Skocz do zawartości
  • 0

Garmin Panoptix LiveScope System (PS30, LVS12, LVS32, LVS34, LVS62)

Marcin Ostróda

Pytanie

Witam kolegów, zastanawiam się nad zakupem tego urządzenia i zbieram wszystkie informację.

Czy któryś z Was, używa tego przetwornika?

Jeżeli tak, to proszę o jakieś szczegóły.

Na chwile obecna informacji na temat tego urządzenia jest niewiele (oprócz dwóch filmików z testwó w necie) na Jejku też niewiele.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Kilka stron wstecz przeczytałem temat, sporo niezrozumiałych dla mnie rzeczy :P
Pytanko, LVS32 jest w dobrej cenie jak dla mnie, czy z ekranem echomap 92sv uhd będzie to dobre rozwiązanie ? Czy musowo trzeba celować w gpsmap 923xsv ( Jak narazie mowa tylko o 9 cali, chyba, że jakieś większy gpsmap może być, bo liczy się wielkość ekranu ? ) 
Wiem, że głównie używa się tego do verta, też będę używał przy sandaczu, ale czy front view lub perspektywa jest taka do "tyłu" ? Na swojej rzece mam sporo główek i fajnie by było zakotwiczyć na dziobówce i sobie przeskakować "ręcznie" od lewej do prawej. Za taki zestaw LVS32 + echomap w 10k zł się zmieszcze to brzmi jeszcze rozsądnie jak dla prawie "niedzielnego" wędkarza :P Pozdrawiam

• 0

Mam ten zestaw czyli 32 i 92, powiem tak, mam go od ponad roku a dopiero ostatnio w Szwecji (przez 2 tygodnie codziennie) nauczyłem się go używać - do rzutu. Według mnie wystarczy, ale jak masz kasę zawsze warto wydać o model wyżej.

Edytowane przez Robert Dorado

• 0

Już kiedyś tu to pisałem, niestety ale sam zakup nic nie wnosi poza zazdrością tych co nie mają i lansem nad wodą. Trzeba nauczyć się używać i interpretować to co widać. W ostatnią niedzielę podglądałem jak wataha okoni atakuje ławice uklei, jednego miałem na kiju, niestety tylko kilka sekund słyszałem gwiazd sprzęgła i mam po co wracać. Szkoda że nie miałem włączonego nagrywania ekranu...

9 cali da radę. Wiadomo im więcej tym lepiej.

• Like 1

• 0

Na tych 9" widziałem jak szczupaki pływają między drobnicą a w zasadzie na "wierzchu" ławicy, nie z boku jak podaja różne pisma ale na 15 metrach chodziły na 6m, w górnej warstwie przynęty. Widziałem szczupaka z każda płetwą która ruszał (był 3 metry od czujnika), to był szok, Szuwarek lał  ze mnie do wieczora... tak się podnieciłem... :D

Edytowane przez Robert Dorado

• 0

Rozumiem Cię Robert.

Koledzy z łodzi się śmieją że zamiast łowic normalnie to sie zachowuje jak bym grał w gierkę na PS. No ale weź nie graj jak widzisz że one tam są i tylko czekają na podanie im przynęty.

A i zauważem opóżnienie, najpierw jest branie, a potem widać na ekranie, jakieś 0,5 do 1 s. Nalepiej to widać przy sandaczach, na okoniu i szczupaku rzadziej. 

• Like 1

• 0

Już kiedyś tu to pisałem, niestety ale sam zakup nic nie wnosi poza zazdrością tych co nie mają i lansem nad wodą. Trzeba nauczyć się używać i interpretować to co widać. W ostatnią niedzielę podglądałem jak wataha okoni atakuje ławice uklei, jednego miałem na kiju, niestety tylko kilka sekund słyszałem gwiazd sprzęgła i mam po co wracać. Szkoda że nie miałem włączonego nagrywania ekranu...

9 cali da radę. Wiadomo im więcej tym lepiej.

Ale to na front view/perspektywie ? Też masz taki zestaw o który pytam ?

