LifePo4 musiałbym wydać znowu sporo kasy na kolejną ładowarkę, trochę bez sensu.

• 0

O, widzę, że  i wyższy model rotatora  jest dostępny -z korekcją żyrokompasową. To znacznie ciekawsze rozwiązanie, bo ten z linka jest po prostu drogi jak na to, co daje. 

• 0

a propo sztyc to może komuś się spodoba taka opcja sztycy a propo tych po parę tysi 

.......... filmik udostępnie po wrzuceniu na youtube 

https://youtube.com/shorts/dmsPbTcloPA?feature=shared

jak masz fb- zobacz, co można jeszcze zrobić z tego silnika- bardzo zadowolony jestem: Facebook

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 1

• 0

jak masz fb- zobacz, co można jeszcze zrobić z tego silnika- bardzo zadowolony jestem: Facebook

silnik został odcięty ze względu na wagę , wykorzystałem tylko napęd do obrotu sztycy .Jak na razie są to próby i powiem tak - sprawuje się to dobrze i koszt w całości zamknął się w kwocie 1100 zł z uchwytem . Silnik leży i czeka na jakiś nowy projekt np. belly bout ;)

Oglądnąłem  filmik przebiłeś mnie o półkę wyżej brawo i ten uchwyt delikatniejszy jest , jęśli możesz dać namiary na rotator to będe wdzięczny pozdr

Edytowane przez uups

• 0

silnik został odcięty ze względu na wagę , wykorzystałem tylko napęd do obrotu sztycy .Jak na razie są to próby i powiem tak - sprawuje się to dobrze i koszt w całości zamknął się w kwocie 1100 zł z uchwytem . Silnik leży i czeka na jakiś nowy projekt np. belly bout ;)

Oglądnąłem  filmik przebiłeś mnie o półkę wyżej brawo i ten uchwyt delikatniejszy jest , jęśli możesz dać namiary na rotator to będe wdzięczny pozdr

No ale to jest z tego samego silnika, co masz ty. Chłopaki wyspawali mi obudowę górną, przenieśli listwowy napęd obrotnicy do niej i zrobili rączkę do obsługi manualnej Kable elektryczne wywalone z pedału, zdjęta izolacja z przewodu, co go łączy z obrotnicą i to wszystko. Choć w sumie ta czerwona nakrętka jest istotna, docisk obrotnicy mam regulowany, bo czasami za szybko lata przetwornik napędzany nogą- a jak nieco dokręcę śrubę- to tam jest wałek PTFE, który płynnie hamuje obrotnicę i jest to bardzo sensowne rozwiązanie. 

• 0

Panowie widziałem w wątku o udzielaniu sygnału na drugi ploter i mam pytanie, czy jest jakaś możliwość udzielenia sygnału z gpsmap 1223xsv na echomap uhd 92sv . Po kablu bo wifi ręcznej się nie da .

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka

• 0

Panowie widziałem w wątku o udzielaniu sygnału na drugi ploter i mam pytanie, czy jest jakaś możliwość udzielenia sygnału z gpsmap 1223xsv na echomap uhd 92sv . Po kablu bo wifi ręcznej się nie da .

Z mojej wiedzy tylko echomap z echomap i gpsmap z gpsmap gada ale może sie jakieś patenty .  

Ja mam spięte gpsmap-y po kablu i wszystko śmiga.  Różne modele nie da sie ale poczekam może ktoś zna jakiś patent. 

• Like 2

• 0

Może ten mój echomap jest za niskim modelem? Nie znam się attachicon.gif IMG_20240119_134641.jpg

kolega powyżej wyklarował  : gpsmap+ gpsmap lub Echomap+echomap , żadne inne warianty nie działają, łącznie z podpieciem lvs do modułu ethernet i wyjścia kablami stamtąd do echomapa i gpsmapa. 

• 0

kolega powyżej wyklarował  : gpsmap+ gpsmap lub Echomap+echomap , żadne inne warianty nie działają, łącznie z podpieciem lvs do modułu ethernet i wyjścia kablami stamtąd do echomapa i gpsmapa. 

No to nic sie nie zmienilo . . . .GPs + GPs  oraz Echo + echo . .. ja napisalem to nie potwierdzajac na 100% bo wychdza jakies nowinki ja temat przerabialem jakis rok temu  .. . . i nie bylo opcji .