Skocz do zawartości
  • 0

Garmin Panoptix LiveScope System (PS30, LVS12, LVS32, LVS34, LVS62)

Marcin Ostróda

Pytanie

Witam kolegów, zastanawiam się nad zakupem tego urządzenia i zbieram wszystkie informację.

Czy któryś z Was, używa tego przetwornika?

Jeżeli tak, to proszę o jakieś szczegóły.

Na chwile obecna informacji na temat tego urządzenia jest niewiele (oprócz dwóch filmików z testwó w necie) na Jejku też niewiele.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Echomap to troche bida kupowac bo nie wykorzystuje mozliwosci panoptixa (rozdzielczosc). Dopiero 8410 wykorzystuje...

W sumie zapomniałem dodać, u mnie LVS jest uzupełnieniem, nie potrzebuję od niego jakości, tylko detekcji ryby i przynęty. Na głębsze wody i dalekie zasięgi mam swoje 360 na bazie przetwornika ss3d. Nie bierze jeńców, niezależnie od głębokości- pełne rozpoznanie sytuacji. 

post-55901-0-64346300-1608702265_thumb.png

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 3

• 0

Echomap to troche bida kupowac bo nie wykorzystuje mozliwosci panoptixa (rozdzielczosc). Dopiero 8410 wykorzystuje...

Łowiłeś na wszystkim, czy wróżysz z fusów?

Łowiłem na 1222 i na echomapie 92, mam porównanie, różnica jest nieznaczna

• 0

Czytam od dłuższego czasu Wasze fachowe uwagi. I powiem Wam, że w pewnym momencie dyskusji wychodzą na światło preferencje osobiste. Być może dla kol. @karkoszek te 400 w pionie nie ma znaczenia.

Teraz czas jest kiepski, ale zlot fanów elektroniki, wspólne pływanie dużo wyjaśniłoby. Tylko kto na to znajdzie czas.

Edytowane przez bassy

• 0

Podstawowym pytaniem jest jaką rozdzielczość produkuje GLS10, bo to ona generuje cały obraz, może niektórzy nie są tego świadomi.

Ekran wiadomo, że im większy to zawsze lepiej, natomiast jakość odczytu panoptix w stosunku do rozdzielczości ekranu to już co innego.

Na podstawie wieeeeelu godzin patrzenia się w różne sprzęty uważam, że do SAMEGO panoptixa wystarczy echomap 92. Ekran 10 cali daje trochę lepszy obraz, ale dalej to już bez znaczenia.

Na swoim małym, gównianym ekraniku bez problemu widzę okonie na 10 metrach, a koło nich moją 7cm jaskółkę, do reszty zastosowań mam Helix 12.

• Like 3

• 0

Z tego co obserwuje juz od dluzszego czasu to w Polsce wiekszosc ma manie na punkcie rozdzielczosci, a prawda jest taka jak napisal karkoszek . Najwazniejsze to software i przetworniki , a dopiero pozniej rozdzielczosc. Dla mnie kupno 84xx/86xx tylko i wylacznie pod livescope to pomylka .

• Like 1

• 0

Z tego co obserwuje juz od dluzszego czasu to w Polsce wiekszosc ma manie na punkcie rozdzielczosci, a prawda jest taka jak napisal karkoszek . Najwazniejsze to software i przetworniki , a dopiero pozniej rozdzielczosc. Dla mnie kupno 84xx/86xx tylko i wylacznie pod livescope to pomylka .

A postaw kolo siebie szanowny kolego hds gen3 i carbona i zobaczysz jaka robote robi matryca...

I tak jest z każdym sprzętem, nie tylko rozdzielczosc , ale i jakosc matrycy. Nie jestem funboyem seri gpsmap ani innego tieru. Ale miałem trochę sprzętu w rekach i wiem na co dana półkę sprzetowa stać. Wiadoma sprawa jest , że jeśli z xdcr wychodzi bubel to na złotej matrycy jakosci nie będzie. Ale jeśli dane są ok to ekran ma znaczenie. Do tego dochodza jeszcze "flaczki" ekranu- szybkosc działania, responyswnosc itd. Wiec prosze was , nie porownojmy serii najwyższej do sredniej . To są innej klasy sprzęty. Lusek nie uświadczy nigdzie, ale wydajnosciowo i jakościowo różnice są. Na pewno ekran moim zdanie, powinien być do tego od 10" w górę.

• 0

Nie ma nic gorszego od przekonania że być może łowi się w studni. Tutaj to czysty fun.

Niekoniecznie. Seryjne olewanie przynęt przez ryby, rujnuje morale ;)

Generalnie , te narzędzia pogłębiają wiedzę o wodzie i rybach. Pokazują jak są mobilne, czy płoszy je elektronika, silnik, wędkarz. Wiele dogmatów przepisywanych przez lata w publikacjach rozlicznych wymaga zweryfikowania, bo to, że nam wydaje się, ryba "myśli" jest dalekie od realiów na wodzie. 

• Like 2

• 0

A postaw kolo siebie szanowny kolego hds gen3 i carbona i zobaczysz jaka robote robi matryca...

I tak jest z każdym sprzętem, nie tylko rozdzielczosc , ale i jakosc matrycy. Nie jestem funboyem seri gpsmap ani innego tieru. Ale miałem trochę sprzętu w rekach i wiem na co dana półkę sprzetowa stać. Wiadoma sprawa jest , że jeśli z xdcr wychodzi bubel to na złotej matrycy jakosci nie będzie. Ale jeśli dane są ok to ekran ma znaczenie. Do tego dochodza jeszcze "flaczki" ekranu- szybkosc działania, responyswnosc itd. Wiec prosze was , nie porownojmy serii najwyższej do sredniej . To są innej klasy sprzęty. Lusek nie uświadczy nigdzie, ale wydajnosciowo i jakościowo różnice są. Na pewno ekran moim zdanie, powinien być do tego od 10" w górę.

Tak jest matryca czy flaczki i tak mozna wyliczac wlacznie z przetwornikiem ale nie to mi chodzilo . Bardziej mam na mysli wspomniana rozdzielczosc ktora czesto sie wymienia pierwsza przy prownaniu sonarow jakby nic innego nie mialo znaczenia.

• 0

Pojawiła się drobna aktualizacja GLS10 i innych gratów Garmina.

Swoją drogą, to czas na nich, by coś nowego pokazali. Perspektyw była tylko upem softowym, konkurencja odrobiła lekcje ,no i ciekawe czy ten wniosek patentowy to realnie wejdzie w życie, choć technologię mają. i 3D, i Live. 

• 0

Próbował ktoś na echoMAP 70s/70dv używać Panoptixa? Czy na tym echu w miarę dobrze to widać? Chodzi mi o przetworniki PS30 lub PS31 (nie Livescope

Obrazowanie w trybie live nie wymaga wiele od ekranu, sama rozdzielczość nie zmienia wiele, na mniejszym wyświetlaczu to może lepiej wyglądać w sensie ostrości konturów, natomast overall- skoro urządzenie jest kompatybilne z tymi przetwornikami, to będzie działać. 

• Like 1