Skocz do zawartości
  • 0

Garmin Panoptix LiveScope System (PS30, LVS12, LVS32, LVS34, LVS62)

Marcin Ostróda

Pytanie

Witam kolegów, zastanawiam się nad zakupem tego urządzenia i zbieram wszystkie informację.

Czy któryś z Was, używa tego przetwornika?

Jeżeli tak, to proszę o jakieś szczegóły.

Na chwile obecna informacji na temat tego urządzenia jest niewiele (oprócz dwóch filmików z testwó w necie) na Jejku też niewiele.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

W wątku było o aktualizacjach do gls10,które pogarszały obraz z lvs32.

Tak z ciekawości pogadałem z ChaGPT i podrzucił mi link że starszymi aktualizacjami. Do lvs32 poleca oprogramowanie 2.20 z 2019r przed perspektywą. Pozwolę sobie wrzucić link: https://www.bbcboards.net/showthread.php?t=1254855&utm_source=chatgpt.com

• 0

W wątku było o aktualizacjach do gls10,które pogarszały obraz z lvs32.

Tak z ciekawości pogadałem z ChaGPT i podrzucił mi link że starszymi aktualizacjami. Do lvs32 poleca oprogramowanie 2.20 z 2019r przed perspektywą. Pozwolę sobie wrzucić link: https://www.bbcboards.net/showthread.php?t=1254855&utm_source=chatgpt.com

No to niech ten robot podpowie jeszcze jak to w pełni funkcjonalnie zrobić. Nie ma opcji, by downgrade 2.20 działało obecnie. Po prostu trzeba pogodzić się z tym co jest- a nie powinno być to problemem dla nowicjuszy,którzy nie pamiętają jak było przed perspektywą,  b- kupić 34kę, c-czekać na kolejny wypust Lvs od Garmina i kupić najnowsze ich wydawnictwo nie przejmując się tym, co było. 

• 0

No to niech ten robot podpowie jeszcze jak to w pełni funkcjonalnie zrobić. Nie ma opcji, by downgrade 2.20 działało obecnie. Po prostu trzeba pogodzić się z tym co jest- a nie powinno być to problemem dla nowicjuszy,którzy nie pamiętają jak było przed perspektywą,  b- kupić 34kę, c-czekać na kolejny wypust Lvs od Garmina i kupić najnowsze ich wydawnictwo nie przejmując się tym, co było. 

Są jakieś zapowiedzi nowego live ?  

• 0

Mam świerzo nabyte lvs34 z gls10 i chyba nigdy nie zecyduje się na żadne aktualizację. Chistoria pokazuje, że nowsze nie znaczy lepsze.

No różnie bywa z historią, jak coś dziala i nie potrzeba nowalijek- lepiej nie testować nowego firmware, nie dotyczy to wyłącznie Garmina a również innych producentów ekranów i firmware do nich. 

• 0

To poproszę o poradę doświadczonych w temacie.

Plan taki żeby wszystko było w jednej skrzyni. Ekran spięty z podstawą (uchwytem) i tak przechowywany/transportowany.Wszystkie kable i przetworniki pod ekranem. Zrobiłem wstępne przymiarki. Wszystko się mieści.(na akumulator proszę nie patrzeć- będzie lifepo4) Tylko nasunęło mi się pytanie.

Jak bardzo grzeję się GLS10? Ugotuję go jeżeli zamknę go w skrzyni??? Myślałem o wywierceniu otworów wentylacyjnych w podłodze pod gls-em, może jeszcze z tyłu i z boku i na pokrywie. Co o tym sądzicie? Każda złota myśl mile widziana.

post-70241-0-95133500-1749055280_thumb.jpgpost-70241-0-54157600-1749055298_thumb.jpgpost-70241-0-69738600-1749055326_thumb.jpgpost-70241-0-45545100-1749055340_thumb.jpg

• 0

Gregor. Nie takie duże. Mi wyjdzie większe (i chyba zostanę przy koncepcji , żeby wszystko było w jednej skrzynce ) ale jak nie chce się montować sprzętu na stałe (lub nie ma jak), to trzeba kombinować. Zawsze coś za coś.

Obawiałem się tylko, że Gls będzie się smażył w pudle, ale widzę, że nie będę jedyny, który tak zrobił.

• 0

Kilka pytań odnośnie uziemienia plotera i czarnej skrzynki.

1. Mam 2 akumulatory lifepo4. Jeden podłączone do spaliny i silnika elektrycznego. Drugi do zasilania plotera i gls10. Czy mogę połączyć ze sobą minusy obu tych akumulatorów oraz uziemienia plotera i czarnej skrzynki i podpiąć ze sztycą?

Czy lepiej nie zwierać minusów akumulatorów?

Takie rozwiązanie z połączeniem wszystkiego wydaje mi się najbardziej optymalne , bo łącząc wszystko razem zawsze byłbym uziemiony. Zawsze coś jest w wodzie albo silnik elektryczny( któremu na stałe podłączyłem minus z wtyczki z kolumną) albo silnik spalinowy, który jest przecież uziemiony albo sztyca od panoptixa.

Edytowane przez binio1111

• 0

A nie będzie Ci wtedy siało zakłóceń?

No i po co „uziemienie”? Poważnie pytam. Co ono daje? Czasem bywa, przy dobijaniu do kamienistego brzegu, ze oba silniki są nad wodą. A echo (zwykle) mam na osobnym aku bezpośrednio. No chyba, ze uziemia je przetwornik?

Czy pisząc uziemienie macie na myśli po prostu minus?

Edytowane przez Qh_

• 0

Uziemieniem eliminuje lub zmniejsza zakłócenia pochodzące od silnika elektrycznego. Najbardziej sieją silniki z maxymizerami(jedne mniej drugie wiecej). Ja podłączyłem minus z wtyczki silnika elektrycznego bezpośrednio do kolumny silnika i na echu zakłócenia spadły o 90%.samego echa nie uziemiłem , bo nie ma na obudowie uziemienia. Teraz składam ultrę 102 z panoptixem i na obudowach są śrubki z uziemieniem. No i uziemienie to nie minus. Uziemienie to uziemienie.

• Like 1