Skocz do zawartości
  • 0

Garmin Panoptix LiveScope System (PS30, LVS12, LVS32, LVS34, LVS62)

Marcin Ostróda

Pytanie

Witam kolegów, zastanawiam się nad zakupem tego urządzenia i zbieram wszystkie informację.

Czy któryś z Was, używa tego przetwornika?

Jeżeli tak, to proszę o jakieś szczegóły.

Na chwile obecna informacji na temat tego urządzenia jest niewiele (oprócz dwóch filmików z testwó w necie) na Jejku też niewiele.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Trzeba nauczyć się rzucać w wiązkę (na początku to podstawa) dopiero potem utrzymywać wiązkę na przynęcie. Do utrzymywania kierunku wiązki masz active target, dziobówke, rękę lub inne kreatywne rozwiązania :)

Widać do 25-30m nawet na wodzie głębokość 2.5 metra

Edytowane przez elvis

• 0

Jak podepnę live do 1 aku z dziobowka to będę miał straszne zakluczenia nie będzie się dało łowić bo mam drugie aku agm które jest mega ciężkie i nie chce mi się go dźwigać pytanie na ile to koniecznie mam też zestawu jakieś nakładki na kable przeciw zakłóceniom warto ich używać ?

• 0

Jak podepnę live do 1 aku z dziobowka to będę miał straszne zakluczenia nie będzie się dało łowić bo mam drugie aku agm które jest mega ciężkie i nie chce mi się go dźwigać pytanie na ile to koniecznie mam też zestawu jakieś nakładki na kable przeciw zakłóceniom warto ich używać ?

Okazjonalnie mam spięte gls10 + GPSmap923xsv pod to samo aku(Lifepo4 200aH) co Minnkota Terrova 55 i nie widzę żadnych zakłóceń w porównaniu do sytuacji, gdy live i echo są na oddzielnym aku niż dziobówka.

• 0

Da się to dość łatwo wyliczyć.

Jeśli kąt stożka w garminie to okolo 20st to ustawiając przetwornik w pozycję perspektywy, w odległości 10 metrów od łodzi będziesz mógł obserwować około 3,5 metra toni wodnej. Analogicznie 20 metrów od siebie będziesz tej toni widział juz 7 metrow.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Da się to dość łatwo wyliczyć.

Jeśli kąt stożka w garminie to okolo 20st to ustawiając przetwornik w pozycję perspektywy, w odległości 10 metrów od łodzi będziesz mógł obserwować około 3,5 metra toni wodnej. Analogicznie 20 metrów od siebie będziesz tej toni widział juz 7 metrow.

Krzysiek w realu tak nie jest, bo widzialbym wpadającą przynętę przez długi czas i ryby na głębokiej wodzie. Przy zasięgu 30m a tak pływam, nie widzę ryb na wodzie 6-7m od powierzchni i dopiero dodatek sonaru bocznego na ekranie pokazuje ile ominęliśmy lub prozaiczne machnięcie sztycą, by zmienić kąt padania wiązki perspektywy. Rosjanie wymyślili mechaniczne wahadła do perspektywy, by skanować horyzontalnie na głębokiej wodzie, bo nie można tego zrobić w sposób ciągły na jednej nastawie kątowej- zmieniając tylko zasięg do przodu w trybie perspektywicznym. 

• Like 3

• 0

Krzysiek w realu tak nie jest, bo widzialbym wpadającą przynętę przez długi czas i ryby na głębokiej wodzie. Przy zasięgu 30m a tak pływam, nie widzę ryb na wodzie 6-7m od powierzchni i dopiero dodatek sonaru bocznego na ekranie pokazuje ile ominęliśmy lub prozaiczne machnięcie sztycą, by zmienić kąt padania wiązki perspektywy. Rosjanie wymyślili mechaniczne wahadła do perspektywy, by skanować horyzontalnie na głębokiej wodzie, bo nie można tego zrobić w sposób ciągły na jednej nastawie kątowej- zmieniając tylko zasięg do przodu w trybie perspektywicznym.

Wiem, ze w realu wyglada to trochę inaczej ale teoria i matematyka jest jaka jest.

Przetwornika nie da się, a przynajmniej jest bardzo ciężko, ustawić dokladnie tak, zeby z tych 20 stopni w pelni lorzystać.

Chyba, ze ustawisz go pod wiekszym trochę kątem do powierzchni, wtedy bedzie się tracić z ekranu wszystko to co przy samej powierzchni plywa.

W każdym razie dokładnie tego stożka zmierzyc sie nie da a trzeba bazować tylko na tych 20 st, ktore podaje garmin.

Czy to jest 21 czy moze 17 - tego nie wie nikt

• 0

Interesuje mnie jeszcze black box gls 10 czy może być umiejscowiony w skrzyni qbrick od środka czy potrzebuje jakieś wentylacji i musi być od zewnątrz bo z racji tego że pływam na pontonie i większość rzeczy muszę z niego wypakowywać planuję taką skrzynkę zrobić z aku skrzynką Gls a na górze 2 ekrany od live i klasyczny przetwornik

• 0

Interesuje mnie jeszcze black box gls 10 czy może być umiejscowiony w skrzyni qbrick od środka czy potrzebuje jakieś wentylacji i musi być od zewnątrz bo z racji tego że pływam na pontonie i większość rzeczy muszę z niego wypakowywać planuję taką skrzynkę zrobić z aku skrzynką Gls a na górze 2 ekrany od live i klasyczny przetwornik

Ja mam w środku GLS i nic się nie grzeje jakoś strasznie. Nawet w najcieplejszy dzień nie jest gorący. Ma dużo miejsca i otwory więc da radę 0a3ea8a36a99c69e9ea0cf3495018da7.jpg

Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka