Skocz do zawartości
  • 0

Garmin Panoptix LiveScope System (PS30, LVS12, LVS32, LVS34, LVS62)

Marcin Ostróda

Pytanie

Witam kolegów, zastanawiam się nad zakupem tego urządzenia i zbieram wszystkie informację.

Czy któryś z Was, używa tego przetwornika?

Jeżeli tak, to proszę o jakieś szczegóły.

Na chwile obecna informacji na temat tego urządzenia jest niewiele (oprócz dwóch filmików z testwó w necie) na Jejku też niewiele.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Koledzy ja to wszystko wiem i rysunki ,oraz opisy znam. Tylko u mnie  jak  obracam czujnik o 180 stopni to dalej pokazuje obraz do przodu, a  przynętę   mam z przodu  a nie z tyłu łodzi i tego nie rozumie ?

Nie wiem czy to o to Ci chodzi, ale... na ekranie Ci się nie obróci samoczynnie obraz, że lewa strona ekranu to będzie tył, a po prawej będziesz miał początek wiązki. (normalnie to lewa strona początek a prawa zasięg zależny od głębokości lub manualnych ustawień)

I jak koledzy piszą, musisz raz znaleźć przynętę za sobą, a potem już z górki...

• 0

No i chyba sprawa się wyjaśniła, kolega  Pietruk dobrze pisze ,że obraz na ekranie samoczynnie się nie obróci a ja myślałem, że jak odwrócę czujnik to lewa strona ekranu będzie z tyłu a prawa początek. Jestem mańkutem (lewo ręczny) więc u mnie wszystko na odwrót. Niestety nie umie wklejać  zdięć.

sory że dużę litery ale jest taki film na yotube  sprzed 6 lat  DRAGONA  gdzie gościu pokazuje i mówi że ma przetwornik ustawiony w pozycji do tyłu i wszystko pięknie widzi.Moje pytanie jako leworęcznego jest takie jeśli przeniosę echomap z prawej burty na lewą  to wszystko będzie jak na tym filmie.? Jeśli  pozostawię  monitor  na prawej to obraz będzie odwrócony ? czyli chyba wystarczy odwrócić ekran ?

• 0

Jeśli  pozostawię  monitor  na prawej to obraz będzie odwrócony ? czyli chyba wystarczy odwrócić ekran ?

Dokładnie.

Można też zamontować drugi ekran po prawej i połączyć siecią. Droga metoda ale....

Ewentualnie lustrzane odbicie, lustro z łazienki czy salonu odpowiednio zamontowane też zrobi robotę  ;)

Edytowane przez Pietruk
  • Like 1

• 0

Gdzie na łodzi najlepiej zamontować perspektywę ? W okolicy rufy np. na uchwycie silnika skierowaną oczywiście do przodu , wtedy już na początku łodzi mielibyśmy lepszy obraz i większy kąt widzenia ?

Czy z przodu łodzi np. na dziobówce i wtedy większy zasięg . A właśnie. Jaki użyteczny zasięg ma perspektywa ?

PS. No i czy nie dostanie się oczopląsu jak będziemy pływać na dziobówce mając tam zamontowaną perspektywę. Jak będziemy zmieniać położenie silnika to obraz będzie się ruszał i nigdy nie będziemy wiedzieć gdzie jest ryba chyba ,że mamy komputer w głowie.

• 0

Pytanie do użytkowników... Jestem, będę na etapie montażu sztycy i chciałbym poznać opinie Kolegów jak jest najpraktyczniej, najwygodniej korzystać z latarki w poszukiwaniu toniowych ryb... Chodzi mi o stronę montażu na burcie. Patrząc w kierunku dziobu, większość ma zamontowaną sztycę po prawej stronie, tuż przed ekranem i wtedysztyca jest obsługiwana prawą ręką, silnik((rumpel) lewą. Ale widziałem też, że ludzie mają sztycę i ekran po lewej stronie... Jak jest wygodniej, praktyczniej?

• 0

Pytanie do użytkowników... Jestem, będę na etapie montażu sztycy i chciałbym poznać opinie Kolegów jak jest najpraktyczniej, najwygodniej korzystać z latarki w poszukiwaniu toniowych ryb... Chodzi mi o stronę montażu na burcie. Patrząc w kierunku dziobu, większość ma zamontowaną sztycę po prawej stronie, tuż przed ekranem i wtedysztyca jest obsługiwana prawą ręką, silnik((rumpel) lewą. Ale widziałem też, że ludzie mają sztycę i ekran po lewej stronie... Jak jest wygodniej, praktyczniej?

Będąc praworęcznym ekran posiadam po lewej stronie i sztyce również. Dużo łatwiej mi się nią obsługuje niżli bym posiadał ją na drugiej burcie. Wolę wszystko mieć z jednej strony. Swoją droga zastanawiam się jak było by niewygodnie co rusz obracać głowę w lewo i zaraz prawo aby dobrze namierzyć linię rzutu. Ale to tylko moje prywatne zdanie ;-)

• 0

Nie napisałeś czy sztyca ręczna czy elektryczna. Zakładam że ręczna. W takim razie na prawej burcie razem z ekranem żeby ograniczyć obrót głowy :)

Elektryczna dowolnie bo nie sięgasz ręką ale ekran po lewej.

Ja mam wszystko na lewej ale sztyca elektryczna. Sam musisz potestować.

Edytowane przez Ardoro
  • Like 1

• 0

Ja mam po lewej stronie z dala ode mnie, ale też od samego początku wiedziałem, że chcę mieć napęd elektryczny do sztycy. 

Jedna ręka na rumplu, w drugiej wędka, trzeciej ręki do sterownia sztycą nigdy nie miałem, ale za to mam dwie nogi i mogę je wykorzystać do obracania przetwornika.

Dodam jeszcze tylko, że wszyscy moim koledzy, którzy również kupili łodzie, na samym początku patrzyli mnie na z politowaniem jak na jakiegoś durnego gadżeciarza, którym zresztą jestem, teraz wszyscy mają dołożone silniczki do sztyc

Edytowane przez kruz
  • Like 3

• 0

Jaki najtańszy zestaw sprawdzi mi sie jesli mam stosować go tylko i  wyłącznie do trolla? Chciałbym wiedzieć co się dzieje za przynętą. Wypust 20-30 metrów. Głebokość pracy przynęty 3-10 metrów. Sztyca nieruchoma - widok tylko do tyłu.

A w d...e z trolem przy latarkowaniu. Jak już kupisz i porzucasz trochę do rybek od razu zmienisz zdanie. Sprzedaj trochę wobów trollingowych i kup LVS 34 z jakimś ekranem ok 10 cali. LVS na nieruchomej sztycy to bardzo zły pomysł. Kąt stożka jest bardzo mały i czesto okaże się że bez delikatnego pokręcenia nie zobaczysz woba. A teraz powrót do pierwszego zdania mojego wywodu :) 

Edytowane przez rower26

• 0

A w d...e z trolem przy latarkowaniu. Jak już kupisz i porzucasz trochę do rybek od razu zmienisz zdanie. Sprzedaj trochę wobów trollingowych i kup LVS 34 z jakimś ekranem ok 10 cali. LVS na nieruchomej sztycy to bardzo zły pomysł. Kąt stożka jest bardzo mały i czesto okaże się że bez delikatnego pokręcenia nie zobaczysz woba. A teraz powrót do pierwszego zdania mojego wywodu :)

Raczej nie bo generalnie jestem przeciwnikiem polowania "na upatrzonego" i latarki tak jak jeszcze sporo kolegów na forum. I to nie ze względu na brak funduszy.