• 0

Hello maniacy livescopa :) Czy jest tu ktoś kto używa tego ustrojstwa w Olsztynie lub okolicach ? Jestm po pierwszym uruchomieniu i aktualizacji wersji 8410XSV z LVS32 i zastanawiam się co dalej :) Odezwijcie się. pzdr

Następnym krokiem powinien być wyjazd na wodę :)

Fimów z montażem i ustawieniami jest dużo na youtubie. Miałeś już okazję pływać z kimś kto ma livescope, czy nie? Tak jak napisał Pietruk, trzeba zrozumieć to urządzenie i nauczyć się korzystać. Nie każdemu pasuje taki sposób wędkowania

• 0

Odnośnie takie sposobu wędkowania:

Ostatnio oglądałem pierwszy odcinek nowego sezonu Zander Pro na Kanalgratis.Łowienie panoptixem, współpraca w teamie: "Góra, stop, zwijaj, stop, wolniej" BUM. Trzeba faktycznie zmienić mindset na takie łowienie.  

• Like 1

• 0

Ostatnio oglądałem pierwszy odcinek nowego sezonu Zander Pro na Kanalgratis.Łowienie panoptixem, współpraca w teamie: "Góra, stop, zwijaj, stop, wolniej" BUM. Trzeba faktycznie zmienić mindset na takie łowienie.  

Łukasz, ale tak to się odbywa, tak instruuję kolegę, bo on niestety nie zawsze patrzy w ekran, poza tym ekran jest ustawiony w moim kierunku. 

Ale słyszałem takie historie, że ten z przodu na łodzi ma swój system live. 

A osobiście to zdażyło mi sie kierować kolegą, który był na łódce obok. Oczywiście wymagane aby kierowany chociaż trochę wcześniej widział live i wiedział o co chodzi.

• 0

Łukasz, ale tak to się odbywa, tak instruuję kolegę, bo on niestety nie zawsze patrzy w ekran, poza tym ekran jest ustawiony w moim kierunku. 

Ale słyszałem takie historie, że ten z przodu na łodzi ma swój system live. 

A osobiście to zdażyło mi sie kierować kolegą, który był na łódce obok. Oczywiście wymagane aby kierowany chociaż trochę wcześniej widział live i wiedział o co chodzi.

Jasna sprawa. Chodziło mi o tę ewolucję która dzieje się na naszych oczach i ciągłe zmiany w podejściu do wędkowania z elektroniką. Zwykły vertical na klasycznym echu już wymaga ciągłego patrzenia w ekran, zamiast na przykład obserwować sobie piekno przyrody :),

• 0

Jako ,że spędziłem czas od maja do teraz na gapieniu się w telewizorek mogę napisać ,że całkowicie się z tym zgadzam . A co do ekranu ....Mam 92SV i zostanie on ze mną na przyszły sezon . Po prostu nie czuję potrzeby zmiany gdyż uważam ,że na moje jeziorowo - rzeczne połowy  jest wystarczający . Na YT jest porównanie 92sv z Ultrą i obraz na Ultrze wcale nie jest lepszy . Natomiast do ekranów 12 calowych to już trzeba dołożyć z 10k. Oczywiście kto bogatemu zabroni ...Ale jak dla mnie 92sv to bardzo dobry wybór na start.

• 0

Jako ,że spędziłem czas od maja do teraz na gapieniu się w telewizorek mogę napisać ,że całkowicie się z tym zgadzam . A co do ekranu ....Mam 92SV i zostanie on ze mną na przyszły sezon . Po prostu nie czuję potrzeby zmiany gdyż uważam ,że na moje jeziorowo - rzeczne połowy  jest wystarczający . Na YT jest porównanie 92sv z Ultrą i obraz na Ultrze wcale nie jest lepszy . Natomiast do ekranów 12 calowych to już trzeba dołożyć z 10k. Oczywiście kto bogatemu zabroni ...Ale jak dla mnie 92sv to bardzo dobry wybór na start.

Utra 10tka w happyanglerze kosztuje teraz 999E

• Like 1

• 0

Następnym krokiem powinien być wyjazd na wodę :)

Fimów z montażem i ustawieniami jest dużo na youtubie. Miałeś już okazję pływać z kimś kto ma livescope, czy nie? Tak jak napisał Pietruk, trzeba zrozumieć to urządzenie i nauczyć się korzystać. Nie każdemu pasuje taki sposób wędkowania

Hej, pływałem już a jednak nie jest to zbyt porste dlatego szukam wsparcia u osoby z doświadczeniem.  Dodam, że dość szybko "łapię", ale nie lubię czytać instrukcji...

• Like 1

• 0

Mam pytanie jesli zepne razem(kabel ethernet)  : 

GPSMAP 923xsv 

GPSMAP 1223XSV 

LVS32 - podpinam pod 12"  oraz UHD-56 podpinam pod 12"  to po spieciu moge korzystac z UHD-56 na 9 " ?(a 12  bedzie wtedy na lvs32) 

Czy trzeba to jako inaczej podpiac??